Ideea de a-i crea copilului tău propriul card bancar ți se poate părea ciudată, la început. Cu toate acestea, e bine ca cei mici să învețe de la vârste fragede cum să-și gestioneze și economisească banii. Cu atât mai mult cu cât sistemul educațional nu îi prea ajută în acest sens, ci le oferă, mai degrabă, noțiuni de economie destul de vagi și care nu-i pregătesc pentru viața reală.
Așadar, citește mai departe pentru a descoperi ce este, de fapt, un card bancar pentru copii, ce beneficii are și cum alegi unul potrivit pentru copilul tău.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Continut
Card bancar pentru copii – la ce se referă?[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Un card bancar pentru copii funcționează aproximativ la fel ca un card bancar normal (sau pentru adulți, dacă-i putem spune așa). Totuși, ele vin personalizate în funcție de vârstă. Dar asta nu demult.
Până acum ceva timp exista doar un singur astfel de card. Azi însă, ca părinte, poți alege între 3 astfel de soluții financiare pentru copilul tău, pe care le vom discuta și în acest articol.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Beneficiile utilizării unui card bancar pentru copii[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
În primul rând, unul din aspectele pozitive ale unui astfel de card este faptul că cei mici nu vor mai intra în contact cu bancnotele care, știm cu toții, sunt purtătoare de tot felul de bacterii.
Apoi, copilul tău va învăța cum să-și cheltuie banii într-un mod responsabil, având în vedere că va avea o sumă limită pe card, dar și cum să economisească. Lucrul acesta îl va putea face în contul de economii asociat contului curent.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Cum alegi cardul bancar potrivit pentru copilul tău? [speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Cu toate că cele 3 carduri pentru copii disponibile în prezent funcționează aproximativ la fel, poate ai preferințe în ceea ce privește banca emitentă. Așadar, vei alege în funcție de acest criteriu. Iată cele 3 opțiuni pe care le ai la dispoziție pentru copilul tău:[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Unicredit Mastercard Young[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Unicredit a fost prima bancă ce a introdus acest serviciu pe piață – sub numele de Mastercard Young. Cardul e dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani și vine cu serviciul de Mobile și Internet Banking, care îți va permite să-l alimentezi.
Valoarea maximă pentru cumpărături este de 200 de lei, dar o vei putea modifica foarte ușor din aplicație dacă dorești. În plus, cardul nu permite retragerile de la ATM-uri, este contactless și nu necesită introducerea PIN-ului pentru cumpărături de până la 100 de lei.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Revolut Junior [speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Gigantul fintech oferă și el o soluție financiară pentru copii, prin serviciul Revolut Junior. Procesul prin care intri în posesia acestui card este la fel ca în cazul celorlalte carduri emise de Revolut. Pur și simplu comanzi cardul.
Ce trebuie să faci după e să instalezi aplicația Revolut Junior, care-ți va permite să gestionezi sumele pe care vrei să le aloci copilului tău.
Dacă te numeri printre clienții Revolut Premium și Metal, vei avea posibilitatea să setezi și anumite obiective pentru cel mic. Mai mult, vei putea să creezi între 2 și 5 astfel de conturi, lucru care îți poate fi de folos dacă ai o familie numeroasă.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
OTP Junior Start [speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
OTP Bank emite mai multe astfel de carduri, în funcție de vârstă. Unul dintre ele este OTP Junior Start, conceput pentru copii cu vârste mai mici de 14 ani.
Acest serviciu oferă un cont curent căruia îi este atașat un card. Interesant este faptul că vei putea, ca părinte, să alegi pentru copil o monedă diferită de leu. Și anume euro, dolar sau forint.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Ce carduri bancare există pentru adolescenți?[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
În ceea ce privește serviciile bancare pentru adolescenți, există și aici opțiuni avantajoase care vin din partea altor două mari bănci din România – BCR și BRD.
Prima vine cu serviciul BCR XTeen, dedicat adolescenților mai mari de 13 ani. În cazul acestuia, nu se vor percepe comisioane de retragere de la ATM sau costuri de administrare.
BRD, în schimb, oferă cardul ISIC, pentru adolescenți de peste 14 ani. Un dezavantaj al acestui card este că banca emitentă îți va percepe comisioane la retragerile din propriile ATM-uri.
Trecerea de la banii cash la cardurile bancare a adus o mulțime de aspecte pozitive în viața celor care au făcut această alegere. Prin urmare, era de așteptat ca băncile să vină cu cât mai multe astfel de soluții financiare, printre care și cardurile pentru copii.
Acum că ai înțeles cum un astfel de card îți poate ajuta copilul să devină mai responsabil, îți va fi mai ușor să te decizi dacă reprezintă sau nu o opțiune avantajoasă pentru familia ta.
Consideri că acest articol a fost util?