Skip to main content

Dacă lucrezi în domeniul afacerilor sau chiar deții una, cu siguranță ai întâlnit acești termeni. Totuși, confuzia între cei doi este ușor de făcut întrucât nu sunt termeni uzuali folosiți de toată lumea. Mai ales de cei care nu “se lovesc” zilnic de chestiuni legate de business.

Așadar, dacă te afli în cea de-a doua situație, acest articol te va învăța tot ce trebuie să știi despre un debitor și un creditor și, de asemenea, când și cum să folosești corect fiecare dintre termeni.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Ce înseamnă creditor ?

Un creditor este o persoană, organizație sau firmă căreia i se datorează o sumă de bani ca urmare a prestării unor servicii sau vânzării de bunuri. Așadar, dacă ești deținătorul unei afaceri, creditorii cu care te vei intersecta cel mai des vor fi băncile și clienții.[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Tipuri de creditori

Există două tipuri de creditori, și anume:

  • Creditori personali. Aici se încadrează familia și prietenii. Adică, persoane cărora le împrumuți bani mergând “pe încredere”, și nu prin semnarea vreunui act care îi obligă în vreun fel să ți returneze.
  • Creditori reali. Aici se încadrează orice instituție financiară (ex., băncile), organizație sau firmă care are un contract legal cu un debitor. În cazul acesta, totul este foarte bine stabilit între cele două părți – începând de la ce e furnizat și cum trebuie returnat, până la ce e de făcut în cazul unei creanțe.

Ca să nu lăsăm lucrurile neclarificate, o creanță se referă, în termeni generali, la o sumă de bani pe care o persoană fizică sau o firmă trebuie să o încaseze de la o altă persoană fizică sau firmă căreia i-a vândut un bun sau i-a oferit un împrumut.

În ce cazuri poți deveni creditor? [speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Există multe cazuri în viața de zi cu zi în care te poți regăsi într-o astfel de situație. Cu toate acestea, conform legii, există 3 asemenea situații. Și anume:

  1. Deoarece ai încheiat un contract cu o altă persoană
  2. Deoarece există un imperativ al legii în care există o obligație față de altul
  3. Pentru o răspundere civilă

Ce înseamnă debitor? [speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Prin definiție, debitorul este o persoană fizică, o firmă sau orice altă entitate care datorează bani unei alte persoane sau entități, datorită faptului că beneficiat de bunuri sau servicii din partea acesteia.

Mai simplu, un debitor își asumă responsabilitatea de plată printr-un contract încheiat cu un creditor.

De exemplu, să presupunem că deții o firmă de transport și vrei să-ți înlocuiești mașinile vechi cu unele noi. Cel mai probabil vei apela la un împrumut de la bancă ca să faci acest lucru.

Prin urmare, într-un astfel de caz, firma ta devine debitoare deoarece datorează bani ( probabil acompaniați și de o dobândă) băncii creditoare.

Diferența între debitor și creditor [speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Diferența între un debitor și un creditor este destul de clară. Creditorul este partea care “împrumută” debitorul cu o anumită sumă de bani (sau îi oferă bunuri sau servicii).

Debitorul, în schimb, este partea care datorează creditorului o sumă de bani, ca urmare a primirii unor bunuri sau servicii din partea acestuia.

Ce importanță au într-o afacere ? [speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Dacă deții o afacere, cunoașterea și diferențierea între creditor și debitor este obligatorie. Asta deoarece ambii îți pot afecta activele și pasivele dintr-un bilanț, dar și fluxul de numerar al afacerii tale.

Așadar, clienții care nu-ți plătesc pentru produsul oferit sau serviciul prestat, îți devin debitori pentru afacere. Societatea ta aflându-se, în cazul acesta, în postura de creditor.

Similar, firma ta ajunge în situația de debitor atunci când n-ai plătit, încă, furnizorii care ți-au prestat servicii sau ți-au vândut bunuri.

Chiar dacă sună asemănător, termenii de creditor și debitor reprezintă lucruri total opuse. Totuși, odată ce i-ai înțeles, vei fi capabil să recunoști mai ușor o situație în care te regăsești fie în postura de creditor, fie în cea de debitor.

De asemenea, vei putea diferenția cu ușurință și cazurile care apar în propria ta firmă, lucru care te va ajuta să nu pierzi controlul asupra finanțelor. Ține minte, administrarea corectă a creditorilor și debitorilor într-o afacere poate garanta succesul acesteia. În același timp, dacă nu știi să gestionezi corect cele două părți, acest lucru poate duce foarte repede la eșecul unui business.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui