Foraj sau Fantana

Pentru a compara diferenta foraj sau fantana trebuie inteles procedeul de executie si caracteristicile pe care le ofera fiecare. Fantana este realizata de obicei la adancimi relative mici, pana la 20m, avand debite de apa reduse si inconstante. Fantana foloseste apa meteorica si este predispusa la infiltratii de nitriti proveniti din surse de poluare. Fantana este o optiune buna in cazul in care exista izvoare de adancime care ajung la suprafata in zona constructiei. Forajele sunt realizate la adancimi mari unde apa nu este afectata de poluare. In foraje volumul si debitul de apa sunt exponential mai mari decat in fantana.

Foraje apa

Una dintre singurle optiune de a avea apa cand panza freatica se afla la mai mult de 20 m este putul forat. Diametrele forajelor pot fii intre 125 – 350 mm. Dupa deschiderea santierului, se sapa una sau doua gropi numite batal care sunt legate cu putul forat printr-un sant. In batal se face decantarea noroiului extras prin foraj. Urmatorul pas este forarea gaurii primare care dureaza deobicei cateva zile. Noroiul este decantat si recirculate in put, noroiul iese din put cu material frezat numit detris. Noroiul este recirculate pentru a stabiliza peretii putului impiedicand surparea. In acest process de forare un sondor preleva periodic probe de detris pentru a stabili un profil geologic al zonei si de a stabili potentialul de a avea apa. In urma acestor studii se decide oprirea forarii.

Etapele unui foraj

Panza freatica este alcatuita din mai multe straturi de pietris nisipuri si un anumit grad de permeabilitate. Dupa tubularea forajelor se introduce pietris margaritar sau nisip curators in functie de panza freatica. Urmatoare etapa este denisiparea forajelor cu ajutorul pompei mamuth pana la limpezirea complete a apei. Dupa limpezirea apei se iau probe pentru analize si se stabilesc caracteristicile hidrodinamicea forajelor. La sfarsitul lucrarii se va intocmi fisa forarii care contine toate datele despre forare.

Articolul a fost realizat cu ajutorul celor de la Bc Forax.

Leave a comment