Skip to main content

Orice persoană s-a gândit la un moment dat cum ar putea face bani fără să muncească, la propriu. Și chiar dacă unii sunt de părere că este imposibil sau că nu e ceva “sigur” și pe termen lung, trendul în domeniul afacerilor demonstrează opusul.

Cu toate astea, a-ți crea un “salariu” doar din venituri pasive poate fi destul de dificil la început deoarece majoritatea nu avem cunoștințele necesare. Nu ne așteptăm ca după citirea acestui articol să devii investitor, dar suntem siguri că îți vei face o idee mai clară referitor la ce sunt veniturile pasive, ce opțiuni de investiție există și cum poți începe. Așadar, dacă ai nevoie de inspirație, citește mai departe!

Ce sunt veniturile pasive?

Prin definiție, un venit pasiv este un venit pe care îl vei înregistra de pe urma unor activități pe care nu le desfășori în mod direct. Cu alte cuvinte, este o sumă de bani obținută nu dintr-o activitate propriu-zisă, ci este, mai degrabă, rezultatul unor investiții pe care le faci.

Care este diferența între un venit activ și pasiv?

Diferența de bază între cele două o face următorul aspect. Veniturile active depind de desfășurarea unor activități. Așadar, dacă acele activități se opresc, automat și venitul va înceta să fie generat. Cel mai bun exemplu este cel de angajat. Cât timp lucrezi pentru o compania, vei primi un anumit salariu.

Dacă îți dai demisia, venitul reprezentat de salariu va înceta să existe. Dar nu este singurul, și dacă ai o afacere care-ți aduce profit și la un moment dat decizi să-ți încetezi activitatea, nu vei mai genera bani.

Ce exemple de venituri pasive există?

Variantele convenționale care îți aduc o siguranță financiară sporită sunt investițiile în imobiliare sau la bursă. Cu toate astea, ca să începi cu oricare dintre ele, ai nevoie de anumite cunoștințe și, în ceea ce privește bursa, și o anumită sumă de bani pe care îți permiți să “o pierzi”.

Un alt exemplu de venit pasiv este împrumutul între persoanele fizice. Venitul pasiv fiind reprezentat de către dobândă. Este acest lucru legal în România? Absolut. Atâta timp cât tu și persoana pe care o împrumuți încheiați un act de împrumut mediat de un notar public și declari ulterior venitul încasat.

Și asocierea într-o afacere poate fi o formă de venit pasiv. Presupunând că vii cu capital, vei beneficia de o parte din profitul generat de acea afacere.

Un ultim exemplu despre care vom vorbi este marketingul afiliat. Care, aparent, este o opțiune foarte populară în ziua de azi. Modul în care funcționează este următorul. Îți creezi un website care va genera profit prin conversia în vânzări a recomandărilor.

Totuși, cunoștințele necesare implementării unei astfel de venit sunt mari și la fel va fi și gradul de implicare în ceea ce privește timp pe care trebuie să-l aloci inițial.

Există riscuri în cazul veniturilor pasive?

Da. Aproape în cazul oricărui tip de venit pasiv există anumite riscuri. Însă gradul acestora diferă.

La ce să fii atent înainte de alegerea unui venit pasiv?

Te sfătuim ca înainte de orice investiție să fii atent la gradul de risc al sursei de venit pasive, la profitabilitatea acesteia (ROI = return on investment), gradul de implicare inițiat, curba de învățare dar și cheltuielile inițiale și ulterioare. Asta ca să îți dai seama dacă investiția respectivă merită sau nu efortul depus.

Cum te ajută, efectiv, un venit pasiv?

E greu să te susții financiar doar dintr-un venit pasiv. De obicei, aceasta este o formă de a-ți mări veniturile lunare pe lângă ceea ce câștigi în mod direct (adică din venituri active).

Nu excludem posibilitatea de a ajunge la această “performanță”, dar trebuie să fii conștient că este nevoie de foarte multă răbdare, acumulare de cunoștințe și o bună administrare a bugetului lunar astfel încât să-ți permiți să rămâi cu bani pe care-i poți investi.

Chiar dacă e mai confortabil și sigur să-ți câștigi traiul doar dintr-un venit activ, dacă vrei să beneficiezi de ceva bani în plus în fiecare lună, un venit pasiv poate face asta. Totuși, înainte de a te “avânta” trebuie să studiezi toate variantele problemei. Asta, deoarece, veniturile pasive vin cu anumit grad de riscuri și, ca să ai o oarecare siguranță pe termen lung, e necesar să știi care e acesta și dacă-ți permiți să-l suporți.

venituri pasive

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui