Skip to main content

Probabil că te-ai aflat, măcar o dată, în situația în care ai vrut sau ai avut nevoie să-ți cumperi ceva însă nu ți-ai permis. Nu ești singurul, majoritatea oamenilor se confruntă cu astfel de momente. Totuși, băncile s-au gândit să ne vină în ajutor cu o soluție în acest sens și astfel a apărut așa-numitul “card de credit”.

Ce este, care sunt beneficiile lui și cum te folosești de el îți explicăm în articolul ce urmează. Așadar, citește mai departe pentru a descoperi![speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Ce este un card de credit și definiție

Pe scurt, un card de credit este un instrument de plată care îți oferă acces la o linie de credit de la o anumită bancă. Adică, este un card care conține o sumă în avans pe care tu o poți folosi pentru diferite cumpărături (și nu numai) atunci când tu nu dispui de banii necesari.

Atenție, un card de credit este opusul unui card de debit – acel card ce conține banii tăi. Mai simplu, cardul de debit este pentru banii pe care-i ai, pe când un card de credit este pentru aceia de care ai nevoie.

Important de reținut mai este și faptul că acest card este destinat, mai degrabă, plăților către comercianți și mai puțin retragerii banilor de la bancomat. Asta din cauza comisioanelor mult mai mari decât cele aplicate cardurilor de debit.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Cum funcționează un card de credit și care sunt avantajele?

În cazul unui card de credit, banca nu îți va transfera banii de care ai nevoie în cont, ci îți va credita o sumă în funcție de capacitatea ta de plată – de obicei cuprinsă între 3 și 6 salarii.

Acest lucru îți va permite ca atunci când vrei să-ți cumperi ceva, să nu fii nevoit să achiți întreaga sumă imediat, ci s-o poți face sub formă de rate lunare. Fapt ce reprezintă și unul dintre avantajele de bază ale acestui card – te ajută să-ți permiți ceea ce-ți dorești cu bani pe care nu-i ai acum, dar pe care-i vei avea la un moment dat în viitor.

Un alt avantaj al cardurilor de credit este că banca nu îți va percepe dobândă dacă rambursezi suma “împrumutată” lunar, până la data scadentă.

Ca să înțelegi mai ușor cum funcționează acest card, gândește-te așa: pe cardul de debit întâi pui banii și după aceea îi scoți, pe când pe un card de credit întâi scoți banii și după aceea îi pui la loc.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Tipuri de carduri de credit și cum îl alegi pe cel potrivit

Există mai multe tipuri de carduri de credit care au fost concepute pentru diferitele nevoi ale oamenilor. Pentru a-ți da seama care e mai potrivit pentru tine, aruncă o privire pe lista de mai jos.

  • Carduri de cumpărături. Poate cele mai cunoscute și des utilizate, cardurile de credit de cumpărături îți permit să împrumuți bani “gratuit” pentru achiziționarea de bunuri. Asta dacă alegi un card fără dobândă.
  • Carduri de transfer sold. Acestea îți permit să muți o datorie existentă pe un alt card care are dobânzi mai mici. Însemnând că vei putea plăti soldul pe alte cărți de credit cu o rată mai mică.
  • Carduri de credit internaționale. După cum îi spune și numele, acest card îți va permite să faci plăți în străinătate. Avantajul este că vei putea să-ți gestionezi cheltuielile în vacanță sau ori de câte ori călătorești în afară, fără să-ți faci griji că vei rămâne fără numerar.
  • Carduri de transfer bani. Asemănător cu un card de transfer sold, acesta îți permite să muți banii de pe cardul de credit într-un cont bancar. Acesta te poate ajuta dacă vrei să restitui un împrumut sau ai o descoperire de card.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Cine are nevoie de un card de credit și ce recompense oferă acesta?

Practic, oricine are nevoie de o sumă de bani de care nu dispune în prezent.

Totuși, majoritatea celor care apelează la un card de credit sunt cei care doresc să-și achiziționeze bunuri dar nu au banii necesari, nu vor să le plătească “cu banii jos”, sau să nu doresc să apeleze la un credit de nevoi personale (care funcționează diferit de un card de credit).

Pentru a încuraja cât mai mult folosirea acestui tip de card, băncile oferă așa-zise “recompense” utilizatorilor, și anume:

  • cash-back
  • reduceri la bilete de avion sau hoteluri
  • puncte care pot fi folosite pentru diferite achiziții

Un card de credit, indiferent de tipul acestuia, e menit să te “susțină” cu bani atunci când situația ta financiară nu este foarte roz. Sau, pur și simplu nu vrei să-ți folosești economiile pentru achiziții substanțiale. Așadar, utilizarea unui astfel de card este o metodă bună de a-ți gestiona banii mai ușor și de a te descurca în viața de zi cu zi.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui