Legenda ne spune de un pastor yemenit care este descoperitorul de drept al cafelei. Numele său era Khaldi. Fiind la păscut cu turma sa de capre acesta a observat cum comportamentul acestora se schimba în urma consumului de fructe roșii din tufișele din jurul său.
Caprele deveneau agitate și dobândeau energie nemaivăzută de pastor. În urma curiozității sale, Khaldi a cules fructele și urmă să le ducă la un stareț de la o mănăstire din vecinătate. După o serie lungă de exprimente, starețul a fiert fructele astfel rezultând un lichid vâsos, amar și aromat. În urma consumării acestei licori, starețul a dobândit cunoașterea cafelei: energie, stimulare și gust divin.
Autenticitatea legendei poate fi pusă sub semnul de întrebare, în schimb, există documente care confirmă originea cafelei în Africa, mai exact în Kaffa, o regiunie din Etiopia. În urma descoperirii cafelei, aceasta s-a răspândit în Arabia, Yemen și Egipt cât și în țările din Orientul Mijlociu, în ziua de astăzi consumul cafelei devenind un ritual zilnic.
Degustarea de vin este un ritual practicat de secole, având ca scop determinarea calității vinului de către anumiți specialiști sau amatori ai practicii. Cu timpul a devenit un eveniment cotidian, deseori vinul fiind servit la masă fără a mai fi supusă îndoilelii calitatea acestuia.
Nu toată lumea poate deveni un sommelier sau specialist dar putem aspira spre cunoaștere. Evaluarea cafelei de specialitate urmează un proces asemănător degustării de vin.
În ultimii ani, consumatorii de cafea și-au expandat cunoștiințele și înțelegerea cafelei, anume importanța originii, caracteristicile și metodele de preparare pentru ”cana perfectă de cafea” .
Deseori, cunoscătorii de cafea dispută cu rivalii lor, degustătorii de vin, înțelegerea caracteristicilor unice ale cafelei. Astfel au apărut cele patru criterii de diferențiere ale cafelei.
Cele patru criterii la care orice cunoscător sau viitor cunoscător în tainele cafelei sunt următoarele:
1. Aroma: Aroma este o senzație greu de deosebit de gust sau flavoare. Aroma are rolul de a ajuta la diferențierea flavoarei de pe paleta noastră și reprezintă noanțe subtile cum ar fi ”floral”, ”înțepător”, ”spumos”, acestea fiind derivate de la prepararea cafelei.
2. Body-ul: Body-ul reprezintă impactul lăsat de cafea în momentul în care se face contractul cu corpul uman, anume greutatea și textura cafelei, mai simplu vorbind, primul contact, prima impresie. Vâscozitatea, greutatea, densitatea, bogăția percepute pe limbă și spatele paletei care ne indică body-ul. Un exemplu bun ar fi cafelele indoneziene, care au un body mai ”greu” decât delicatele cafele Sud și Central Americane.
3. Aciditatea: Aciditatea reprezintă o caracteristică esențială în cafea, ea oferind o calitate vibrantă, ascuțită și luminoasă. Fără suficientă aciditate, cafea tinde să aibă un gust stătut și nesatisfăcător. Aciditatea oferă o caracteristică importantă și nu trebuie confundată cu aciditatea dăunătoare cauzată de expunerea cafelei la aer unui timp îndelungat (astfel cafeaua devenind acidă sau expirată).
4. Flavoarea: Flavoarea determină percepția totală a cafelei în gură; însemnând fuziunea gustului și a aromei. Aciditatea și aroma sunt componente ale flavoarei. Este balanța și omogenizarea acestor simțuri care crează percepția totală asupra flavoarei.
Caracteristici tipice ale flavoarei includ:
- Bogăția – face referire la abundența cafelei
- Complexitatea – percepția multiplelor flavori
- Balanța – o prezență satisfăcătoare ale tuturor caracteristicilor gustului, unde gusturile sunt omogene
Caracteristici pozitive:chocolatie, delicată, fructuoasă, condimentată
Caracteristici negative: fără gust, stătută, acră, subțire, stricată.
Ritualul unei degustări de cafea
O degustare autentică de cafea este un fenomen artistic. Ca orice altă artă ea poate fi măiestrită cu mult timp și exercițiu.
Asemenea unui ritual, degustarea cafelei urmează un anumit set de reguli. La acest proces participă între trei și patru persoane. În recipiente identice se toarnă aceeași cantitate de cafea și apă având aceeași temperatură. Spuma este înlăturată printr-un proces de agitare a recipientelor, după care se continuă cu mirosirea cafelei. Cursul clasic al degustării este urmat bineînțeles de degustarea cafelei în sine. Lingurițele folosite sunt făcute din argint și au o formă adâncă cu o gură îngustă. Cafeaua se bea din linguriță și trebuie sorbită dintr-o singură înghițitură și cu viteza mare. Astfel lichidul ajunge în același timp la papilele gustative. Asemenea unei degustări de vin, după absorbirea gustului, cafeaua este scuipată într-un recipient iar gura se clătește împreună cu lingurița. După ce se termină prima rundă, masa(rotativă) se învârte astfel încât în dreptul fiecărei degustător să ajungă un nou recipient de cafea. În final, după degustarea tuturor recipientelor de cafea, fiecare degustător completează un formular care conține toate caracteristicile importante ale fiecărui tip de cafea testat. În general formularul conține mărimea bulelor de spumă împreună cu cafeaua acesteia, coloristica cafelei, aromele și gusturile sesizate, împreună cu persistența aromei. La final se notează impresia generală lăsată de cafea. Amestecul ideal este ales de părerea cumulată a celor trei sau patru participanți.
Consideri că acest articol a fost util?