Skip to main content

Fiecare dintre noi isi doreste sa beneficieze de o experienta completa, atunci cand vine vorba despre podoaba capilara, de cea mai buna ingrijire, de cele mai hranitoare substante pentru a avea rezultatele dorite. Cu toate ca la prima vedere pare un lucru simplu, aproape banal, procesul de selectie al samponului potrivit poate deveni o adevarata bataie de cap.

Alegerea unui sampon este o decizie dificila, avand in vedere multitudinea de optiuni existente pe piata.  Piata de produse pentru ingrijirea parului din Romania este tot mai dezvoltata si se poate opta pentru o mare varietate de sampoane, incepand de la cel mai cunoscut – de urzica, pana la variantele de lux. Saloanele de coafura vin in sprijinul celor care doresc sa achizitioneze produse profesionale, recomandate de proprii hairstylisti.

Pe langa variantele produselor de ingrijire a parului intalnite in comert, avem la indemana si cele naturale – homemade. A doua varianta devine tot mai apreciata, fiind considerata mai sanatoasa pentru podoaba capilara si mai prietenoasa cu mediul inconjurator.

Sporirea interesului populatiei pentru variantele de sampoane homemade

In momentul in care sanatatea scalpului lasa de dorit, firul de par devine fragil, tern, subtire, frizzy, lucru care duce inevitabil la caderea parului. In cazul in care acest lucru nu se datoreaza unor probleme interne ale organismului, este necesar sa se actioneze din exterior. Astfel, samponul si balsamul sunt primii pe lista lucrurilor ce necesita schimbate.

In ultima vreme se spune ca majoritatea sampoanelor din comert nu sunt bune pentru sănătatea părului, iar in compusii acestora sunt intalnite peste 4.000 de substanțe chimice diferite. In aceasta situatie multe persoane care au probleme de cădere a părului, scalp iritat sau subțierea firului de păr incearca variantele bio sau homemade.

Dintre cele mai cunoscute retete de sampoane homemade, un ingredient anume a starnit interesul unui numar considerabil din populatie. Ingredientul este binecunoscutul bicarbonat de sodiu, care a devenit foarte apreciat dupa ce s-au descoperit tot mai multe modalitati de intrebuintare.

Intrebuintari inedite in gospodarie

Acest praf a fost utilizat din cele mai vechi timpuri, fiind un produs util in procesul de curatenie, pentru indepartarea petelor, in procesul de coacere – reacționează cu alte ingrediente și elibereaza dioxid de carbon.

Bicarbonatul de sodiu are un pH ridicat de 9, lucru ce înseamna ca este un bun neutralizator și un agent de curățare eficient. Resturile de mâncare, grasime sau săpun pot fi uşor îndepărtate, iar fructele si legumele proaspete se spala intr-o solutie de apa calda si bicarbonat.

O intrebuintare in bucataria moderna este faptul ca ajuta la absorbtia mirosului din frigider, lucru eficient si in cazul incaltamintei. Un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu într-o ceașcă de apă poate calma indigestia, remediu folosit des in astfel de afectiuni si chiar in ameliorarea simptomelor de gripa. Este intrebuintat pentru a obtine o albire naturala a dintilor, cat si pentru a veni in ajutorul persoanelor cu acnee.

Bicarbonatul de sodiu – agent de curatare in profunzime

In momentul in care scalpul nu beneficiaza de ingrijirea necesara si specifica fiecaruia dintre noi, incep sa apara probleme legate de podoaba capilara. Este important sa-i putem oferi podoabei capilare ceea ce are nevoie pe moment.

Nu se acorda suficienta atentie faptului ca produsele de styling din par sa fie indepartate in totalitate, intr-o maniera delicata, fara a-l usca. Un scalp uscat devine foarte usor iritat si de cele mai multe ori apar probleme legate de aparitia matretii si caderea parului.

Bicarbonatul de sodiu reprezinta pentru scalp, un agent de curatare in profunzime, insa este necesar de avut in vedere concentratia amestecului realizat. Reteta generala este compusa dintr-un amestec de bicarbonat de sodiu si apa in proportie de 1:3, insa aceasta se adapteaza in functie de specificul tipului de par si de lungimea acestuia.

Aplicarea incorecta sau o diluare nepotrivita, poate duce la dezechilibrari ale pH-ului scalpului, respectiv la uscarea parului. In cazul in care pielea capului prezinta o sensibilitate crescuta, compozitia abraziva o poate irita. Asadar, este necesar ca bicarbonatul de sodiu sa fie utilizat cu atentie si sa se urmareasca schimbarile la nivelul firului de par. Aplicat in mod corespunzator, bicarbonatul prezinta o serie de avantaje, precum curatare in profunzime, ajuta in procesul de crestere, confera stralucire, volum si il revigoreaza, facandu-l disciplinat.

Pasii necesari in vederea unei samponari corecte

Pasta necesara samponarii parului se obtine dintr-un amestec de o parte bicarbonat de sodiu si trei parti de apa. Dupa ce se aplica prin miscari circulare, timpul de actionare recomandat este de minim 3 minute. Se poate aplica atat pe parul umed, cat si pe cel uscat, in functie de preferinta.

Aceasta pasta obtinuta si aplica pe par, nu face spuma si este necesar sa se insiste la partea de clatire, deoarece orice urma de solutie va irita scalpul.

Un pas important il reprezinta clatirea cu otet de mere. Solutia de limpezire se obtine amestecand o parte de otet cu patru parti apa, iar in cazul in care mirosul pare prea puternic, se pot adauga cateva picaturi de ulei esential. Este necesar sa se acorde atentie pentru ca solutia de clatire sa nu intre in contact cu ochii.

Ultimul pas este reprezentat de clatirea cu apa la o temperatura cat mai scazuta, suportabil de rece, pentru a inchide cuticula firului de par ca acesta sa beneficieze de stralucire.

Din cele mentionate mai sus, putem concluziona care sunt principalele 5 motive pentru a opta pentru un sampon handmade pe baza de bicarbonat de sodiu:

  • Este un agent de curatare eficient
  • Ofera stralucire parului tern
  • Ofera ingrijire delicata, fara a usca scalpul
  • Este un remediu natural pentru cresterea parului
  • Este un produs ecologic care e la indemana oricui

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui