Skip to main content

Un nou studiu, efectuat în 2022 arată că Luxemburg este oficial cel mai bogat stat din lume. Unele dintre cele mai bogate națiuni ale lumii sunt și cele mai mici, a subliniat un articol al Global Finance. Pe lângă bogăția culturală și gastronomică a Luxemburgului, acesta folosește o mare parte din averea sa pentru a oferi locuințe, îngrijire medicală și educație la o calitate superioară, tuturor cetățenilor săi, care se bucură de departe de cel mai înalt nivel de trai din zona euro.

Iată câteva lucruri care dovedesc de ce Luxemburg se află în topul clasamentului.

 • Autobuzele și trenurile sunt impecabile (și unele dintre cele mai curate din Europa) și sunt extrem de bine conectate. Acestea circulă chiar dacă ești singurul pasager. Transportul în comun pleacă exact când este menționat și chiar dacă există un minut întârziere, le este făcut cunoscut acest lucru cetățenilor.
 • Totul se ia in serios. De exemplu, atunci când s-a vorbit despre un tramvai care să facă legătura între 2 părți diametral opuse ale orașului s-a estimat că acesta va intra în circulație în 6 luni. De fapt, tot proiectul a fost terminat mai devreme, în 5 luni, iar acesta a fost pus în funcțiune mai devreme decât a fost inițial estimat.
 • Guvernul oferă cursuri de formare pentru cetățeni și cursuri de limbi străine pentru suma modică de 10 euro și chiar sesiuni de informare gratuite, tocmai pentru a îi ajuta pe aceștia să își găsească un loc de muncă potrivit.
 • În Luxemburg sunt foarte puțini oameni fără adăpost.
 • Sunt oferite cursuri de consiliere gratuită în mai multe domenii, cum ar fi consiliere în carieră, consiliere conjugală, consiliere familială și altele asemenea.
 • Procedurile guvernamentale sunt mult mai ușoare. Oricine, oricât de tânăr sau bătrân, poate face diverse cereri ca obținerea permisului de conducere, înregistrarea pentru cartea de ședere, precum și alte proceduri locale.

Dacă te întrebi cum a devenit Luxemburg un stat atât de bogat, răspunsul este simplu

Luxemburgul este un paradis fiscal pentru sectorul financiar. Oferă companiilor internaționale oportunitatea de a-și localiza virtual sediul acolo și, prin urmare, de a plăti taxe acolo. Taxele menționate sunt extrem de mici, companiile făcând astfel economii gigantice prin neplata taxelor corespunzătoare în statele în care activează efectiv. Luxemburgul fiind atât de mic, acele sume mici, reprezentând impozitele pe profiturile marilor companii înseamnă încă un venit considerabil pentru guvern.

Pe lângă veniturile fiscale, acest sistem oferă o mulțime de locuri de muncă bine plătite pentru bancheri și contabili. Acest lucru a făcut din Luxemburg o piață importantă a muncii, cu aproximativ jumătate din toți lucrătorii din Luxemburg trăind în Germania, Franța și Belgia – țări vecine. Acești lucrători nu folosesc statul social luxemburgez (în Uniunea Europeană, depindeți de bunăstarea țării în care locuiți, nu de cea în care lucrați). Acest lucru a dus și la surplusuri guvernamentale gigantice.

Toate acestea au permis ca impozitele asupra întreprinderilor și lucrătorilor locali să fie extrem de scăzute, stimulând alte sectoare ale economiei, crescând veniturile și, prin urmare, cererea. A existat, de asemenea, „beneficiul” suplimentar de a crește prețurile locuințelor, făcând familiile localnicilor mai în vârstă (neimigrante) foarte bogate prin vânzarea sau închirierea la prețuri exorbitante noilor veniți.

Ce ar trebui să știi înainte de a te muta în Luxemburg?

 1. Magazinele sunt închise duminica: Da, fie că sunt magazine care comercializează haine, brutării, saloane, toate sunt închise în zilele de duminică. Totul, cu excepția restaurantelor, este închis duminica așadar dacă veniți dintr-o țară unde acest lucru nu se întâmplă, trebuie să învățați să vă planificați săptămâna corespunzător.
 2. Ar fi în beneficiul tău să înveți limba franceză sau germană ca pe o limbă de bază: acestea, alături de limba locală sunt cele recunoscute ca fiind oficiale. Deși majoritatea oamenilor din orașul Luxemburg vorbesc engleză, aceste limbi de bază te vor ajuta când vine vorba de activități obișnuite, cum ar fi cumpărăturile și călătoriile.
 3. Dacă te consideri o persoană nocturnă și îți place un oraș cu viață de noapte intensă, acesta nu este locul pentru tine: Cu siguranță există niște baruri uimitoare și oameni grozavi care petrec ca oricare alții, dar acesta sunt adesea deschise până la 2-3 dimineața. Nu vei găsi nimic deschis nonstop pentru ca Luxemburgul nu este un loc precum New York, unde totul este deschis 24/7.
 4. Clima este temperată: Luxemburg se bucură de vreme excelentă pe tot parcursul anului. Cea mai rece temperatură este în mijlocul iernii când termometrul arată în jur de -6 grade Celsius, iar cea mai caldă vreme este bineînțeles în mijlocul verii, mai exact în lunile Iulie și August, când termometrul arată în jur de 32 de grade Celsius. Primăvara și începutul toamnei se bucură de vremea perfectă, între 14 – 23 de grade Celsius.
 5. Te vei bucura de oportunități uimitoare: dacă lucrezi în industria financiară sau a tehnologiei, atunci Luxemburg este cu siguranță un loc perfect pentru tine. Există o mulțime de oportunități aici, unde poți interacționa cu mari companii internaționale, precum Amazon, PayPal, Skype și eBay care își au punctul de lucru (sau chiar sediul UE) aici.
 6. Antrenament constant, dacă ești pasionat de sport: O parte a orașului este situată într-o vale, iar cealaltă parte pe un deal, așa că dacă ești genul de persoană activă, orașul se asigură că nu este nevoie să mergi la sală. În Luxemburg, îți este asigurat antrenamentul zilnic, doar mergând prin oraș.
 7. Zone minunate în care să locuiești: Cel mai bun sfat este întotdeauna să cauți o locuință cât mai aproape de locul de muncă. Dacă transportul nu consituie o problemă pentru tine, sau dacă lucrezi de acasă, există câteva zone uimitoare, cum ar fi Clausen, Grund, Kirchberg, Bel-Air și Limpertsberg.

Cuvinte de final

Dacă nu te deranjează să trăiești într-un stat mic și nu ești în cautarea unui stil de viață accelerat, ca acela din marile orașe, Luxemburg este cu siguranță locul unde trebuie să fii. Considerat cel mai bogat stat din lume, Luxemburg este conoscut în special pentru că locuitorii săi sunt cei mai bine plătiți oameni din lume. Bineînțeles, acest lucru aduce după sine o atitudine și o stare de spirit pozitivă a tuturor celor ce au decis să numească această țară “acasă”.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 4

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui