Cu totii ne dorim sa avem dinti sanatosi, rescpectiv o dantura perfecta si de un alb imaculat. Mostenirea genetica nu reprezinta o garantie in acest sens, chiar daca am fost inzestrati cu o dantura frumoasa, acest lucru se poate schimba de-a lungul timpului datorita numerosilor factori externi, dar si interni.
Nu exista o singura formula pentru un zambet impresionant si dinti perfecti, solutiile sunt variate si astfel putem alege varianta care ni se potriveste cel mai bine. Primul pas in acest sens este o vizita la stomatolog, in special atunci cand problemele nu sunt vizibile cu ochiul liber si stabilirea unei igiene orale corecte.
Continut
1.Dieta echilibrata – previne aparitia cariilor
Stilul de viata influenteaza intregul organism, cu precadere partea legata de dantura. O dieta deficitara poate ajuta la aparitia cariilor, deaceea pentru dinti sanatosi este esential sa adoptam un stil de viata echilibrat si sanatos.
Cei care opteaza pentru un stil de viata sanatos, folosind produse bio, se preocupa sa gaseasca produse naturale pentru ingrijirea dintilor, altele decat variantele gasite din comert. O varianta care este la indemana oricui si nu este costisitoare, o reprezinta produsele care se gasesc in camara fiecaruia.
Smaltul dentar reprezinta tesutul care este cel mai mineralizat din intregul organism, astfel ca prezinta o rezistenta crescuta, insa cu toate acestea el poate fi afectat. Un smalt sanatos are o culoare intre alb-galbui si albastru-cenusiu, un aspect neted si ofera izolatie impotriva factorilor externi. In cazul in care dieta este una acida, precum consumul de zahar, sucuri carbogazoase, smaltul se demineralizeaza, este atacat si nu se poate reface de la sine.
2.Deshidratarea – senzatia de gura uscata
Gura uscata creste riscul de aparitie a bolilor gingivale si a infectiilor la nivelul dintilor. Nivelul scazut de saliva cauzeaza si alte probleme de sanatate, pe langa cele de natura stomatologica. Saliva are un rol important in lubrifierea bucala, ajutand la inghitirea alimentelor si la curatirea dintilor. O concluzie in acest sens este faptul ca daca nivelul secretiei de saliva este mai mic, creste riscul de formare a cariilor.
Senzatia de sete permanenta poate aparea in acest caz, insa este indicat de avut in vedere faptul ca acizii din sucurile carbogazoase sau alte bauturi sunt nocivi pentru dinti. Astfel consumul excesiv sau pe o perioada indelungata poate provoca eroziunea dintelui.
Orice alta afectiune care duce la deshidratarea organismului, precum: febra, enterocolita, diaree, conduc la aparitia acestui simptom de gura uscata. In acest caz fumatul are un efect dezastruos asupra danturii si este important evitarea consumul de alcool.
Pe langa hidratarea corespunzatoare a organismului, cateva dintre solutiile pentru evitarea acestei senzatii de gura uscata sunt: mentinerea igienei bucale, mestecarea gumei fara adios de zahar, folosirea balsamului de buze si a gelului gingival si bineinteles vizita periodica la medicul stomatolog. In situatii mai grave exista si spray de saliva artificiala, care ajuta pentru recuperarea starii de confort.
3.Corespondenta dintre alimente si dinti
De multe ori gasim in camara alimente utile si simple, utilizate de mii de ani, care ofera variante la indemana oricui. In principiu aceste produse au o actiune mai blanda si teoretic rezultatele sunt de lunga durata. Aici nu sunt incluse produse abrazive, precum sarea sau bicarbonatul de sodiu in stare uscata, deoarece in timp distrug smaltul. Aceste doua alimente au efecte benefice asupra dintilor in cazul in care sunt dizolvata in apa.
Alimentele consumate care sunt de natura acida, precum si bacteriile rezultate de pe placa bacteriana depusa pe dantura, duc in timp la scaderea ph-ului dintilor si la demineralizarea smaltului. De altfel o mica demineralizare se produce de fiecare data cand se consuma produse acide.
Dintre bauturile care pateaza dintii amintim: ceai, cafea, cola, vinul rosu si bauturile inchise la culoare. O varianta pentru a preveni acest dezastru este folosirea unui pai pentru a bea aceste lichide.
Placa bacteriana, resturile de alimente, precum si zaharul reprezinta hrana bacteriilor din gura, formand acizi care ataca smaltul si astfel creste riscul de aparitie a cariilor. Astfel un dinte afectat devine sensibil la orice schimbare din cavitatea bucala, precum rece, cald, dulce. In aceasta situatie masurile de preventie aflate la indemana sunt: periajul dentar, apa de gura si ata dentara.
Multe dintre resturile de mancare raman blocate intre dinti, insa ata dentara poate sa rezolve aceste probleme iar apa de gura are capacitatea de a distruge o multime de bacterii.
4.Vitamine esentiale pentru dantura
Carentele de vitamine afecteaza si cavitatea bucala intr-o masura semnificativa. Printre cele mai intalnite deficiente de vitamine intalnim:
- Vitamina B – duce la inflamatii ale cavitatii bucala, tesutul se deschide la culoare, apare senzatia de arsura si la nivelul limbii.
- Vitamina C – poate provoca sensibilitate gingiilor, pana la sangerare.
- Vitamina D – poate provoca boli gingivale, ajungand pana la fracturarea maxilarului, iar la copii carenta poate afecta formarea dintilor.
- Fier – senzatie de arsura in cavitatea bucala, diferite infectii, limba se inroseste si se umfla.
- Vitamina A – poate duce la vindecarea foarte lenta a afectiunilor orale.
5.Periaj dentar eficient
Recomandarea dentistilor este ca periajul dintilor sa se efectueze de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara. Cu toate ca ar fi indicat ca periajul sa se faca dupa fiecare masa, stomatologii ne sfatuiesc ca atunci cand nu ne putem spala pe dinti, sa clatim gura de resturi folosind apa, apa de gura sau spray/spuma de gura. Guma de mestecat nu este o varianta recomandata, deoarece nu este indicata pentru stomac si in diferite afectiuni ale dintilor, mai degraba pentru reimprospatarea respiratiei se pot folosi dropsuri mentolate.
Cu toate ca respectam aceasta regula, periajul de doua ori pe zi nu este suficient pentru a avea dinti sanatosi. Cei mai multi care au probleme cu aparitia cariilor este datorita faptului ca periajul se realizeaza intr-un mod superficial si nu se acorda timp suficient, de cel putin 2 minute.
Pe langa durata periajului, indicata pentru indepartarea placii bacteriene, este importanta modalitatea in care ne spalam pe dinti si produsele pe care le utilizam.
In acest caz avem la dispozitie informatii privind numeroase tehnici de periaj, de asemenea folosirea atei dentare sau a periutei interdentare o data pe zi, este o metoda eficienta de prevenire a afectiunilor stomatologice.
Consideri că acest articol a fost util?