Se cunoaste faptul ca o baie fierbinte efectuata la ceas de seara relaxeaza, deconecteaza, destinde trupul si mintea dupa o zi lunga si obositoare. Baile calde pot fi un mijloc mai eficient de a ajuta la tratarea depresiei, spre deosebire de alte metode conventionale.
Noi cercetari au demonstrat faptul ca o baie calda efectuata de doua ori pe saptamana poate ajuta in cazul depresiei, deseori mai mult decat exercitiile fizice. Aceste studii indica faptul ca aceasta interventie sustine o stare de bine, atat pentru minte, cat si pentru corp.
Studii efectuate in tratarea depresiei
Intr-un studiu realizat de Universitatea din Freiburg, Germania, s-au observant efectele bailor regulate pe pacienti care sufereau de diferite forme de depresie, de la cea moderata pana la severa. Acestor bai li s-au adaugat, acolo unde acest lucru a fost posibil, si efectuarea de exercitii fizice.
Studiul a fost efectuat timp de 8 saptamani, iar indivizii au fost repartizati in mod aleatoriu si de doua ori pe saptamana au participat la diferite experimente. Baile au fost efectuate doar in a doua parte a zilei, respectiv intre orele 14:00 – 18:00. O parte dintre acestia doar s-au imbaiat in apa de 40C, timp de 30 minute, de doua ori pe saptamana, iar cealalta parte au facut exercitii de aerobic moderate in apa, timp de 45-50 minute.
In medie, o imbunatatire evidenta a dispozitiei s-a observat dupa primele doua saptamani de tratament. Spre deosebire de simpla imbaiere, pentru cei care au efectuat si exercitii fizice, a durat mai mult pana la sesizarea unei stari de ameliorare.
Dupa efectuarea bailor, cercetatorii au masurat starea de spirit a indivizilor asupra carora s-a efectuat experimentul, cu ajutorul Scalei pentru depresie Hamilton. Aceasta scala are o raspandire la nivel global, fiind foarte apreciata datorita faptului ca este un instrument precis, scorul de evaluare fiind usor de aflat.
Cu ajutorul acestei scale s-a descoperit ca persoanele care au efectuat bai regulate, au avut o imbunatatire semnificativa a scorului depresiei, respectiv o scadere de aprox. 6 puncte. Diferenta dintre cele doua grupe experimentale nu a fost mare, asadar simpla imbaiere poate face mult mai mult decat s-ar fi crezut initial.
In concluzie, aceasta metoda este una rapida si accesibila tuturor pentru ameliorarea starilor asociate depresiei, cu precadere pentru cei care nu pot efectua exercitii fizice.
Acest studiu prezentat a fost efectuat asupra unui numar limitat de persoane, asadar se vor mai efectua si alte astfel de experimente. Cercetarile suplimentare vor aprofunda aceasta relatie dintre anumite stari de spirit si efectuarea de bai calde sau exercitii fizice.
De ce ajuta baile calde?
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au pus accent pe baile calde, indiferent ca erau termale, minerale sau doar incalzite. Multi le urmau precum un tratament, observand efectele benefice avute asupra sanatatii, in principal datorita faptului ca le sporea puterea de munca. Multe popoare aveau un adevarat ritual de imbaiere, adaugand diferite esente.
In situatia persoanelor depresive, specialistii afirma faptul ca imbaierea schimba ritmul circadian . Denumit adesea “ceasul corpului”, acest ritm sustine un intreg ciclu de procese fiziologice care transmite creierului stari depresive, de somn, de foame, de oboseala.
Se cunoaste faptul ca temperatura bazala a persoanelor deprimate este ridicata pe timpul noptii. Acest lucru poate indica imbunatatirea calitatii somnului, in cazul in care temperatura este in scadere. In acest sens, tulburarea somnului, respectiv insomniile provoaca o stare depresiva.
Consideri că acest articol a fost util?