Curiozitati Microsoft Excel: Formatarea eficienta a graficelor in Excel 2016

Programul de calcul tabelar, Microsoft Office Excel 2016, urmareste sa aduca ceva in plus pentru eficientizarea muncii. Schimbarile recente din pachetul Microsoft Office Excel nu au fost realizate intr-un mod radical, cum s-a întâmplat între variantele Office 2003 şi Office 2007.

Noua interfata are un aspect profesional, faciliteaza experienta programului si introduce noi instrumente de lucru. Cu ajutorul noilor diagrame și grafice, Excel 2016 sustine prezentarea datelor în mod profesional, cu formatare și tabele astfel încât datele introduse să fie cat mai ușor de interpretat.

Cele mai intalnite grafice

Modalitatea cea mai cunoscuta de a realiza un grafic in Excel, conta in:

  • Realizarea unui tabel de date cu antet
  • Selectarea intregului tabel, inclusiv antetele de coloane, insa fara campurile de Total
  • Alegerea etichetei Insert si apoi gruparea Charts
  • Selectarea tipului si subtipului de grafic

Dupa crearea unui grafic standard, se poate modifica tipul acestuia din gruparea Type, iar schimbarea liniilor si a coloanelor se realizeaza din gruparea Data.

Diagramele se pot copia şi lipi uşor între documente sau dintr-un program în altul. In momentul in care se copiaza o diagramă din Excel în Word sau PowerPoint, aceasta se modifică automat pentru a se potrivi cu documentul sau prezentarea respectiva. Cu toate acestea se poate reţine şi formatul de diagramă Excel.

Dintre cele mai utilizate tipuri de grafice le intalnim pe cele sub forma de bara, de tip coloana, graficul Pie si cel de tip linie.

Formatarea graficelor – noutăți Excel 2013/2016

Excel 2016 a introdus un alt lucru nou avand in vedere capitolul de grafice, aici se face referire la butoanele adiacente, care apar in partea dreapta sus.

Primul buton care apare, dreapta sus, este marcat cu + si indica faptul ca pot fi accesate toate optiunile graficului, avand posibilitatea de More Options, lucru care permite deschiderea unui panou cu optiuni.

Tot in acesta parte se afla si al doilea buton, Style / Color, care permite schimbarea diferitelor stiluri de afisare si a diferilelor culori a graficului.

Butonul al treilea corespunde filtrarii datelor din grafic, in functie de serii si categorii.

Salvarea graficelor ca sablon

In cazul in care un grafic este particularizat si se doreste reutilizarea acestuia, se poate salva recum un sablon de grafic, cu extensia .crtx

Un astfel de exemplu, un grafic sablon include formatarea graficului și pastreaza culorile care se folosesc atunci când se salveaza graficul ca șablon. Astfel culorile noului grafic foloseste culorile graficului sablon, nu pe cele ale temei prezente.

Leave a comment