Este esențial să te ocupi cu strictețe de finanțele tale înainte de a avea un copil. Crearea unui buget îți poate oferi liniște sufletească și îți poate ușura viața odată ce a devenit părinte.
Continut
De ce ai nevoie de un buget înainte de a avea un copil?
Aducerea pe lume a unui copil este un moment minunat din viața oricărui părinte dar poate aduce și foarte multe incertitudini. Un lucru este însă sigur: finanțele tale și a familiei tale se vor schimba, iar această schimbare necesită atenția ta.
Chiar înainte de avea un copil vor apărea costuri suplimentare prin achiziționarea de produse esențiale pentru bebeluși: scaun de mașina, cărucior, haine de bebeluși, jucării și multe altele. Mai mult decât atât, concediul de maternitate pe care unul dintre părinți trebuie să-l ia, reprezintă, de multe ori o posibilă scădere în veniturile totale ale familiei. Din acest motiv, crearea unui buget poate fi de foarte mare ajutor.
Sfaturile din rândurile următoare au ca și scop ușurarea procesului de structurare a finanțelor tale, dorind să îți ofere idei pentru crearea unor bugete, luând în considerare costurile întâmpinate odată cu venirea pe lume a unui copil.
Pentru a-ți face un buget pentru acasă urmăreștei articolul: Cum să îți faci un buget acasă
1. Adună-ți informațiile importante finanțelor tale
Înainte de a crea un buget, ai nevoie de toate informațiile relevante finanțelor tale. Asta îți va permite să ai o imagine de ansamblu a lunilor ce urmează și îți va face bugetul cât mai precis.
Informațiile relevante de care a-i putea avea nevoie sunt:
- Politica angajatorului în legătură la concediu de maternitate sau paternitate – aceasta poate fi găsită în contractul de lucru
- Extrasele de cont din ultimele luni
- Facturile din gospodărie
- Detalii despre dreptul la alocație sau alte remunerații financiare care se primesc odată cu venirea pe lume a copilului
2. Verifică-ți situația financiară actuală
Verifică și calculează banii care ți-au intrat în ultimele luni și fă o medie, pentru a putea estima câștigurile tale până în momentul venirii pe lume a copilului.
Verifică și calculează cheltuielile esențiale ale gospodăriei. Acestea pot include:
- Chiria sau plata creditelor
- Facturile pentru utilități
- Alimente și articole esențiale de toaletare
- Costuri pentru excursii
- Costurile aferente mașinii: benzină, întreținere, etc.
După ce ai o viziune clară a veniturilor și a cheltuielilor lunare, scade cheltuielile din câștiguri pentru a avea o imagine clară a veniturilor disponibile în timpul sarcinii.
3. Caută metode pentru reducerea cheltuielilor
Pentru a avea mai mulți bani în timpul perioadei de sarcina și după, este esențial să reduci costurile neesențiale.
Mai multe detalii despre reducerea costurilor în gospodărie poți găși în articolul: Cum să salvezi bani eficient. Acolo discutăm despre eficientizarea cheltuielilor zilnice.
4. Aplică pentru toate beneficiile la care ai dreptul
Există o varietate de beneficii disponibile pentru noi părinți. Este important astfel, ca atunci când îți creezi un buget, să te asiguri că îți cunoșți toate drepturile și apelezi la toate beneficiile disponibile. Aceste aspecte vor reduce, în final, presiunea asupra bugetului tău.
Exemple de beneficii care te pot ajuta:
- Concediu de risc maternal
- Concediu de maternitate
- Concediul de creștere și îngrijire a copilului
- Alocațiile copiilor
Pe lângă cele menționate mai sus există multe alte beneficii de la stat la care poți aplica. Deoarece acestea sunt de multe ori împărțite pe diverse criterii, îți recomandăm să verifici online care se potrivesc cel mai bine situației tale.
5. Fă un buget lunar
Nu există un moment mai bun decât acum să îți creezi un buget lunar. Toate informațiile mai sus menționate îți oferă informațiile de care ai nevoie pentru a face acest pas extrem de important.
Nu uita însă, să iei în considerare și costurile mari care apar înainte de sosirea bebelușului. Așa cum am menționat anterior, cumpărarea unui cărucior, pat sau scaun auto pot reprezenta costuri destul de considerabile.
Odată ce ai contabilizat cheltuielile (unice și esențiale), diferențiază veniturile de cheltuieli și vezi cu ce rămâi la sfârșitul lunii.
Dacă rămâne o sumă considerabilă la sfârșitul lunii, poți încerca să-i pui deoparte, într-un cont de economii separat. Acest cont de numerar te poate ajuta în situații neprevăzute. Poate să îți sporească soldul bancar în timpul concediului de maternitate și creștere a copilului sau îți va permite să acumulezi dobânda pentru viitorul copilului tău!
Dacă acumulezi economii, asigură-te că banca îți oferă o dobânda corectă. Pentru mai multe detalii despre conturi de economii poți citi: Diferența dintre un cont de economii și un depozit bancar și cum să alegi corect.
6. Revizuirea bugetului
Bugetul nu este un element financiar static. Acesta trebuie revizuit la intervale regulate sau când se schimbă circumstanțele. Acest lucru se aplică în mod special, atunci când îți iei concediu de maternitate/paternitate.
Revizuirea bugetului înainte de concediu de maternitate/paternitate sau pentru creșterea copilului trebuie făcută pentru a putea avea o imagine de ansamblu a banilor de care ai nevoie în mod uzual.
Dacă ești angajat, ar trebui să ai dreptul la concediu și poate chiar mai mult decât atât, multe companii oferă pachete de beneficii pentru noi părinți. Adaugă toate aceste beneficii la economiile pe care le ai, iar apoi împarte suma la numărul de luni pe care intenționezi să le ai ca și concediu.
Trebuie să fii atent la cheltuieli, chiar dacă ai crede că vei economisi bani prin faptul că nu mergi la serviciu. Există posibilitatea ca acest lucru să nu fie adevărat deoarece facturile de gaz și electricitate vor crește prin simplu fapt că stai mai mult timp acasă.
Un ultim pas care te poate ajuta în crearea unui buget pe care te poți baza, este să cunoști perioada în care îți propui să te întorci la muncă. Cunoscându-ți planul de viitor îți oferă stabilitate și siguranța unui buget bine pus la punct.
7. Costurile aferente îngrijirii copilului
Odată cu finalizarea concediului de creștere al copilului, dacă ambii parteneri decid să se întoarcă la muncă va trebui să iei în considerare costurile aferente îngrijirii copilului.
Dacă nu ai posibilitatea de a-i lăsa cu bunici sau rude, va trebui să decizi dacă vei folosi serviciile unei dădace sau îl vei duce la creșă, ceea ce, din nou, crează alte cheltuieli.
8. Respectă bugetul făcut
După ce ai stabilit bugetul, trebuie să faci tot posibilul să-l respecți. Fii realist cu privire la modul în care vei ține evidența banilor și ai mereu grijă de cheltuieli.
Astăzi, tehnologia îți vine în ajutor însă, cu diverse aplicații de bugetare care îți permit urmărirea cheltuielilor de pe dispozitivele mobile sau calculatoare. Unele aplicații sunt gratuite, iar altele percep taxe lunare. Ia asta în calcul și dacă crezi ca te-ar ajuta o astfel de aplicație, descarc-o și pune-o în aplicare!
Dacă în schimb preferi varianta tradițională, poți să-ți urmărești bugetele și cu metode mai simple precum foi de calcul pentru buget sau un document excel cu două categorii: venituri și cheltuieli. Orice ai alege, ai grijă de bugetul tău, fii atent cu cheltuielile tale și asigură-ți ție și familiei tale o viața liniștită și organizată financiar!
Consideri că acest articol a fost util?