Skip to main content

Ce este vitamina B5?

Vitamina B5 cunoscută și sub denumirea de acid pantotenic este un nutrient esențial care este prezent în mod natural și în unele alimente, disponibil și ca supliment alimentar. Funcția principală a acestei vitamine B solubile în apă este în sinteza coenzimei A și a proteinei purtătoare acil. CoA este esențială pentru sinteza și degradarea acizilor grași, transferul grupărilor acetil și acil și o multitudine de alte procese anabolice și catabolice.

Rolul principal al proteinei purtătoare acil este în sinteza acizilor grași.

O mare varietate de alimente vegetale și animale conțin acid pantotenic. Flota intestinală produce și acid pantotenic, dar contribuția acestuia la calitatea totală de acid pantotenic pe care o absoarbe organismul nu este cunoscută.

Cantitățile recomandate în funcție de vârstă și gen

Recomandările privind aportul pentru acid pantotenic și alți nutrienți sunt furnizate în Aporturile de referință dietetice (DRI) dezvoltate de Food and Nutrition Board (FNB) de la Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină.

Aceste aporturi vă sunt prezentate mai jos:

  • Doza dietetică recomandată(RDA): Nivelul mediu zilnic de aport suficient pentru a satisface cerințele nutritive aproape tuturor (97%-98%) indivizilor sănătoși; Este adesea folosit pentru a planifica diete adecvate din punct de vedere nutrițional pentru indivizi.
  • Aportul adecvat(AI): Se presupune că aportul la acest nivel asigură adecvarea nutrițională; stabilite atunci când dovezile sunt insuficiente pentru a dezvolta un RDA.
  • Necesarul mediu estimat (EAR): Nivelul mediu zilnic de aport estimat pentru a satisface cerintele a 50% dintre indivizii sănătoși; Folosit de obicei pentru a evalua aportul de nutrienți al unor grupuri de oameni și pentru a planifica diete adecvate din punct de vedere nutrițional pentru acestea; poate fi folosit și pentru a evalua aportul de nutrienți ai indivizilor.
  • Nivelul de aport superior tolerabil: aportul zilnic maxim este puțin probabil să provoace efecte adverse asupra sănătății.

Când FNB a evaluat datele disponibile, a constatat că datele sunt insuficiente pentru a obține un EAR pentru acidul pantotenic. În consecință, a stabilit un aport adecvat pentru toate vârstele pe baza aportului obișnuit de acid pantotenic la populația sănătoasă.

Etapa vieții Cantitate recomandată (mg)
Până la 6 luni 1,7
7-12 luni 1,8
1-3 ani 2
4-8 ani 3
9-13 4
14-18 5
Peste 19 ani 5
Femei însărcinate 6
Femei care alăptează 7

Alimente care conțin vitamina B5

Aproape toate alimentele pe bază de plante și animale conțin acid pantotenic în cantități diferite. Dacă te-ai întrebat deja care sunt acestea rămâi aici să le descoperi.

Unele dintre cele mai bogate alimente sunt carnea de vită, puiul, carnea de organe, cerealele integrale și unele legume. Acidul pantotenic este adăugat la diverse alimente, inclusiv în unele cereale pentru micul dejun și băuturi (cele energizante de exemplu). Din datele pe care le avem organismul absoarbe 40-61% acid pantotenic din alimente.

Țesuturile comestibile animale și vegetale conțin concentrații relativ mari de acid pantotenic. Procesarea alimentelor, totuși, poate provoca pierderi semnificative ale acestui compus de la 20% pana aproape la 80%.

O să vă prezentăm și un tabel cu alimentele bogate în Vitamina B5, conținutul este exprimat în miligrame la 100 gr. de porție comestibilă a produsului.

 

ALIMENT Conținut de acid pantotenic ( in 100gr)
Ficat de vită 8,3 mg
Ciuperci fierte 2,6 mg
Piept de pui 2,4 mg
Avocado crud 1,0 mg
Lapte 2% grăsime 0,9 mg
Ou fiert 0,7 mg
Pâine din grâu 0,5 mg
Varză fiartă 0,1 mg
Iaurt grecesc 0,6 mg
Roșii crude 0,1 mg
Branză cheddar 0,2 mg

Acidul pantotenic este disponibil în suplimente alimentare care conțin numai acid pantotenic, în combinație cu alte vitamine din complexul B și în unele produse multivitamine/multiminerale. Cantitatea de acid pantotenic din suplimentele alimentare variază de obicei de la aproximativ 10mg în produsele multivitamine/multiminerale până la 1.000 mg în suplimentele de vitamine din complexul B sau numai acid pantotenic.

vitaminab5Care sunt funcțiile vitaminei B5 în organism?

 Acidul pantotenic este necesar pentru creștere. Vitaminele ajută organismul să se descompună și să folosească alimentele. Acest lucru se numește metabolism. Acidul pantotenic este necesar pentru a produce acizi grași. Acidul pantotenic joacă un rol în producția de colesterol și hormoni. În plus este folosit în conversia piruvatului, o substanță care este estențială pentru multe căi metabolice din organism.

Care sunt beneficiile și proprietățile vitaminei B5?

Multe procese chimice necesare menținerii sănătății noastre sunt produse în corpul nostru și pentru că acestea să fie realizate, avem nevoie de diferiți nutrienți și alte substanțe, inclusiv vitamina B5 ( acidul pantotenic).

Pantenolul sau provitamina B5, atunci când sunt aplicate local, se transformă rapid în vitamina B5 și s-a dovedit că contribuie atât la hidratare cât și la regenerare prin dezvoltarea unei bune îngrijiri a pielii.

Mai jos o sa vă prezentăm beneficiile vitaminei B5.

 Ca și restul vitaminelor din complexul B, este important pentru glandele suprarenale și pentru secreția de hormoni antistres. De asemenea, este implicat în formarea insulinei.

  • Favorizează absorbția fierului
  • Este favorabil pentru sistemul imunitar, mai ales este asociat cu cea mai mare generație de anticorpi
  • Contribuie la echilibrarea nivelului de colesterol
  • Ameliorează problemele pielii sau migrenele, în aceste cazuri a fost folosit chiar și ca tratament prevenitv.

Despre toxicitate și deficit de vitamina B5

Pe de altă parte, cei cu familiarizați cu citirea etichetelor, putem găsi forma sa comercială în unele produse îmbogățite cu vitamine, cum ar fi pantotenatul de calciu.

De fapt, semnele și simptomele clinice ale deficienței sale au fost obținute la subiecții (voluntari) tratați cu antagoniști ai vitaminelor. Nici toxicitatea nu a fost observată din cauza consumului excesiv, deși în doze masive (mai mult de 10 g/zi a aparut disconfortul intestinal ușor și diareea).

Dacă îți bazezi dieta pe alimente reale (cele prezentate mai sus) nu vei avea deficiențe de vitamina B5.

Deficiența, nu este foarte gravă, se poate manifesta prin oboseală, dureri de cap sau insomnie, vărsături sau cum am mai spus probleme intestinale. În cazuri mai grave, poate afecta sensibilitatea la insulina, amorțeala sau senzația de furnicături.

Concluzie

Așadar, după cum am aflat corpul nostru este incapabil să sintetizeze acidul pantotenic, așadar trebuie să-l luăm din mâncare.

După cum am aflat cele mai importante surse sunt carnea, deși există și o cantitate semnificativă în avocado, ou și lapte.

Vitamina B5 este necesară și pentru creștere. Datorită acesteia ajută oraganismul să descompună alimentele și să le folosească, prin metabolism.

Informațiile prezentate mai sus nu înlocuiesc în niciun caz sfatul medicului dumneavoastră. Vă recomandăm să vă consultați medicul sau farmacistul dacă aveți nelamuriri cu privire la utilizarea suplimentelor alimentare și ce ar fi mai bun penru sănătatea dumneavoastră generală.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui