SELECTIA CAFELEI: CUM SA ALEGI CAFEAUA POTRIVITĂ ȚIE

Cu toții am fost acolo la un moment dat uitându-ne la o listă de consumabile și neștiind de unde să începem. Fie vorba de vinuri, ciocolată, fructe, legume, orice tip de produs. Uitându-ne în vid, procesând fiecare opțiune, făcând orice scenariu cu scopul de a alege ”perfectul” . Fie vorba de a recurge la ceva familiar sau de a îndrăzni să alegem ceva nou, sau pur și simplu recurgând la ideea de ”eh, cât de rău poate să fie” sau a închide ochii și a lăsa totul la mâna  destinului.

Când vine vorba de cafea, nimic nu se schimbă, tiparele rămân. O lume de informații ce trebuie procesate, decizii copleșitoare și nimeni nu te poate ghida în alegerea cafelei potrivite ție. Cu toate acestea, pentru a găsii cafeaua perfectă ție, trebuie luați în considerare niște factori cheie înainte de a lua decizia finală în căutarea aromei potrivite.

Prospețimea cafelei prăjite

Unul din marile mituri prezente în istoria cafelei, este acela că cafeaua, asemenea diamantelor, ține pentru totdeauna.

În contradicție cu această afirmație există mitul care implică faptul că cafeaua ”se strică” și nu mai poate fi folosită după două săptămâni.

Aici apare confuzia, care afirmație este adevărată? Nu poate exista decât un singur răspuns. În realitate cafeaua este un fruct, o cireașă de fapt, și este un produs agricultural crescut cu foarte mare grijă. Astfel în realitate prospețimea este importantă.

Cum se recunoaște prospețimea? În general boabele de cafea au imprimate pe ambalaj data prăjirii acestora. Când o cafea nu are imprimată această informație, în general este pentru că nu dorește ca acest detaliu să fie știut de public. Astfel că trebuie avută grijă la selecția produsul care are inscripționat ”a se consuma înainte de ” sau are ”2013” imprimat pe ambalaj.

Când ar trebui achiziționată și consumată cafeaua? Cafeaua ar trebui cumpărată cât de recent prăjită se poate și nu trebuie consumată cu 2-3 săptămâni după data în care a fost prăjită pentru a primii satisfacția necesară.  Momentul ideal în care ar trebui consumată cafeaua se găsește deobicei între ziua 7 și ziua 14 după prăjire. Acest interval de timp se găsește și la cafenelele de top din lume. Boabele au potențialul de a fi folosite pentru maximă flavoare și satisfacție până la patru săptămâni, dar de obicei după 14 zile, calitatea și intensitatea flavoarei începe să dispară încetul cu încetul, lăsând un gust amar în urmă.

Profilul prăjirii

În această categorie, intră metoda de preparare a cafelei. Nu există răspunsuri greșite sau una mai bună ca cealaltă, doar preferință.

Prăjită Espresso versus prăjită pentru filtru. După cum sugerează nomenclatura, cafeaua își dispune cu mândrie scopul și echipamentul folosit pentru prăjirea acesteia. O prăjeală espresso este ținută în aparatul de prăjit un timp mai îndelungat, pentru o caramelizare și un conținut mai mare, care se potrivește mai bine modalității de preparare a expresorului. O cafea cu specificul de filtru, este ținută mai puțin timp în prăjitor pentru a reține o aciditate strălucitoare potrivită stilului manual de producere a cafelei. De asemenea îi oferă o constituție mai brută perfectă pentru cafeaua la domiciliu sau a puriștilor.

cafea 100% arabica

Selecția originii

 

Condițiile de creștere și cultivare, cât și factorii economici variază enorm de-a lungul globului și nu este nimic surprinzător când o cafea specifică unei țări este diferită de o oarecare alta, neaparținând zonei inițiale de origine. Amatorii și degustătorii de vin au o apreciere deosebită pentru această caracteristică, ajungând să distingă cu ușurință specificitatea flavoarei și a aromei unui vin francez în comparație cu un vin italian.

Mediul preferat de creștere a cafelei își are originea în mediile mai călduroase, latitudinea dintre Tropicul Racului și Tropicul Capricornului.

Această bandă de latitudini este deseori referită și ca Cureaua Cafelei.

În această zonă există o mulțime de variabile  cum ar fi altitudinea, șansa de precipitații, condiții ale solului și influența soarelui, toate ajutând la modificarea structurii și a gustului cafelei.

Apare astfel conflictul interior. Care este procesul de a selecționa cafeaua potrivită?  Cafeaua originară din Africa are o aromă deosebită, fructoasă sau florală, ceea ce se potrivește unei consumpții lente și savuroase. Mulți consumatori de cafea au recunoscut că s-au împotrivit cu greu impulsului de a deschide o pungă de cafea Etiopeană doar pentru a inhala aroma pătrunzătoare de fructe, sau să saliveze la gândul unei cafea de origine Kenyană recunoscută tot pentru aroma sa fructoasă.

Cafeaua originară din America Centrală și America de Sud este potrivită consumatorilor clasici de cafea cu o mică pasiune pentru gustul ușor de zahăr brun, ca ciocolata și acompaniată de un caracter fructos.

Având în vedere că majoritatea cafelei provine din această regiune, Brazilia este candidatul perfect pentru o cafea cu caracter de alune și un conținut mai dur.

În nordul Columbiei cafeaua are o tentă de caramele, aducând populației cu o înclinare spre dulciuri și cafea mai slabă un concurent promițător.

India și Indonezia sunt regiuniile perfecte pentru amatorii de cafea mai pământoasă li mai ”grea”. Deseori aceasta prezintă un conținut siropos și un gust ușor herbal și savuros.

Cu toate acestea savurarea cafelei trebuie considerat un ritual, astfel dacă nu apare satisfacție în consumul acesteia mai bine este evitarea consumului acesteia cu totul. Indiferent de motiv, sorbitul unei cafele este un act hedonistic, care presupune trăirea în prezent și absorbirea plăcerii din jur și cea oferită de aroma unică a cafelei.

automat drink - aparate de cafea

Related Posts

Leave a comment