Ți se întâmplă des ca la sfârșitul lunii să-ți dai seama că nu mai ai niciun ban în cont? Dacă da, nu te îngrijora prea tare deoarece majoritatea oamenilor trec prin “șocul” acesta. Ba mai mult, unii s-au și împăcat cu ideea.
Totuși, dacă ai pățit asta de câteva ori probabil ți-ai dat seama că îți creează un oarecare stres. Și cumva e de înțeles – fără câțiva bani puși deoparte nu prea ai cum să te bucuri de stabilitate și liniște mentală. De aceea, există multe metode care te ajută să-ți gestionezi banii astfel încât să nu mai trebuiască să “rămâi pe 0”.
Una dintre ele este regula 50/30/20, despre care îți vom vorbi în articolul ce urmează. Așadar, citește în continuare dacă vrei să înveți să-ți planifici bugetul ca un expert!\
Ce este regula 50/30/20?
Chiar dacă sună destul de vag, în esență regula este destul de simplă. Se referă la planificarea bugetului în 3 pași simpli, pe care-i vom discuta puțin mai târziu în acest articol.
Teoria din spatele acestei metode se referă la împărțirea banilor pe 3 mari categorii, și anume:
- Nevoi cotidiene. De exemplu, cumpărături, reparații, rate, taxe și impozite, utilități, transport.
- Dorințele tale. Cum ar fi o vacanță, lucruri materiale, ieșiri în oraș, sau un abonament la sală.
- Economii. Adică, banii pe care îi pui deoparte pentru siguranța proprie.
Cum te va ajuta această regulă?
În primul rând, îți va oferi mai multă claritate cu privire la modul în care îți cheltui banii. Pe urmă, te va ajuta să te abții de la cheltuielile necesare și să-ți prioritizezi mai bine bugetul. Asta ca să nu te trezești la sfârșitul lunii că nu ai bani să-ți achiți cheltuielile obligatorii – cum ar fi chiria, rata sau utilitățile.
Pe lângă faptul că te va responsabiliza, această regulă te va ajuta și să rămâi cu ceva bani în buzunar pentru propriile dorințe. De exemplu, dacă ai o pasiune pentru motociclete, știi că ai nevoie de bani să o întreții sau să-i aduci tot felul de îmbunătățiri care ție ți se par cool.
Deci, dacă te vei asigura că din veniturile proprii pui deoparte 30%, cu siguranță vei avea bani să-ți îngrijești sau să-ți tunezi motocicleta așa visezi.
Cum folosești regula 50/30/20 ca să-ți planifici propriul buget?
După cum îi spune și numele, metoda se referă la alocarea unui procent anume din veniturile tale celor 3 categorii menționate mai sus. Așadar, iată cum poți să-ți planifici propriul buget folosind această regulă minune în 3 pași simpli:
1. Alcătuiește bugetul lunar cu sumele care îți vin în minte. De o parte veniturile și de alta cheltuielile. În ceea ce privește cheltuielile nu trebuie să știi suma exactă, dar ai grijă să aproximezi cât mai bine.
2. Împarte cheltuielile folosind regula. Adică:
- 50% din venituri pentru nevoi
- 30% din venituri pentru cheltuielile de zi cu zi
- 20% pentru economii
3. Ai grijă să cheltui banii exact așa cum ai plănuit. Adică, folosește banii alocați unei anumite categorii doar în acel scop.
De ce e important să pui bani deoparte?
Regula despre care ți-am vorbit te va ajuta să păstrezi un buget și pentru cheltuielile imprevizibile. Iar acest lucru este extrem de important pentru că nu știi niciodată când te vei confrunta cu o situație la care nu te așteptai. Gândește-te că ți se poate strica ceva la mașină care necesită reparații substanțiale.
Sau, într-un caz chiar mai nefericit, întâmpini o problemă de sănătate. Toate acestea necesită bani și dacă nu dispui de ei poți ajunge la împrumuturi. Lucru care te va face să te stresezi chiar mai mult. Așadar, economiile au rolul lor și acela e să te ajute în circumstanțe precum cele menționate mai sus.
Nu toți am primit o educație financiară care să ne pregătească cu adevărat pentru viață. Totuși, putem învăța să facem asta singuri dacă suntem organizați și determinați să ne gestionăm bugetul într-un mod care să ne ofere stabilitate și siguranță.
Așadar, acum că ai aflat ce înseamnă regula 50/30/20 și cum îți poate transforma modul în care te folosești de proprii bani, tot ce trebuie să faci este să pui în aplicare sfaturile pe care ți le-am oferit în acest articol ca să vezi rezultatele dorite.
Consideri că acest articol a fost util?