Skip to main content

Peste 90 de milioane de oameni au declarat faptul ca evita cafeaua din pricina cauzarii anumitor dureri de stomac si alte afectiuni ale aparatului digestiv. Consumand cafea non-organica si supra acidulata, aceasta poate cauza iritatii ale aparatului digestiv, stari bruste de agitatie asemenea tremuratului cat si ameteala uneori. Toate acestea se datoreaza aditivilor nenaturali si ai pesticidelor rezultate din modul de crestere a plantei cat si aciditatea mare rezultata din procesul de prajire a cafelei.

Cafeaua de calitate foloseste doar boabe organice aprobate si foloseste un proces select de curatare si prajire a cafelei. Astfel se asigura un nivel scazut al acidului chlorogenic. O ceasca uzuala de cafea contine intre 5 si 6 miligrame de acid chlorogenic per mililitru, in timp ce cantitatea adecvata ar trebui sa contina doar 0.2 miligrame per mililitru(0.2mg/ml).

O prajire de calitate a unor boabe organice poate face toata diferenta intre o cafea buna si sanatoasa si una cu posibilitatea cauzarii unor daune sau indispozitii.

In continuare sunt prezentate cateva din beneficiile asociate cu consumul de cafea:

1. O multime de antioxidanti

Antioxidantii ajuta organismul la nivel mirco, ajutand la sprijinul celulelor sanatoase prin vibratie, protejand celulele de orice potential pericol. Boabele crude si verzi de cafea contin aproximativ 1000 de antioxidanti iar multi altii se produc in timpul procesului de prajire a cafelei. Din punct de vedere cardiac, antioxidantii pot ajuta la un risc redus de atac cardiac si a inbunatatirii vietii de zi cu zi.

 

2. Ajuta la dobandirea de cunostiinte

Nimeni nu poate sa nege faptul ca cafeaua ajuta oamenii sa fie alerti si sa aiba mai multa energie decat in mod obisnuit. Aceasta se datoreaza cofeinei din cafea, care stimuleaza zonele din creier responsabile cu procesul de amintire si concentrare. Astfel oferind un bonus memoriei de scurta durata. Odata ce cofeina ajunge in creier, blocheaza un neurotransmitator inhibator numit adenosin, ceea ce duce la cresterea nivelului de dopamina din creieir. Dupa acest proces creste sensitivitatea, starea de alerta, imbunatateste memoria si focuseaza atentia. Dopamina este asociata cu cognitia, invatarea, atentia, memoria, dorinta, motivatia, starea generala si comportament.

 

3. Ajuta la buna functionare a creierului

Cand cofeina intra in creier si blocheaza adenosinul, alte chimicale cum ar fi dopamina si glutamatele sunt stimulate. Una dintre teorii ar fi aceea ca consumul de cafea poate incetinii procesul de imbatranire prin oprirea developarii placii amiloide(care este adesea asociata cu deteriorarea celuleror nervoase din creier si contribuind la degenerarea organismului). Surprinzator, ceaiul nu are aceleasi efect. Totusi trebuie avuta grija la sursa cafelei deoarece unele pesticide folosite pot duce la negarea acestor beneficii.

 

4. Ajuta la procesul de concentrare

Cafeaua produce un beneficiu stimul-bariera. Atat de putin cat si 75 de miligrame de cofeina(mai putin decat o ceasca de cafea) poate imbunatatii atat atentia selectiva cat si perioada in care o persoana poate fi atenta, ajutand la focusarea asupra unor sarcini fara a fi distras. Pentru persoanele care lucreaza intr-un mediu zgomotos sau haotic, cafeaua poatea ajuta prin micsorarea sensitivitatii senzoriale asupra distractiilor.

[vc_single_image image=”486″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://talkingabout.ro/automatdrink/”]

5. Te face fericit

Stiati ca doar procesul de mirosire a cafelei este asociat cu fericirea? Aroma cafelei include 900 de chemicale volatile si multe din acestea sunt din punct de vedere farmaceutic adictive. Nervi olfactivi merg direct la creier, asa ca un asemenea stimul cara mesaje cu continut positiv aproape instant spre creier. Deasemenea cofeina din cafea contine serotonina, care ajuta la imbunatatirea starii de spirit.

 

6. Traiesti mai mult

Inflamatia este o functie importanta a sistemului imunitar. Ea ajuta la lupta impotriva infectiilor si la inlaturarea toxinelor. Corpurile noastre devin mai putin efective la controlul inflamatiilor cu cat imbatranim. Consumand cofeina intr-o forma organica, cu acid chlorogenic scazut poate creste raspunsul organismului la inflamatii. Oamenii cu probleme inflamatorii cu varsta de peste 60 de ani sunt majoritari consumatori de cafea. De-a lungul timpului s-a dovedit ca consumatorii de cafea sunt mai putin dispusi la anumite boli, astfel cercetatorii asociand cafeaua si cofeiana ca una din cheile longetivitatii.

 

7. Sporeste activitatea fizica

Cofeina din cafea sporeste starea de alerta, deseori ajutand la prelungirea anumitor sarcini. Cu toate acestea nu sunt sporite doar activitatile cerebrale cat si cele fizice, ajutand la activitati cum ar fi prelungirea unui program de exercitii. Cofeina creste nivelul de adrenalina din sange. Avesta este hormonul “lupta sau fugi” care sustine organismul in timpul unei activitati fizice de intensitate mare. Cofeina ajuta la sporirea performantei si a andurantei unei persoane. In concluzie o ceasca de cafea poate creste productivitatea in timpul unui program de exercitii fizice.

 

8. Sustine un ficat sanatos

Ficatul are rolul de a crea proteine, lipoproteine si 80% din colesterolul nostru. Filtreaza si curata sangele, creaza bila pentru digestie, face si distruge hormonii, regleaza zaharul din sange si se ocupa de eliminarea toxinelor daunatoarea din oraganism. Cafeaua organica ajuta la balansarea ficatului si la echilibrarea acestor enzime, astfel prin consumtie se garanteaza un ficat mai rezilient si mai sanatos.

 

9. Ajuta la procesul de slabire

Cofeina este deseori folosita in programele de pierdere a greutatii. Aceasta se datoreaza faptului ca opreste temporar apetitul si incurajeaza termogeneza(procesul in care corpul creaza caldura si energie din procesul de digerare a alimentelor), care ajuta la arderea caloriilor. In alte cuvinte, cofeina imbunatateste rata metabolica si ajuta la arderea grasimilor.

10. Contine nutrienti

Cafeaua contine cantitati mici de vitamine si minerale, incluzand Vitamina E,  Vitamina B-5, riboflavin, magneziu, potasiu si niacina. Riboflavinul este important deoarece ajuta reactiile chimice care dizolva nutrientii in organism. Magneziul tine inima sanatoasa si ajuta functiile musculare. Vitamina B-5 sporeste sanatatea tractului digestiv. Toti acesti nutrienti sunt esentiali unui organism sanatos. Cu toate acestea cafeaua nu trebuie sa inlocuiasca alimentele de baza in care sa gasesc acesti nutrienti, dar este bine de stiut ca acestia se regasesc si in ceasca zilnica de cafea.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui