Sistemele HVAC

Ce sunt sistemele HVAC

HVAC este acronimul pentru incalzire, ventilatie si aer conditionat sau in limba engleza, heating, ventilation, air conditioning, trei elemente importante care reprezinta confortul oricarui spatiu interior.

Sistemele HVAC, pe masura trecerii timpului au suferit transformari ajungand astazi sa fie tot mai complexe si mai prezente in viata noastra. Prezenta unui sistem HVAC este astazi, un criteriu de alegere a unui hotel, a casei pe care o achizitionam sau o construim, chiar si in alegerea locului de munca. Pornim de la nevoia de a avea un mediu ambiental placut oriunde ne aflam la un moment dat. Nevoia constanta de a ne simti confortabili, de a avea caldura sau racoare pentru a compensa temperaturile exterioare si placerea de a respira un aer curat in orice incapere, ne conduce, vrem-nu vrem, la ceea ce numim sistem HVAC.

Majoritatea caselor si spatiilor comerciale din Romania gazduiesc un anumit tip de sistem de incalzire, fie o centrala termica, o pompa de caldura sau un convector fie pe gaz, fie electric pentru a incalzi spatiul in perioadele reci ale anului. In acelasi timp, vara, din nevoia de a domoli temperaturile caniculare, aceleasi cladiri detin sau ar trebui sa destina si sisteme de climatizare, de aer conditionat. Mai mult decat atat, pentru a purifica si mentine aerul curat, sistemele de ventilatie sunt frecvent gasite sau ar trebui sa fie in aceste spatii. In acelasi timp, sistemele de ventilatie sunt de mare ajutor si pentru mentinerea unui echilibru in ceea ce priveste umiditatea aerului si previne aparitia mucegaiului si a mirosurilor si o data cu ele a anumitor boli respiratorii cum ar fi asmul.

Pentru constructiile existente, in care intalnim unul sau mai multe din aceste instalatii, pot fi implementate solutii de care sa se completeze si care sa aduca confortul dorit. Constructiile noi ar trebui ca de la bun inceput sa fie gandite cu astfel de sisteme HVAC, care vin in completarea sistemului de izolatie pentru a beneficia de constructii cu clasa energetica cat mai buna. Arhitectii, inginerii proiectanti, constructorii si instalatorii ar trebui sa lucreze tot mai mult impreuna in ideea de a promova solotii efeciente energetic care sa aduca confortul in casele noastre si economie pe termen lung.

 

Costul sistemelor HVAC

Fiecare lucru are un cost al sau de achizitie, montare, intretinere. Calculat pe intreaga perioada de folosinta, adica pe viata, acest cost devine destul de interesant atunci cand il analizam. Costul de proiectare reprezinta un procent de aprox 5% din total, costul de achizitie si montaj este in jor de 20-25%, iar costul de mentenanta pe tot restul vietii sistemului este de 70-75%.  Prin urmare, cea mai mare parte a costului unui sistem HVAC luand in calcul intreg ciclul de functionare al acesteia, il constituie mentenanta si de aceea trebuie sa-i dam o importanta pe masura, contrar a ceea ce gandim si facem in fapt.

 

Monitorizarea sistemelor HVAC

Nevoia, naste idei, analiza, consultanta urmata de solutii si implementarea acestora.  Urmeaza mentenanta sistemelor HVAC care pe termen lung este cheia pastrarii intalatiilor in cea mai buna stare de functionare pentru a-si atinge scopul pentru care au fost fabricate.

In mare parte, aceste sisteme sunt conectate intre ele, avand  cele mai bune rezultate atunci cand functioneaza optim si pot asigura ventilatia unui spatiu, reducerea curentilor de aer nedoriti si mentinerea unei temperaturi constante pe parcursul anului. Automatizarea sitemelor este tot mai prezenta in modul de proiectare actual si aduce flexibilitate in folosirea acestora pe de o parte dar si dependenta de tehnician/specialist pe de alta parte.

Mentenanta inseamna existenta unui contract de service preventiv care sa asigure dinainte  ca totul va functiona. In acelasi timp, existent unui service asigura in cazul aparitiei unei probleme de functionare sau in cazul unei nevoi de schimbare a conditiilor de functionare a aparatelor, prezenta instalatorilor profesionisti. Verificari tehnice periodice, autorizari de functionare a apartelor, urmarirea parametrilor apei din instalatie sau a calitatii aerului vehiculat de aceasta, asigurarea de substante chimice necesare, de filtre si accesorii, schimbarea acestora si curatarea periodica sunt grijile firmei de mentenanta. Toate aceste lucrari trebuie sa reduca semnificativ numarul de defecte, sa aduca continuitate si eficienta in functionare, ceea ce se traduce prin confort si liniste in casa ta.

Leave a comment