Skip to main content

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele sunt substanțe organice complexe, biologic active și cu o structură  moleculară diversă, care sunt necesare omului în cantități mici: așa numiții micronutrienți. Majoritatea vitaminelor, cu excepția D, K, B1, B2 și acidul folic, nu sunt sintetizate în organism iar dacă o fac, cantitățile sunt insuficiente. Prin urmare, contribuția lor externă este necesară.

Fiecare dintre vitamine exercită o funcție unică și de neînlocuit în procesele metabolice ale organismului. Dacă unul dintre ele lipsește, întreg organismul are de suferit. Atunci când dieta este deficitară în mod regulat sau când mănânci mai puțin decât este recomandat, este posibil ca aportul de vitamine să fie insuficient și să apară boli care nu se vor vindeca decât atunci când vitamina implicată este din nou adăugată și consumată în dietă.

Clasificarea vitaminelor

Vitaminele se clasifică pe baza solubilității și astfel le împărțim în:

Solubil în grăsimi

După cum indică și numele, ele sunt solubile în lipide (nu în apă) și sunt transportate, în majoritatea cazurilor, în grăsimea alimentelor. Datorită solubilității lor se pot acumula în depozite grase ale animalelor și dacă sunt consumate în cantități mari pot atinge valori toxice, în special A și D, de aceea, ingerarea lor ca supliment în afara dietei trebuie recomandată de către medic. În afară de vitaminele A și D, acest grup include și vitaminele E și K.

Solubil în apă

Spre deosebire de cele anterioare, vitaminele incluse în aceasată categorie sunt solubile în apă. Acestea incșud vitaminele B și vitamina C. Acest grup de vitamine își pierde curând valoarea nutritivă, deoarece sunt distruse în procesul de gătit sau prin acțiunea luminii soarelui.

Care sunt vitaminele esențiale pentru organismul nostru?

  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina D
  • Vitamina E
  • Vitamina K
  • Vitamina B1 (tiamina)
  • Vitamina B2 (riboflavina)
  • Vitamina B3 (niacina)
  • Vitamina B6 (piridoxina)
  • Vitamina B12 (cianocobalamina)
  • Acidul pantotenic (B5)
  • Biotina (B7)
  • Folat (acid folic sau B9)

Care sunt funcțiile vitaminelor?

Dacă te-ai întrebat ce funcții au aceste vitamine, mai jos o să îți prezint care sunt acestea.

Vitamina A

Vitamina A este o parte importantă a barierei de apărare a organismului împotriva radicalilor liberi. Funcțiile acestei vitamine, cunoscută și sub numele de antixeroftalmic, sunt multiple și variate, cum ar fi:

  • Previne orbirea și întărește vederea nocturnă;
  • Participă la sinteza hormonilor sexuali;
  • Promovează creșterea;
  • Previne infecțiile, în special cele respiratorii;
  • Participă la sinteza proteinelor și diferențierea celulară.

Vitamina C

Beneficiile oferite de vitamina C sunt multiple și larg lăudate de întreaga populație. Dintre funcțiile legate de vitamina C vom evidenția:

  • Activează sinteza colagenului, ajută la vindecarea rănilor și este implicată în formarea cartilajelor, oaselor și dinților;
  • Datorită proprietăților sale antioxidante, a fost legată de prevenirea cataractei, a unor tipuri de cancer, a bolilor degenerative și a rezistenței crescute la infecții;
  • Joacă un rol important în procesele de detoxifiere care au loc în ficat;
  • Facilitează absorbția fierului conținut în alimentele de origine vegetală.

Vitamina D

Funcția principală a vitamine D este legată de mineralizarea oaselor, deoarece joacă un rol fundamental în utilizarea calciului și fosforului necesar menținerii oaselor și dinților sănătoși. Este cunoscută și ca vitamina antirahitică.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant puternic care acționează împreună și sinergic cu mineralul seleniu, care oferă multiple beneficii bărbaților. Din multiplele funcții ale vitaminei E vom evidenția:

  • Are acțiune de vindecare;
  • Protejează vasele de sânge și menține celulele roșii împotriva hemolizei;
  • Menține fertilitatea sexuală și este esențială în reproducerea unor animale;
  • Întârzie îmbătrânirea celulară, deoarece este implicată în menținerea structurii membranelor celulare și previne oxidarea acizilor grași polinesaturați și a proteinelor;
  • Vitamina E este una dintre cele mai puțin toxice vitamine liposolubile.

Vitamina K

Vitamina K se depozitează cu greu, rezervele durează câteva ore, deși deficiența ei în organism este rară, cu excepția tratamentelor cu antibiotice pe perioade lungi.

În cadrul funcțiilor acestei vitamine, numită și antihemoragică, subliniem participarea acesteia la sinteza protrombinei și a altor factori de coagulare. În plus, participă la sinteza proteinelor osoase specifice și la metabolismul anumitor proteine care leagă calciul.

Vitamina B1 (tiamina)

Funcțiile tiaminei sunt:

  • Funcționarea corectă a mușchilor și a sistemului nervos;
  • Face parte dintr-o coenzimă care este implicată în metabolismul energetic al carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.

Vitamina B2 (riboflavina)

  • Menținerea sănătății ochilor și ameliorarea oboselii oculare;
  • Ajută la menținerea sănătății pielii, mucoaselor, unghiilor și a părului;
  • Implicată în eliberarea energiei conținute de carbohidrați, grăsimi și proteine;
  • Participă la procesele de respirație celulară și dezvoltare embrionară;
  • Participă la formarea de anticorpi și celule roșii din sânge.

Vitamina B3 (niacina)

  • Implicată în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor;
  • Prezintă funcții legate de sistemul nervos, sistemul digestiv și piele.

Rareori ne găsim în fața stărilor de decifit de niacină, deși în unele țări slab dezvoltate există pelagra, o boală caracterizată a prin modificări ale pielii, dermatită, diaree și demență care poate duce chiar la moartea celor care o au.

Vitamina B6 (piridoxina)

  • Reglarea metabolismului grăsimilor și proteinelor;
  • Implicată în formarea hemoglobinei, a anticorpilor și în sinteza ADN și ARN;
  • Este necesară în procesul de transformare a triptofanului în niacină și serotonină;
  • Este legată de funcția cognitivă, deoarece ajută la menținerea funcției celulelor nervoase, a funcției imunitare și a activității hormonilor steroizi.

Vitamina B12 (cianocobalamina)

  • Este esențială în formarea și maturarea globulelor roșii și maturarea țesuturilor;
  • Asociată cu acidul folic, este necesară în faza de diviziune activă a celulelor hematopoietice din măduva osoasă;

Acidul pantotenic (B5)

  • Necesar pentru creștere și pentru producerea acizilor grași;
  • Rol important în producția de colesterol și hormoni.

Biotina (B7)

  • Ajută insulina să controleze nivelul zahărului în sânge;
  • Participă la sinteza și oxidarea grăsimilor;
  • Intervine în formarea pielii, fiind un promotor al sintezei de colagen;
  • Promovează creșterea și regenerarea mușchilor, benefic pentru sportivi.

Folat (acid folic sau B9)

  • Ajută la creșterea țesuturilor și funcționarea celulelor;
  • Ajută la formarea globulelor roșii;
  • Ajută la prevenirea anemiei;
  • Ajută la producerea ADN-ului.

Sursele de hrană

Vitamina A

  • Produse lactate
  • Gălbenușuri de ou
  • Legume cu frunze verzi
  • Fructe de culoare închisă
  • Pește
  • Ficat

Vitamina C

  • Roșii
  • Broccoli
  • Varză de Bruxelles
  • Cartofi
  • Spanac
  • Citrice

Vitamina D

  • Pește gras ( în cantități mici)
  • Cereale fortificate
  • Produse lactate

Vitamina E

  • Grâu
  • Nuci
  • Semințe
  • Spanac
  • Sparanghel
  • Nap
  • Mango

Vitamina K

  • Carne de vită
  • Pește
  • Ouă
  • Spanac
  • Cereale
  • Conopidă
  • Varză

Vitamina B1 (tiamina)

  • Carne slabă
  • Mazăre
  • Pâine
  • Ouă
  • Produse din cereale integrale
  • Leguminoase

Vitamina B2 (riboflavina)

  • Carne de vită
  • Ouă
  • Lapte
  • Somon

Vitamina B3 (niacina)

  • Cartofi
  • Carne albă
  • Leguminoase
  • Produse din cereale integrale
  • Avocado

Vitamina B6 (piridoxina)

  • Nuci
  • Cereale integrale
  • Avocado
  • Banane
  • Leguminoase

Vitamina B12 (cianocobalamina)

  • Carne roșie și albă
  • Fructe de mare
  • Ouă
  • Lapte

Acidul pantotenic (B5)

  • Lapte
  • Cartofi
  • Cereale integrale
  • Ciuperci
  • Avocado
  • Leguminoase

Biotina (B7)

  • Carne de porc
  • Ciocolată
  • Cereale
  • Ouă
  • Ficat
  • Rinichi

Folat (acidul folic B9)

  • Cereale
  • Sparanghel
  • Sfeclă
  • Portocale
  • Fasole
  • Linte

Cel mai bun mod de a obține toate vitaminele zilnice de care aveți nevoie este să vă mențineți dieta echilibrată, care să cuprindă o mare varietate de fructe, legume, produse lactate, leguminoase, linte, etc.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui