Invata cum sa reduci bani pe care ii cheltui in oras, facturile la utilitati si multe altele cu lista noastra de metode cum sa salvezi bani eficient.
Continut
Organizeaza-ti finantele
Exista putine lucruri pe lumea aceasta mai frustrante decat sa pierzi bani inutil.
Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi suntem vinovati de acest lucru, nereusind sa ne organizam finantele. Petrecand cateva ore gandindute si facandu-ti un plan si buget, ai putea creste dramatic suma de bani pe care o mai o cheltuiesti pentru lucrurile distractive in viata.
1. Transfera-ti datoriile pe carduri de credit cu dobanda 0%
Daca dobanzile cardurilor de credit sau dobanda deschiderii de cont este foarte mare, ar putea avea sens financiar sa mutati totul pe un card de credit cu transfer si 0% dobanda.
Carduri de credit cu dobanda 0% nu vor percepe nicio dobanda pentru datoriile transferate pe aceasta pentru perioada stabilita, oferindu-ti posibilitatea de a rambursarea banilor datorati fara ca suma datorata sa creasca.
Ideal este sa reusesti sa iti platesti toate ratele inainte de sfarsitul perioadei promotionale. Dupa perioada promotionala dobanda tinde sa creasca.
Pentru mai multe informatii legate de subiect, citeste: Ce este cardul de credit și cum te poate ajuta?
2. Foloseste website de comparare a preturilor
Website-urile de comparare va permit sa comparati preturile la mii de produse sau sa comparati evolutia de pretului din ultima perioada, pentru a va asigura ca o reducere este adevarata.
Indidferent de ce cauti sa achizitionezi, asigurari auto, abonamente de cablu si internet, electrocasnice, etc. exista in mod normal o diferenta intre cei mai ieftini si cei mai scumpi furnizori, astfel este bine sa cautati cele mai bune oferte care vi se potrivesc.
3. Aplicati pentru carduri de loializare
O multime de comercianti cu amanuntul, restaurante si supermarketuri recompenseaza clientii fideli, oferindule puncte de fiecare data cand fac o achizitie. Aceste puncte pot fi convertite in reduceri, vouchere, produse sau chiar bani numerar.
Multe dintre aceste carduri ofera reduceri sau oferte unice pentru a va tenta sa va inscrieti.
4. Anulati debitarile directe si subscriptile inutile
Daca nu studiati in mod regulat extrasul de cont, poate sa fie usor sa pierdeti sirul debitarilor directe si a subscriptilor pe care ati uitat sa le anulati.
O rasfoire rapida a extrasului de cont lunar va poate ajuta sa descoperiti aceste debitari directe sau orice alte plati inutile pe care le aveti.
Incercati sa faceti o obisnuinta din a-ti verifica contul bancar online cel putin odata pe luna si asigurate ca nu platesti pentru servicii si subscriptii de care nu mai ai nevoie sau nu le mai folosesti.
5. Obtine o oferta mai buna pentru telefonul mobil
Exista foarte multe oferte pentru telefonul tau mobil, asa ca este dificil sa gasesti oferta care ti se potriveste tie si furnizorii pot fi adesea inutili atunci cand vine vorba de a oferi clientilor existenti o oferta mai buna.
Verifica daca folosesti in mod constant toate minutele, mesajele text si internetul mobil, daca nu este cazul, atunci puteti beneficia prin a cere o oferta mai potrivita stilului tau de consumator, de la furnizorul tau.
Pentru ami multe detalii despre cum sa negociezi vezi articolul: Cum sa negociezi si sa obtii o oferta mai buna
6. Foloseste un buget
In era tehnologiei moderna au aparut pe internet foarte multe aplicatii pentru telefonul tau mobil care va pot ajuta sa va remediati finantele.
Folosind aceste aplicatii poti avea o imagine de ansamblu asupra veniturilor si cheltuielilor tale.
Alternativa poate fi sa va faceti singur un buget pentru gospodarie urmarind ghidul urmator: Cum sa iti faci bugetul acasa
7. Imparteste abonamentele
In lumea moderna a divertismentului fara sfarsit, este posibil sa aveti unul sau mai multe abonamente la servicii de streaming muzica si filme.
Este posibil sa economisiti bani daca luati planurile de familie, care va ofera sa partajati contul cu oameni din anturaj. Spre exemplu un abonament Netflix pentru o persoana este aproximativ 40 lei pe cand pentru 4 persoane este de 90 lei, daca impartesti abonamentul de 4 persoane lunar cu alte persoane ajungi la pretul de aprox 22lei, chiar daca nu pare mult aceasta economie inseamna inca o luna de Netflix.
Economiseste bani la mancare
Multumindu-i pe toti din casa poate fi costisitor, dar exista o multime de modalitati de a salva bani pe mancare si bautura. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa salvezi mii de lei pe parcursul anului.
1. Accepta marcile marcile proprii supermarketurilor
Achizitionarea de produse de baza din brandurile supermaketurilor pot produce economii semnificative, este posibil sa descoperiti ca evitarea brandurilor mari nu inseamna compromiterea gustului.
2. Fii recompensat pentru cumparaturile tale
Cand faceti cumparaturile saptamanale de alimente si necesitatii, alegeti supermarketurile sau magazinele unde ofera scheme bune de recompense.
3. Incearca bucati de carne mai ieftine
Alegerea unei bucati de carne mai ieftina, cum ar fi pulpa de fara os in schimbul cotletului de porc, nu inseamna sa ratezi o masa sanatoasa. Puteti gati carnea lent astfel se pot descompune traptat fibrele din bucatile de carne mai ieftina, oferind un gust deosebit la un pret mai mic.
4. Fa-ti singur
In loc sa iei masa in oras sau sa sa cumperi o bautura sanatoasa ca un smoothie, le poti face in casa iar astfel economisesti bani. Daca esti un adept al smoothie-urilor poti cumpara un blender si sa iti faci amestecurile proprii, astfel, poti economisi o suma semnificativa. Acelasi lucru putem spune si despre bautorii inraiti de cafea.
5. Cumpara la vrac
Cumpararea la vrac este o modalitate simpla de economisire.
6. Folositi promisiunile comerciantilor
Altex ofera de doua ori diferenta daca gasesti in alta parte mai ieftin, foloseste astfel de promisiuni in avantajul tau pastreaza bonurile si daca gasesti aceleasi produse mai ieftin profita si incaseaza bani promisi.
7. Foloseste vouchere si cupoane
Poti economisi sume foarte mari de bani daca cauti in mod activ vouchere si cupoane de reduceri. Exista o serie de website-uri si aplicatii care pot facilita gasirea de cupoane si vouchere, chiar si grupuri de facebook.
8. Nu te lasa pacalit de reduceri
Reducerile speciale de tipul cumpara una primesti una gratuit, pot oferi o valoare buna, dar aveti grija. Cumparati doar articole de care ai nevoie si care probabil le vei pastra si folosi. Un exemplu bun sunt articolele de igiena personala, pasta de dinti, sapunuiri sau role de toaleta.
9. Nu merge la cumparaturi nemancat
Multi spun ca mersul la cumparaturi in ce ce le este foame duce la o cheltuiala excesiva si noi credem ca este adevarat. Incearca sa faci cumparaturile dupa o masa sau o gustare rapida pentru a evita acest lucru.
10. Pastreaza alimentele proaspete
Profitati la maxim de frigider si congelator. Inghetarea resturilor in loc sa le arunci te poate ajuta sa economisesti timp si bani. Pastrarea corecta a alimentelor in frigider este esentiala deoarece ofera o perioada mai lunga de valabilitate.
Niste exemple de pastrare corecta a alimentelor in frigider sunt: evitarea punerii laptelui in usa frigiderului, acesta se va incalzi de fiecare data cand se deschide usa sau pentru a pastra castravetele crocant înveleste-l intr-un prosop pentru a nu fi afectat de racoarea excesiva a frigiderului.
Economiseste bani cand manci in oras
Mancatul in oras este un lux de care majoritatea din noi se bucura din cand in cand, desi uneori se paote dovedi a fi costisitor. Iata cateva idei care ar putea reduce costurile unei mese in oras.
1. Comanda mancare la pachet direct de la restaurant
Daca iti doresti sa comanzi mancare acasa, din diverse motive, adesea este mai ieftin sa comanzi mancare direct de la restaurant decat sa apelezi la serviciile aplicatilor de livrare mancare precum FoodPanda, Glovo, etc.
2. Foloseste vouchere
Multe restaurante ofera cupoane de reduceri online, printeaza-le si dute cu ele la restaurant si profita de reducerea de pret. PizzaHut ofera in mod regulat vouchere si promotii de acest tip. Verifica website-urile de vouchere inainte de a iesi in oras pentru a verifica daca exista oferte si reduceri.
3. Ia acasa resturile
Nu trebuie sa iti fie jena sa intrebi pentru un ambalaj in care poti sa iti iei resturile cu tine, foarte multa lume comanda peste masura in restaurante. Ai platit pentru ele ia-le cu tine, mancarea ramasa poate deveni pranzul tau de a doua zi, astfel economisesti timp si bani.
4.Urmareste social media
Daca ai un restaurant preferat sau manci in mod regulat la un anumit lant de fastfood, urmareste-i pe conturile de social media, Facebook, Instagram, etc. Astfel, nu vei rata nici o oferta sau promotie speciala.
Economiseste bani la incalzire
Preturile la energie sunt in crestere constanta, dar exista o multime de actiuni pe care le puteti face pentru a va mentine facturi sub control. Iata cateva sfaturi care ar putea reduce costurile pentru incalzire.
1. Reduceti caldura
Daca va plimbati prin casa cu un tricou airna, ardeti bani. O modalitate simpla si eficienta de a reduce costurile de incalzire este sa preiei controlul asupra termostatului tau.
Reglarea termostatului cu cateva grade mai jos pe timpul noptii si daca il opriti atunci cand sunteti plecati te va ajuta sa economisesti bani.
2. Inchide cosurile de fum nefolosite
Un semineu functional arata grozav, o experienta deosebita, dar atunci cand nu este folosit este o sursa de pierdere a calduri. Este exact cum ai incerca sa incalzesti o camera cu un geam deschis.
Exista multe sisteme de inchidere a semineului cand nu este folosit, prin usa de sticla, clapa metalica sau optiuni mai ieftine ca un balon pentru cos de fum care poate fi umflat in deschiderea semineului si reduce curentii de aer care circula.
3. O izolatie buna
Pana la 40% din caldura din casa se pierde prin acoperis, asa ca este logic sa incerci sa stopezi aceste pierderi de caldura prin isntalarea de izolatie. Instalarea izolatii la mansarda, va poate ajuta sa economisiti o multime de bani in fiecare an.
4. Nu abuzati de extractoare
Extractoarele de aer din bai, bucatarii etc ard energie daca raman pornite si cand nu este necesar. Incerca sa le automatizezi sa se inchida de la sine dupa o limita de timp sau oprestele manual pentru a economisi energie.
Acum exista si solutii optimizate, extractoarele cu recuperare de caldura, acestea reduc pierderile de caldura si te ajuta sa economisesti bani.
5. Izolati geamurile si usile
Daca aveti curent in casa incerca sa umpli golurile din jurul ferestrelor, tocurilor si conductelor care trec prin pereti exteriori. Acest lucru se poate face foarte usor cu o banda de etansare sau cu materiale de umplutura tip spuma expansiva.
6. Nu incalziti incaperile nefolosite
Daca aveti un dormitor de rezerva care este rar folosit, reduceti caloriferul la minim, fara a-l opri complet. Daca opresti complet caldura risti ca sa inghete apa in tevi.
Consideri că acest articol a fost util?