„Cimitirul” electronic

Unde și cum se reciclează dispozitivele stricate

Trăim în secolul tehnologiilor inteligente și, pe lângă beneficiile evidente pe care le au aceste dispozitive, ne confruntăm și cu o creștere continuă a nivelului de poluare produsă de aparatele electronice.

În fiecare an, în România, se produc în medie 8 kg/deșeuri electronice pe  cap de locuitor. Doar 20% din Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice ajung să fie colectate. Majoritatea deșeurilor ajung la groapa de gunoi sau sunt aruncate în alte locuri care prezintă un pericol pentru mediu.

cimitir electrocasnice

Fiind conștienți de pericolul poluării și de riscurile iminente la care este expus mediul nostru, tot mai mulți români recurg la metoda reciclării. De asemenea și prezența în UE presupune faptul că România este obligată să recicleze anual în jur de 80.000 tone de deșeuri  electrice și electronice. Timp de 10 ani au fost inițiate și demarate mai multe proiecte ecologice cu scopul de a mări numărul aparatelor reciclate. Majoritatea proiectelor au apărut datorită finanțării din exterior. Spre exemplu, Norvegia a investit 236.600 de euro într-un centru de colectare de la Iași. Între anii 2013-2016 s-au investit circa 26 de milioane de euro pentru proiecte ecologice desfășurate pe întreg teritoriul țării.

Principalele surse de deșeuri electrice și electronice sunt gospodăriile și întreprinderile, de unde se colectează dispozitive care nu mai pot fi reparate la service, precum laptop-uri, baterii, telefoane mobile, dar și consumabile uzate și electrocasnice.

La moment există în jur de 80 de companii care se ocupă cu tratarea DEEE. Concomitent s-a dezvoltat și o rețea neautorizată de colectori care strâng fierul vechi de pe stradă. Deșeurile colectate de ei sunt tratate parțial, restul fiind aruncate în aceleași locuri nespecializate.

Apariția colectorilor stradali este cauzată de lipsa inițiativelor municipale referitoare la colectarea DEEE. Din cauza că nu s-au întreprins acțiuni concrete cu scopul de a susține reciclarea, lipsește și concurența loială dintre companii, care ar putea genera un număr mai mare de produse reciclate.

Reciclarea dispozitivelor nu este un proces simplu, din acest motiv se realizează în câteva etape. Laptop-urile, calculatoarele și alte dispozitive electronice sunt reciclate printr-un sistem care asigură ștergerea tuturor informațiilor stocate în memoria internă. Inițial se verifică dacă aparatele sunt în stare funcțională și dacă pot fi reparate. Dispozitivele se sortează manual și sunt extrase unele părți componente. Ulterior se elimină substanțele toxice din dispozitivele care nu mai pot fi reparate și refolosite. În etapa a treia are loc tratarea. Echipamentele sunt mărunțite până la dimensiunea de 100 mm, în această etapă are loc distrugerea propriu-zisă a informației. Cu ajutorul unui magnet se alege fierul de restul componentelor. Apoi se divizează metalele de nemetale și substanțele feroase de cele neferoase. Substanțele metalice pot fi refolosite sau revândute. Ultima etapă constă în separarea plasticului de sticlă cu ajutorul apei.

aparate electronice

În România, puncte de colectare a deșeurilor electronice se găsesc în București, Cluj, Hunedoara, Iași, Brașov și altele.  Totuși, sunt doar 2-3 orașe din țară unde se reciclează peste 15% din deșeuri, în restul – până la 3%.

Conform unui studiu elaborat de Eurostat, România ocupă ultimele locuri după nivelul de reciclare, cu doar 5%. În schimb, suntem fruntași la capitolul deșeuri aruncate la groapa de gunoi. Românii duc la groapa de gunoi 82% din deșeurile municipale. Prin comparație, în Germania, Suedia și Belgia, la gunoi ajunge doar 1% dintre deșeurile municipale.

Surse:

http://www.economica.net/piata-neagra-a-gunoiului_127994.html

http://www.ecologic.rec.ro/articol/read/reciclare-recuperare/12934/

www.wikipedia.org

Leave a comment