Skip to main content

Investiția pasivă se referă în general la o strategie care implică cumpărarea și păstrarea anumitor active financiare pe perioade lungi de timp, acestea fiind supuse unei tranzacționări minime pe piață. Investițiile pasive necesită sume mai mici de bani, sunt mai puțin complexe și adesea produc rezultate superioare după impozitare, pe orizonturi de timp medii și lungi față de portofoliile sau instrumentele financiare gestionate activ.

Ce sunt aceste investiții pasive?

Scopul investițiilor pasive este practic, obținerea unor randamente superioare pentru banii economisiți, față de cele oferite de instituțiile bancare. Cunoscută și ca strategie de cumpărare și deținere, investiția pasivă înseamnă cumpărarea unui titlu pentru a-l deține pe termen lung. Spre deosebire de comercianții activi, investitorii pasivi nu caută să profite de pe urma fluctuațiilor de preț pe termen scurt sau de pe piață. Ipoteza de bază a strategiei de investiții pasive este că piața înregistrează randamente pozitive în timp.

Care este diferența dintre investiții active și investiții pasive?

Există două abordări largi ale investiției: activă și pasivă. Investitorii activi cercetează piața și urmăresc îndeaproape companiile, noutățile și mișcările pieței. Aceștia cumpără și vând acțiuni în funcție de viziunea lor asupra viitorului. Aceasta este o abordare tipică pentru profesioniști sau pentru cei care pot dedica mult timp cercetării și tranzacționării. Investitorii pasivi cumpără acțiuni, mai mult sau mai puțin regulat, indiferent de cum se evoluează piața. Această abordare necesită o mentalitate și o viziune pe termen lung, care să ignore fluctuațiile zilnice ale bursei de valori.

Investiții active vs. Investiții pasive: ce strategie ar trebui să alegi?

Strategia de tranzacționare care va funcționa probabil mai bine pentru tine depinde foarte mult de cât timp dorești să dedici din viața ta, investițiilor și mai important, dacă dorești sau nu cele mai bune șanse de succes în timp.

Investiția activă este mai bună pentru tine dacă:

  • Vrei să petreci timp investind și să te bucuri că faci niște bani din asta.
  • Îți place să faci cercetări și accepți provocarea de a depăși milioane de alți investitori.
  • Nu te deranjează rezultatele slabe într-o anumită perioadă de timp, întrucât, pe termen scurt, piața poate fi extrem de volatilă.
  • Ești dispus să te afli permanent într-un proces de învățare. Investițiile active vor necesita o dezvoltare permanentă a cunoștințelor tale pentru a putea obține un venit de care să fii mulțumit
  • Vrei o șansă la cele mai bune randamente posibile într-un anumit an, chiar dacă asta înseamnă că există posibilitatea de a avea și randamente scăzute în alt an.

Investiția pasivă este mai bună pentru tine dacă:

  • Vrei profituri constante și sigure de-a lungul timpului și ești dispus să renunți la posibilitatea unor randamente superioare într-un anumit an, în detrimentul unei stabilități.
  • Ai o viziune de termen mediu și lung atunci când vine vorba de investiții
  • Nu dorești să pierzi prea mult timp investind.
  • Dorești să minimalizezi taxele, reinvestind profiturile obținute.

Este important să știi că este posibil să folosești ambele abordări.

Investițiile ce aduc venituri pasive le permit investitorilor să comaseze câștiguri în timp. Însăși natura unei investiții pasive crește exponențial profiturile reinvestite cu trecerea timpului, fără ca investitorii să fie nevoiți să ridice un deget. Acestea fiind spuse, investitorii pot, de asemenea, să crească câștigurile prin mărirea sumelor investite.

Cele mai bune exemple de investiții pasive

  • Proprietăți – (închiriere).

Una dintre cele mai des întâlnite metode de investiții pasive este închirierea de proprietăți. Deși este necesară o cheltuială inițială consistentă pentru a achiziționa aceste proprietăți, investitorul poate genera venituri din chirie pentru a ajuta la plata ipotecii în cazul în care aceasta există. Odată ce ipoteca este plătită, aceștia sunt liberi să continue să câștige venituri din chirie pe termen nelimitat sau chiar să refinanțeze sau să vândă proprietatea după bunul plac.

  • Cărți electronice

Crearea unei cărți electronice poate fi o investiție pasivă inteligentă, care profită de costul scăzut de publicare și chiar folosește acoperirea globală a Amazon. Cartea poate fi vizualizată de milioane de potențiali cumpărători. Cărțile electronice pot fi scurte și sunt relativ ieftin de produs, deoarece se bazează pe propriile tale abilități și nu necesită tipărire fizică.

  • Blog sau site-uri precum YouTube

Un blog sau un canal de Youtube este un spațiu grozav pentru a împărtăși cunoștințele tale de expert și pentru a câștiga un venit pasiv, în urma monetizării filmulețelor respective. Pe măsură ce publicul tău crește, vei putea direcționa mai mult trafic către reclame generatoare de venituri care sunt plasate pe site-ul sau canalul tău.

  • Cumpărarea unei afaceri existente

Cumpărarea unei afaceri existente poate fi o modalitate excelentă de a culege beneficiile acesteia și de a deveni proprietarul unui business fără a fi nevoit să treci prin toată perioada de început. O afacere online este o opțiune mai puțin riscantă, deoarece nu îți va trebui un spațiu fizic. Poți vinde orice, direct pe internet. Cu toate acestea, achiziționarea unei afaceri este o sarcină dificilă. Nu trebuie doar să descoperi o companie de cumpărat, dar trebuie să strângi și fondurile necesare pentru a finaliza achiziția. Chiar dacă cumperi cu succes o firmă consacrată, trebuie să te asiguri că aceasta nu eșuează. Cu mentalitatea și determinarea corespunzătoare, poți reuși și genera o sumă mare de venituri pasive din acest lucru.

  • Transformă-ți mașina într-un panou publicitar

Unii investitori care doresc să gândească în afara cutiei nu trebui să caute o strategie de investiție pasivă dincolo de propria mașină. De fapt, este posibil să îți transformi automobilul într-o reclamă portabilă și să fii plătit pentru acest lucru. Totuși, această metodă cere investitorilor să-și „împacheteze” mașina cu diverse reclame. Deși nu este la fel de pasivă ca alte strategii (deoarece necesită un pic de condus), publicitatea pe o mașină îți poate aduce niște bani frumoși cu un efort minim. Îți poți conduce mașina în mod obișnuit, sau o poți lăsa într-o parcare dintr-o zonă mai aglomerată pentru a fi sigur că este văzută de un număr destul de mare de oameni și acest lucru îți garantează bani.

Concluzie

Investiția pasivă poate fi strategia câștigătoare pentru mulți oameni. Nu numai că necesită costuri mai mici, dar are și randamente mai bune decât au majoritatea investițiilor active, mai ales cu trecerea timpului. Dacă te-ai întrebat vreodată cum generezi venituri din investiții pasive, așa cum o face un investitor cu experiență, acum ai o mulțime de opțiuni de luat în considerare. Ca investitor începător trebuie să știi că succesul acestor strategii depinde foarte mult de tine. Înainte de a te angaja în orice tip de strategie, ar trebui să te informezi foarte bine, să examinezi toate opțiunile posibile și să verifici condițiile pieței. Partea cea mai bună este că acum găsești toate aceste informații dând câteva click-uri pe internet.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui