Skip to main content

Socializarea este un proces complex care începe din copilarie si continua de-a lungul vietii prin învatarea modului de trai, atat in societate, cat si in diferite grupuri.

Fiinta umana interiorizeaza activ modelele, normele, valorile si comportamentul cu care vine în contact, modificându-le în conformitate cu scopurile si interesele sale în cadrul stabilit de societate sau de grup. Prin socializare, societatea exercita influenta considerabila asupra copiilor prin faptul ca ei învata cum ar trebui sa fie, respectiv cum ar trebui sa se comporte.

Integrarea sociala si mediul de viata

Prin procesul de socializare, individul acumuleaza treptat, atat prin interactiunea cu altii, cat si prin participarea la viata sociala, normele, valorile, gândirea, cunostintele culturii în care s-a nascut.

Pentru cele mai multe persoane, agentul fundamental de socializare este, in mod categoric, familia. În familie învatam ce presupune sa fim umani si primim o anumita pozitie intiala în societate.

Dupa familie, al doilea ca importanta este considerat anturajul, care reprezinta grupul de prieteni de aceeasi vârsta si cu pozitii sociale similare. În respectivul grup de prieteni, intre indivizi nu exista mari diferente, majoritatea se afla pe pozitii egale. In cadrul unui anturaj, se ia cunostinta cu alti membri ai societatii, se leaga prietenii si se stabilesc primele rapoarte de interactiune.

Scoala reprezinta primul contact major al copilului cu lumea din afara familiei. El învata despre noi statusuri si roluri care nu exista în cadrul familiei. Astfel, scoala accentueaza efectul socializator al grupului de prieteni si poate reduce influenta familiei.

Mass media ofera zilnic moduri de socializare din cele mai diverse medii, insa cele mai utilizate astfel de mijloace presupune forma de comunicare intre foarte multi oameni, fara un contact direct fata în fata.

Televiziunea, în special, a devenit un socializator eficient mai ales pentru tineri. Problema studiata intens este relatia dintre violenta la televizor si comportamentul agresiv. Cercetarile au demonstrat faptul ca tinerii care vizioneaza filme violente la televizor au tendinta de a se comporta agresiv sau violent. Acest lucru se aplica, cu precadere, în cazul baietilor aflati între 8 si 12 ani, iar impactul este mai mare la barbati decât la femei.

Socializarea primara are loc în copilarie. Acest proces este unul de transformare a copiilor în persoane sociale prin învatarea valorilor de baza, prin diferite tipuri de pregatire si limbaj. O dezvoltare pozitiva din punct de vedere social si psihologic se întâlneste la copii, atunci când acestia sunt crescuti în familii cu ambii parinti.

Socializarea secundara presupune învatarea normelor si valorilor altor grupari precum scoala, grupul de prieteni, grupuri de adulti.

Socializarea continua reprezinta un proces de transmitere si însusire a unor modele culturale si normative pe parcursul vietii unui individ. Acest tip de socializare presupune faptul ca este o necesitate procesul de invatare permanenta de noi norme si valori, chiar si pentru adulti.

Socializarea anticipativa se refera la schimbarile ce trebuie efectuate pentru aderarea la un nou grup. Aceste schimbari implica invatarea de noi valori, comportamente si credinte, in functie de noul status dorit. Astfel, se realizeaza schimbari în atitudinile si în actiunile persoanelor, lucru ce faciliteaza tranzitia pentru acest tip de socializare. Un astfel de exemplu se intalneste in cadrul studentilor care au aceeasi specializare, deoarece ei sunt incurajati sa gandeasca intr-un anumit mod, cu toate ca inca nu detin anumite titluri.

Resocializarea se refera la procesul cand o persoana efectueaza anumite schimbari dramatice in diferite momente ale vietii. Acest lucru se refera la învatarea unui nou set de valori, credinte si comportamente care sunt diferite de cele anterioare. Persoanele se adapteaza permanent la ceea ce este nou, precum schimbarea grupului de cunostinte, schimbarea slujbei, a statutului.

Cu totii ne intalnim cu acest tip de resocializare, uneori fiind vazut ca si un curs firesc al vietii, alteori este vazut ca o etapa dramatica din viata unei persoane.

Desigur, cu totii suntem diferiti in felul nostru, acest lucru include conceptul de independenta personala. Aceasta autonomie asigura independenta economica si integrarea sociala a persoanei, in cel mai complet mod posibil.

Socializarea este un proces activ si nu o forma de programare culturala, asa cum s-a crezut la un moment dat. Prin socializare, un individ devine constient de sine însusi si se afirma ca o persoana capabila de cunoastere.

Probleme frecvente de integrare sociala in cazul tinerilor

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui