Continut
Ce este vitamina D?
Vitamina D este un nutrient de care organismul nostru are nevoie pentru a construi oase puternice și a le menține sănătoase. Acesta este motivul pentru care organismul poate absorbi calciul, componenta principală a osului, doar atunci când este prezentă vitamina D.
Vitamina D reglează, de asemenea, multe alte funcții celulare din organism. Proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și neuroprotectoare contribuie la sănătatea sistemului imunitar, a funcției musculare și a activității celulelor creierului.
Vitamina D nu se găsește în mod natural în multe alimente, dar o putem obține din lapte fortificat, cereale fortificate și pește gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul. De asemenea, organismul produce vitamina D atunci când lumina directă a soarelui transformă o substanță chimică de pe piele în forma activă a vitaminei (calciferol).
Cantitățile recomandate în funcție de vârstă și gen
Cantitatea de vitamina D de care are nevoie o persoană pe zi va depinde de vârstă. Mai jos vă prezentăm cantitățile zilnice medii recomandate în micrograme (mcg):
Etapa vieții | Cantitate recomandată (mcg) |
Până la 12 luni | 10 mcg |
1-13 ani | 15 mcg |
14-18 ani | 15 mcg |
19-70 ani | 15 mcg |
+71 ani | 20 mcg |
Femei însărcinate sau care alăptează | 15 mcg |
Alimente care conțin vitamina D
Foarte puține alimente conțin această vitamină în mod natural după cum am spus și mai sus. Alimentele fortificate cu vitamina D furnizează cea mai mare parte a acestei vitamine în dietele oamenilor. Citiți eticheta produsului pentru a afla câtă vitamina D este într-un aliment sau băutură.
- Aproape toată cantitatea de lapte este îmbogățită cu aproximativ 3mcg de vitamină D per cană, la fel ca multe dintre alternativele pe bază de plante, cum ar fi laptele de soia, laptele de migdale și laptele de ovăz. Cu toate acestea, alimentele preparate cu lapte, cum ar fi brânzeturile și înghețata, nu sunt adesea fortificate.
- De asemenea, multe cereale pentru micul dejun și unele mărci de suc de portocale, iaurturi, margarine și alte produse conțin vitamina D adăugată.
- Peștele gras, cum ar fi păstrăvul, somonul, tonul și macroul, precum și uleiurile de ficat de pește, sunt printre cele mai bune surse naturale de vitamina D.
- Ficatul de vită, gălbenușurile de ou și brânza conțin cantități mici de vitamina D.
- Ciupercile oferă puțină vitamina D. Unele ciuperci sunt expuse la lumina ultravioletă pentru a-și crește conținutul de vitamina D.
O să vă prezentăm și un tabel cu alimentele bogate în Vitamina D, conținutul este exprimat în micrograme la 100 gr. de porție comestibilă a produsului.
Aliment | Conținut de vitamina D ( în 100 gr) |
Ou de găină | 1,75 mcg |
Ficat | 0,60 mcg |
Ton proaspăt | 25 mcg |
Icre proaspete | 2 mcg |
Macrou | 16 mcg |
Care sunt funcțiile vitaminei D?
Vitamina D contribuie la absorbția și utilizarea normală a calciului și fosforului și la menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge. Permite asigurarea mineralizării oaselor, cartilajelor și dinților în timpul și după creștere. Este necesară pentru creșterea normală și dezvoltarea oaselor la copii.
Împreună cu calciul, ajută la:
- Reduce pierderile minerale osoase la femeile aflate la menopauză, un factor de risc pentru fracturile legate de osteoporoză;
- Reduce riscul de cădere asociat cu instabilitatea posturală și slăbiciunea musculară, un factor de risc pentru fracturi la persoanele de peste 60 de ani;
- Menține funcția musculară normală și sănătatea dentară bună.
De asemenea, Vitamina D contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și este implicat în procesul de diviziune centrală.
Care sunt beneficiile și proprietățiile vitaminei D?
Vitamina D stimulează macrofagele și celulele dendritice care sunt „soldații din prima linie” ai sistemului imunitar la locul infecției. În acest fel organismul nostru reacționează rapid în caz de agresiune.
Crește sinteza proteinelor cu acțiune antimicrobiană (antibiotice generate de propriul nostru organism) care acționează în eliminarea agenților patogeni.
De asemenea, stimulează răspunsul sistemului imunitar adaptativ, deoarece crește numărul de limfocite, producând un efect antiinflamator.
Permite menținerea integrității mucoasei intestinale datorită acțiunii sale asupra proteinelor care constituie uniunile dintre celulele intestinale. Astfel, agenții patogeni în tranzitul lor prin intestin nu pot traversa acest perete și, în consecință, nu trec în fluxul sanguin. Același lucru se întâmplă și cu peretele pulmonar, vitamina D menține joncțiuni foarte strânse pentru a preveni pătrunderea agenților patogeni și cauzarea bolilor.
Studiile privind beneficiile vitaminei D asupra sistemului imunitar evidențiază importanța suplimentării zilnice cu vitamina D pentru a preveni infecțiile acute ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia, tuberculoza și bronșita.
În ceea ce privește efectul antioxidant, dovezile experimentale au sugerat, de asemenea, că există o posibilă asociere între vitamina D și riscul de cancer.
Cancerele pentru care sunt disponibile date umane sunt cancerul colorectar, mamar, de prostată și pancreatic.
Descoperirile privind beneficiile vitaminei D pentru prevenirea cancerului sunt de până acum mixte. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer
Care sunt semnele de deficiență sau toxicitate?
Doar determinarea formei rezultă din prima transformare în ficat, adică calcifediol, face posibilă evaluarea rezervelor de vitamina D ale organismului. O concentrație sanguină de calcifediol mai mică relevă un deficit sever de vitamina D.
Lipsa vitaminei D duce la:
- Rahitism la copii ( deformări osoase, slăbiciune musculară, tetanie);
- La osteomalacie ( dureri osoase și musculare);
- La osteoporoză.
Intoxicația cu vitamina D este rară, dar poate fi cauzată de o doză prea mare, peste recomadările zilnice. Această intoxicație produce hipercalcemie (concentrație anormal de mare de calciu în sânge), care se poate caracteriza prin anorexie, greață, poliurie, constipație, oboseală, scădere în greutate, cefalee, depresie, calcificări renale și vaculare, hipertensiune arterială și anemie. În intoxicațiile severe, hipercalcemia poate duce la insuficiență renală ireversibilă și insuficiență cardiacă care poate duce la comă și deces.
Concluzie
După cum bine am văzut vitamina D este foarte importantă, aceasta se obține mai greu din alimentație dar se poate lua și din suplimentele alimentare. Este foarte important să folosim pentru că poate avea și o funcție anti-îmbătrânire sau după cum bine am observat intervine în procesele sistemului imunitar.
Consideri că acest articol a fost util?