Skip to main content

Chiar dacă este bine să trăiești în prezent, a-ți lua câteva măsuri de siguranță în ceea ce privește viitorul tău este un lucru aproape obligatoriu. Nu vrem să te speriem, însă există o mulțime de accidente imprevizibile care-ți pot pune viața în pericol iar pagubele pe care ți le pot aduce s-ar putea să fie imposibil de suportat din punct de vedere financiar.

Așadar, faptul că te decizi să închei o asigurare de viață poate fi cea mai bună opțiune de a te proteja financiar pe tine sau familia ta în cazurile mai puțin plăcute.

Ce este o asigurare de viață?

Asigurarea de viață este modalitatea prin care te protejezi pe tine sau familia ta în cazul producerii unor riscuri semnificative.

Este ca un fel de “contract” încheiat între contractant (tu) și asigurator (firma de asigurări) în schimbul unei prime de asigurare plătite de primul. Astfel că în cazul decesului asiguratului, asiguratorul este obligat să plătească beneficiarului desemnat (de cele mai multe ori reprezentat de familia acestuia) o indemnizație de asigurare, numită și sumă asigurată.

Pentru ce poate fi folosită?

Scopul unei asigurări de viață este acela de a oferi protecție financiară familiei tale. Totuși, o poți folosi și pentru a-ți asigura casa, pentru garantarea un contract de împrumut, pentru realizarea unor investiții sau acoperirea creditelor bancare.

Ce tipuri de asigurări de viață există?

Există o mulțime de tipuri de asigurări dar toate cuprind 2 mari clase:

  1. Asigurările la termen – care oferă doar protecția în caz de deces pe o perioadă determinată (de obicei maximum 75 de ani)
  2. Asigurările cu economisire – care au în componență o asigurare în caz de deces similară cu cea la termen și o componentă de economisire. De aceea, sunt mai scumpe decât asigurările la termen însă beneficiul principal este că poți avea acces la bani prin retrageri sau răscumpărări.

asigurare de viataSubtipuri de asigurări de viață

Ca să poți înțelege mai bine ce asigurare poți alege, iată câteva subtipuri explicate:

  • Asigurarea pe termen nelimitat. Aceasta acoperă o perioadă de viață mai lungă decât în cazul asigurărilor la termen. Totuși, condiția pentru ca să poți beneficia de o astfel de asigurare este să plătești primele până la pensionare.
  • Asigurarea mixtă de viață. O asigurare mixtă acoperă atât riscul de deces, cât și la supraviețuire prin componenta de economisire.
  • Asigurare de studii. Îți va permite acumularea unor sume de bani pentru studiile universitare. În cazul acestui tip de poliță, asiguratul este părintele sau tutorele iar beneficiarul este tânărul ajuns la momentul studiilor universitare.
  • Asigurarea de zestre. Asemănătoare cu asigurarea de studii, asigurarea de zestre îi va permite persoanei ajunsă la momentul căsătoriei să acceseze suma asigurată. În cazul acesta respectiva sumă se plătește numai sub forma unei prime unice. În caz de deces, polița se va transforma într-o asigurare mixtă de viață.
  • Asigurarea unit-linked. Este asemănătoare cu o asigurare mixtă de viață însă este mai complexă. Adică, în loc de componenta de economisire, vei beneficia de o componentă de investiții.

Dacă te decizi pentru o astfel de asigurare vei vedea că poți alege între cel puțin 4 programe de investiții care funcționează ca fonduri interne pe care le poți folosi să investești atât în instrumente cu venit fix, cât și în acțiuni.

Cum alegi cea mai bună poliță pentru tine?

În primul rând, gândește-te la ce nevoie ai. În cazul în care vrei să te asiguri pe tine sau familia ta, o asigurare pe termen limitat sau o asigurare de viață mixtă este alegerea cea mai bună.

În schimb, dacă plănuiești să investești într-un proiect pe termen lung și vrei să-ți asiguri investiția, cel mai bine ar fi să apelezi la o asigurare de tip unit-linked.

Asigurarea de viață este o modalitate excelentă prin care poți să-ți iei măsuri de siguranță în ceea ce privește bunăstarea familiei tale.

Totuși, nu se limitează doar la acest aspect. Indiferent că ai nevoie de bani pentru studii, pentru organizarea unei nunți sau pentru a investi într-o afacere sau o altă formă de venit, fie ea activă sau pasivă, o asigurare de viață te va ajuta în oricare dintre aspectele pe care ți le-am menționat.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui