Skip to main content

Ce este vitamina K?

Vitamina K este un nutrient de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos. Este important pentru coagluarea sângelui și sănătatea oaselor și pentru alte funcții ale corpului. Dacă luați diluanți ai sângelui cum ar fi warfarina, este important să consumați aceeași cantitate de vitamina K în fiecare zi. Primim vitamina K din alimentele pe care le consumăm.

Bebelușii se nasc cu cantități foarte mici de vitamina K stocate în corpul lor, ceea ce poate duce la probleme grave de sângerare dacă nu sunt suplimente.

Cantitățile recomandate în funcție de vârstă și gen

Cantitatea de vitamina K necesară depinde de vârstă și gen. Cantitățile zilnice medii, exprimate în micrograme (mcg), sunt după cum urmează:

Etapa vieții Cantitate recomandată (mcg)
Până la 6 luni 2,0 mcg
7-12 luni 2,5 mcg
1-3 ani 30 mcg
4-8 ani 55 mcg
9-13 ani 60 mcg
14-18 75 mcg
Bărbați adulți 120 mcg
Femei adulte 90 mcg
Femei însărcinate sau care alăptează 90 mcg

Alimente care conțin vitamina K

Vitamina K este prezentă în mod natural în mai multe alimente. Pentru a obține cantitățile recomandate de vitamina K, trebuie să consumați o varietate de alimente, cum ar fi următoarele:

  • Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza, broccoli și salata verde;
  • Uleiurile vegetale;
  • Unele fructe precum afinele și smochinele;
  • Carne, brânză, ouă și soia.

O să vă prezentăm și un tabel cu alimentele bogate în Vitamina K, conținutul este exprimat în micrograme la 100 gr. de porție comestibilă a produsului.

Alimente Cantitate de vitamina K (în 100 gr.)
Varză 530 mcg
Brocoli 110 mcg
Suc de morcovi 28 mcg la 150 grame.
Avocado 21 mcg
Afine 15 mcg
Dovleac 43 mcg
Soia 43 mcg

Care sunt funcțiile vitaminei K?

Vitamina K acționează ca un cofactor enzimatic, adică însoțește o enzimă pentru a-și îndeplini funcția în organism. Această enzimă, facilitează declanșarea unei serii de reacții chimice de interes pentru corpul nostru. Aceste reacții sunt implicate în:

  • În coagulare – vitamina K este esențială în procesul de coagulare a sângelui. Am putea spune că coagularea constă într-o serie de reacții chimice care, atunci când un vas de sânge se rupe, „acoperă” acea spargere și previne moartea prin sângerare. Fără control, coagularea ar începe de la locul sângerări și ar merge spre interior, coagulând mult mai mult sânge decât este necesar. Putem spune că vitamina L este esențială atât pentru a începe, cât și pentru a opri reacțiile de coagulare.
  • În calcificarea țesuturilor – vitamina K, de asemenea, este implicată în metabolismul calciului și al osealor. Vitamina K participă și la următoarele procese:
  • Controlul calficării și întăririi vaselor de sânge
  • Activează osteocalcina, o proteină care se sintetizează în oase și are o anumită relație cu calciul, cu structura osului și cu metabolismul energetic prin interacțiunea sa cu insulina.
  • Structura corectă a osului și repararea acestuia după fractură.
  • În terapie – atunci când este utilizată terapeutic, este folosită mai ales pentru rolul său în coagulare:
  • Bebelușii sunt injectați cu vitamina K pentru a preveni problemele de coagulare, deoarece se nasc fără rezerve în ficat;
  • Medicamentele „anti-vitamina K” sunt folosite pentru a preveni ca o problemă de sănătate să declanșeze coagularea sângelui în interiorul corpului.

Dar încă nu există studii care să susțină un grad înalt de dovezi pentru utilizarea vitamine K în a trata boli ale oaselor precum osteoporoza sau pentru a minimiza riscul de fracturi. Studii care au fost efectuate nu au dat încă rezultate concludente, sau mai rău, au dat rezultate contradictorii, așa că suplimentarea cu vitamina K nu are încă un loc sigur în menținerea sănătății oaselor, așa cum o are vitamina D.

Care sunt beneficiile și proprietățiile vitaminei K?

Această vitamină are beneficii atât la exterior cât și la interior.

În ceea ce privește partea exterioară (pielea), deoarece această vitamină repară, o ajută să se vindece mai repede prin întărirea barierei sale naturale, adică o și protejează. Face ca vânătăile să se vindece mai repede, motiv pentru care s-a dedus recent că ar putea avea un rol util în tratarea cearcănelor.

Dar, mai presus de toate, este important atunci când vine vorba de reducerea inflamației și înroșirii, eczemelor și pentru că ajută la eliminarea acneei, oferă și hidratare.

  • Îmbunătățește capacitatea calciului de a adera la țesutul osos și reduce riscul depunerilor de calciu în vasele de sânge, prevenind afecțiunile cardiovasculare;
  • Participă la activarea proteinelor pentru coagularea și oprirea sângerării de la anumite răni. Deficiența acestei vitamine poate provoca sângerări abundente;
  • Ajută la buna funcționare a circulației sanguine. Previne acumularea de calciu în țesuturile moi, foarte util pentru prevenirea arteriosclerozei;
  • Este cricială în fixarea calciului în oase. S-a demonstrat că nivelurile adecvate de vitamina K sunt asociate cu o densitate osoasă crescută la vârste mai înaintate.
  • Imediat ce se nasc, la bebeluși li se administrează vitamina K, deoarece previne boala hemoragică a nou-născutului.
  • Are o acțiune antioxidantă care previne proliferarea radicalilor liberi, efectul său protector împotriva cancerului de ficat, prostată și colon a fost dovedit.
  • S-a descoperit la o universitate din Italia că vitamina K ar putea fi un agent terapeutic pentru fracturile osoase. Deficiența acesteia provoacă fragilitate la nivelul oaselor.

Care sunt semnele de deficiență sau toxicitate?

Atât un deficit, cât și un exces de vitamina K sunt dificil de produs.

Deficitul poate apărea la persoanele cu dificultăți în absorbția nutrienților sau cu disbioză intestinală, din cauza excesului de antibiotice.

Lipsa vitamine K poate provoca pierderi osoase, vânătăi, menstruații abundente și probleme de coagulare a sângelui.

Deși este dificil să găsești un exces de vitamina K în dietă, este important să-i controlezi contribuția atunci când luăm anumite anticoagulante, deoarece ar putea interfera.

În general, se recomandă un consum zilnic stabil de frunze verzi și alimente bogate în acest nutrient.

Concluzie

După cum puteți vedea, cea mai bună modalitate de a asigura un aport bun de vitamina K ( și restul vitaminelor esențiale) este să urmați o dietă echilibrată, bogată în legume săracă în grăsimi saturate și zaharuri adăugate.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui