Skip to main content

Ingrijirea dintilor reprezinta un aspect important al sanatatii si igienei noastre de zi cu zi. Toti ne dorim sa avem o dantura perfecta si un zambat precum in reclame.

Pe langa partea genetica, o rutina zilnica sanatoasa si o dieta corespunzatoare, pentru a putea preveni orice problema dentara este important efectuarea controlului periodic la medicul stomatolog.

In ziua de astazi avem o multitudine de variante la dispozitie, privind produsele de ingrijire dentara, pentru care putem opta. Din ce in ce mai mult, oamenii se reorienteaza spre variante naturale utilizate de sute de ani, de catre stramosii nostri. Deseori reusim acest lucru in mod natural, fara a cheltui prea mult si fara a avea efecte secundare.

Produse de ingrijire – la indemana oricui

Produsele naturale pentru ingrijirea dintilor se gasesc in orice camara si vin in ajutorul nostru, indiferent de problemele existente.

Printre produsele aflate la indemana oricui, destinate ingrijirii danturii, mentionam principalele fructe si legume utilizate, precum: capsuni, mere, portocale, stafide, telina, cocos. Dintre substantele cele mai cunoscute avem: carbunele, bicarbonatul de sodiu, sarea, apa oxigenata, otetul de mere, propolis. Bineinteles nu trebuie omise uleiurile eterice naturale, care ofera cavitatii bucale o prospetime de lunga durata.

Aceste ingredientele minerale curata perfect dintii si in acest mod cavitatea bucala va fi protejata impotriva placii bacteriene, considerata principala cauza a problemelor stomatologice. Folosirea uleiurilor esentiale, pe langa efectele de aromaterapie, contribuie la starea de bine generala si la o respiratie frumos mirositoare, impreuna cu ingredientele naturale.

Metode naturale de albire a dintilor

Pe langa albirea profesionala la cabinetul stomatologic, pastele de dinti speciale, gelurile, benzile se numara si diferiti agenti naturali de albire achizitionati din magazinele specializate, dar nu numai.

Dintii se pateaza si in urma consumului unor alimente, precum ceai, cafea, cola, vinul rosu, deasemenea fumatul are un efect dezastruos asupra danturii. Indiferent de metoda de albire pentru care optati, este indicat sa consultati medicul stomatolog inainte de inceperea oricarui procedeu de albire.

Printre metodele rapide, simple si ieftine de albire naturala a dintilor, pe care le putem aplica fara riscuri acasa, se numara: prepararea diferitelor paste, geluri, solutii de clatire. Asadar, cele mai cunoscute procedee sunt:

  • Bicarbonat de sodiu – amestecat cu cateva picaturi de zeama de lamaie, poate fi folosit pentru indepartarea reziduurilor de pe dinti, de maxim doua ori pe saptamana;
  • Apa oxigenata – este necesara o concentratie de 3% pentru clatire, inainte de a incepe periajul;
  • Carbune activ – se poate folosi atat sub forma de pulbere, cat si sub forma de tablete pisate, iar pudra se aplica pe o periuta umeda cu care se spala dintii;
  • Praf de copt – se amesteca impreuna cu cateva picaturi suc de lamaie si se foloseste la periaj; Lapte praf – se pune pasta de dinti pe o periuta si apoi se presara putin lapte praf deasupra, pentru a obtine un efect perlat;
  • Otet de mere – se dilueaza impreuna cu apa si putina sare, iar cu aceasta solutie se clatesc dintii dimineata, inainte de spalare;
  • Sare de mare – fie se presara peste pasta de dinti, fie combinata cu bicarbonat de sodiu, apa si suc de lamaie – se periaza dintii minim 2 minute;
  • Piure de capsuni – se utilizeaza piureul simplu dintr-o capsuna coapta si se foloseste ca o pasta de dinti obisnuita;

Efectul de albire in mod natural, nu este vizibil imediat si se pastreaza in functie de obiceiurile alimentare ale pacientului. O igiena orala constanta, efectuata in mod corect, precum si evitarea fumatului sau a pigmentilor alimentari pot mentine efectul albirii. Odata cu trecerea timpului, diferenta se va observa!

Pentru ca efectul de albire sa fie cat mai vizibil si sa iasa in evidenta, o modalitate este folosirea rujului rosu, iar un gloss va face ca dintii sa para mult mai albi.

Solutii naturale pentru pastrarea unei danturi perfecte

Structurile care protejeaza dintele sunt formate din smalt, la exteriorul coroanei, fiind partea vizibila a dintelui, apoi dentina si cement.

Majoritatea persoanelor care prezinta carii, cu toate ca se spala regulat pe dinti, denota ca modul de efectuare este unul superficial. Placa bacteriana trebuie bine indepartata si in acest mod este necesar ca periajul sa dureze cel putin doua minute. Mai mult, folosirea atei dentare sau a periutei interdentare o data pe zi, ajuta la indepartarea resturilor alimentare.

Merele, telina si morcovii contribuie la inlaturarea naturala a petelor de pe dinti, prin cresterea fluxului salivar si prin actiunea directa pe care o au asupra dintilor. Propolisul are proprietati antiseptice, iar extractele plantelor medicinale au fost alese special pentru gingii sensibile, pastrand echilibrul natural al florei bucale.

O solutie rapida in vederea pastrarii unei danturi perfecte, sunt pastele de dinti din magazinele specializate, care au o compozitie 100% naturala.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui