In prima parte a vietii, cu totii avem dinti mai albi, datorita faptului ca sunt de lapte. Pe masura ce apar dintii definitivi, acestia devin mai inchisi la culoare datorita schimbarilor ce se produc la nivelul structurii lor.
Smaltul este alcatuit din 95% substante minerale, 1% substante organice si 4% apa, iar culoarea este alb-translucida, insa difera in functie de culoarea structurilor aflate sub acesta. Culoarea normala a dentinei este galbena, dar are o structura poroasa si anumiti compusi care o coloreaza in maroniu. Culoarea finala a dintilor provine dintr-un complex de factori organici sau anorganici, din interiorul sau exteriorul acestora.
In prezent exista pe piata o gama variata de metode, din care poti opta pentru a avea un zambet perfect, respectiv dinti cat mai albi, precum in reclame.
Continut
Albirea profesionala – cand este recomandata?
Procedeul de albire a dintilor este indicata aproape tuturor persoanelor adulte, cu exceptia copiilor sub 16 ani si a femeilor insarcinate sau care alapteaza. Minorii nu sunt candidati ideali datorita faptului ca pulpa dintelui creste pana la aceasta varsta si o posibila albire ar putea cauza iritarea pulpei sau sensibilizarea acesteia.
Inainte de efectuarea procedeului de albire profesionala, medicul stomatolog va realiza o examinare completa, urmarind pasii:
- examinarea dintilor si a lucrarilor dentare
- examinarea tesuturilor moi din cavitatea bucala
- verificarea gradului de sensibilitate
- verificarea prezentei anumitor alergii
- efectuare de radiografii
Albirea profesionala a dintilor este recomandata, cu precadere, adultilor care nu au fost supusi multor tratamente si vor sa scape de petele galbene de pe dantura.
Ce presupune albirea profesionala externa a dintilor?
Albirea profesionala a dintilor restabileste culoarea naturala a dintilor sau albeste cu cateva nuante dintii. In ziua de astazi este procedura cea mai cunoscuta si utilizata ca si procedeu de estetica dentara.
Albirea externa a dintilor presupune o procedura chimica prin care un acid demineralizeaza smaltul dentar, albindu-l. Acest procedeu trebuie efectuat in urma unei consultatii stomatologice, dupa ce toate problemele dentare si gingivale sunt rezolvate.
Solutia preparata de catre dentisti contine la baza acid fosforic sau un gel pe baza de peroxid de hidrogen. Aceste concentratii difera in functie de cat de ingalbeniti sunt dintii si de gradul de albire dorit. Un aspect important, in realizarea acestei tehnici, il reprezinta protejarea gingiei si a tesuturilor moi, aplicand lacuri protectoare. Utilizand aceasta substanta, respectiv dupa aplicarea gelului pe dinti, albirea se realizeaza cu ajutorul unei lumini speciale, a unui fascicul laser.
Procedura de albire dureaza cateva zeci de minute si nu este periculoasa pentru dinti, atat timp cat nu este repetata des. De cele mai multe ori o singura sedinta este suficienta pentru a ajunge la un efect vizibil imediat, cu toate ca gradul de albire difera de la o persoana la cealalta, chiar daca se utilizeaza aceeasi concentratie de substanta. In cazurile favorabile, procedeul de albire schimba culoarea dintilor cu 2 sau 3 nuante, in functie de pigmentatiile existente.
In urma unei albiri profesionale realizate intr-un cabinet stomatologic, doar structura dentara naturala isi va schimba culoarea, urmand ca toate lucrarile si plombele sa fie schimbate pentru a fi in corespondenta cu noua nuanta rezultata.
Ce presupune albirea profesionala interna a dintilor?
In prezent exista multe metode de albire a dintilor, insa albirea profesionala a dintilor intr-un cabinet stomatologic este considerata cea mai eficienta, sigura si rapida metoda pentru a obtine nuanta dorita. Simpla periere a dintilor nu poate duce la o albire vizibila si nici nu poate preveni colorarea dintelui. In aceasta situatie albirea profesionala intervine in sprijinul nostru pentru a ne imbunatati aspectul estetic dentar.
Pe langa procedura standard, de albire externa a dintilor, mai este o procedura care ajuta in problemele de coloratie interioara ale acestora si se incearca obtinerea unei culori cat mai apropiata de starea initiala. Astfel, albirea interna sau interdentara, se efectueaza numai in cazul dintilor devitalizati si are actiune asupra dintilor din interior spre exterior.
Efectul albirii poate dura de la cateva luni la cativa ani, in funtie de stilul de viata adoptat. Acest efect poate fi prelungit in functie de modul de realizare a igienei orale si evitarea anumitor alimente, lichide sau a fumatului.
Posibile reactii secundare
In urma procesului de albire profesionala realizata intr-un cabinet stomatologic, pot aparea reactii secundare minore. Astfel, cele mai intalnite, sunt cresterea sensibilitatii dintilor si anumite iritatii minore a gingiei.
Aceasta sensibilitate dentara minora este temporara si dispare in cateva zile. Motivul aparitiei este ca gelurile de albire patrund prin smalt in dentina si se face contactul cu structurile la nivel senzitiv.
Un lucru important este ca pacientii sa consulte medicul stomatolog inainte de a efectua aceasta procedura, deoarece pot exista anumite contraindicatii referitor la momentul inceperii tratamentului, precum: retractia gingivala, gingivita, obturatii sau diferite lucrari dentare. Insa la nivelul nervului dentar nu au existat cazuri de imbolnavire datorate procesului de albire profesionala.
De-a lungul timpului s-au efectuat numeroase studii clinice prin care s-a demonstrat ca albirea profesionala a dintilor, realizata cu produse profesionale, are un efect protector pentru dinti.
Consideri că acest articol a fost util?