Sfaturi pentru mentinerea anvelopelor la performanta optima.

mentinerea anveloperlor

O intretinere propice a anvelopelor va prelungii “durata de viata” a acestora, va va ajuta sa economisiti bani, pe care i-ati fi cheltuit schimbandu-le frecvent si nu in ultimul rand, va asigura siguranta dumneavoastra pe sosea. Anvelopele joaca un rol important in modul in care se conduce autovehiculul iar acestea trebuie sa fie mereu in conditii propice pentru a nu pune in pericolul viata soferului si a celorlalti participanti la trafic. De multe ori este neglijata importanta anvelopelor insa trebuie luat in calcul faptul ca acestea reprezinta suprafata de contact dintre autovehicul si carosabil deci sunt mereu supuse unor forte puternice in momentul in care franam, luam viraje, intampinam gropi sau conducem pe un drum dificil. In momentul in care anvelopele se uzeaza si nu mai corespund criterilor corecte de functionare, modul in care se conduce masina va fi afectat impreuna cu siguranta in trafic. De aceea e important sa cunoastem principalele cauze care duc la degradarea anvelopelor, cum putem preveni sau remedia acest lucru si ce trebuie facut pentru a pastra anvelopele in cele mai bune conditii.

Primul pas e sa va asigurati ca dimensiunea anvelopelor corespunde cu indicatiile regasite in cartea de identitate a masinii. Acestea pot fi gasite de regula si pe pragul masinii. Dimensiunea anvelopelor cuprinde latimea, raportul de inaltime, radialul, diametrul rotii, sarcina de greutate si indicele de viteza al masinii. Clasificarea de viteze e iarasi un criteriu important, aceasta reprezinta viteza maxima la care anvelopa poate face fata in conditii de siguranta unei anumite greutati. Respectarea acestor criterii constituie un factor esential pentru a putea conduce in conditii optime, pentru a avea o buna manevrabilitate a autovehicului si pentru a avea parte de siguranta deplina pe carosabil.

Montarea anvelopelor in functie de sezon e iarasi un criteriu esential. Anvelopele clasificate dupa sezon vor dicta modul in care autovehicolul se va comporta pe sosea in conditiile respective. Anvelopele de vara sunt construite pentru a face fata temperaturilor ridicate si pentru a asigura conditii ideale de manevrabilitate pe un asfalt uscat sau umed. Cele de iarna sunt facute pentru a-si prezerva proprietatiile la temperaturi scazute, sunt concepute dintr-un cauciuc moale, care va reactiona bine in cazul in care carosabilul e acoperit de zapada, gheata sau noroi. Anvelopele “all season” reprezinta o optiune la indemana insa in fond, anvelopele specific destinate unui anumit sezon vor face fata mult mai bine in conditii neprielnice. Indicele MS, gasit de regula pe anvelopele “all season” si cele de iarna denota faptul ca acestea sunt propice pentru a fi folosite pe zapada si noroi. Alegerea anvelopelor potrivite in functie de sezon va face o mare diferenta in modul in care se va manevra masina si va garanteaza siguranta.

Asigurati-va ca este mentinuta presiunea optima in pneuri. In functie de conditiile de drum, greutatea masinii si modul in care este utilizata aceasta poate fi adaptata. Verificarea constanta a presiunii in pneuri este necesara. Presiunea in pneuri afecteaza in mod direct aderenta si durata de viata a anvelopei, distanta de franare si chiar consumul de combustibil. Presiunea optima pentru fiecare model de masina poate fi gasita in cartea de identitate si de regula pe portiera din partea dreapta. Respectarea presiunii optime indicate de producator e foarte importanta si de aceea este recomandat sa verificati periodic presiunea din pneuri. Puteti face acest lucru la o unitate de service-auto/vulcanizare. Se recomanda verificarea presiunii de cel putin o data pe luna.

Alinierea si echilibrarea corespunzatoare a rotilor reprezinta iarasi un factor important, atat pentru o buna manevrabilitate cat si pentru a preveni uzura prematura a pneurilor. Rotiile trebuie sa fie paralele intre ele si sa respecte un unghi de 90 de grade in raport cu solul. In cazul in care sunt demontate rotiile, asigurati-va ca acestea sunt puse inapoi corespunzator in conditii potrivite.

Apelati la serviciile unui service-auto specializat pentru a evalua corespunzator starea anvelopelor si pentru a le pastra mereu in parametrii optimi. Anvelopele necesita un grad sporit de atentie iar deseori aceasta chestiune e trecuta cu vederea sau tratata superficial. Siguranta dumneavoastra si a celorlalti participanti la trafic trebuie sa primeze iar starea anvelopelor joaca un rol in acest sens. Mentineti anvelopele in cea mai buna stare pentru a va putea bucura de condus si de siguranta deplina.

Leave a comment