Skip to main content

În general, cea mai mare parte a centralelor destinate încalzirii locuințelor, indiferent dacă acestea sunt de bloc, de cartier sau de apartament, funcționează pe bază de gaz și nu pe bază de electricitate. Dacă ești interesat să afli cum poți să scazi factura la căldură, acest articol este creat special pentru tine. Nu este un secret că pentru a-ți menține toată casa caldă trebuie să sacrifici o sumă de bani, dar asta nu înseamnă că nu există modalități eficiente și ușoare de a economisi.

Care este cea mai ieftină modalitate de a încălzi o cameră?

Există o varietate de moduri de a încălzi o casă. Fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale. Pe măsură ce iei în considerare diferite metode de încălzire existente, oricât de bogat ai fi, un factor se ridică peste restul și anume costul. Încălzirea este unul dintre cele mai mari costuri recurente atât pentru proprietarii de case, cât și pentru chiriași, așa că oamenii apelează des la diverse metode, unele chiar periculoase pentru a reduce factura.  Cu toate că nu există o metodă ideală pentru toată lumea, pentru că, din fericire suntem toți diferiți și funcționăm în moduri diferite, există idei pe care le poți adapta la situația ta.

De la cuptoare la boilere, încălzitoare electrice, calorifere, sobe pe lemne și peleți, la șeminee. Toate acestea te pot ajuta să combați frigul, chiar dacă unele sunt mai costisitoare. Înainte să decizi ce variantă ți se potrivește, încercă să faci o listă și aplic-o la realitatea ta, luând în calcul confortul tău, dar și buzunarul și siguranța. Spre exemplu, dacă locuiești la oraș, într-un bloc, cel mai probabil nu vei putea construi un șemineu real sau amplasa o sobă în apartament, din motive evidente. Așadar, oricât de ieftin ar fi pentru cineva să construiască o sobă sau un șemineu și să le alimenteze cu lemne, în situația ta, nu este posibil. Același lucru se întâmplă și oamenilor care trăiesc în zone rurale, în special muntoase. Există șansa ca aceștia să nu poată achiziționa un radiator electric sau un boiler, deoarece casa lor nu este racordată la utilități. În situația lor, o sobă pe lemne sau un șemineu este atât cea mai ieftină variantă, cât și cea mai bună.

Câți bani poți economisi folosind metode ieftine de a scădea factura la căldura?

Cel mai probabil te va costa mai mult să încălzești casa în această iarnă și, având în vedere că prețurile petrolului, gazelor naturale și electricității vor crește semnificativ în lunile următoare, milioane de oameni vor căuta diverse modalități de a economisi. În timp ce becurile și termostatele inteligente, cabinele de duș cu debit redus și alte dispozitive de economisire a energiei te pot ajuta să reduci facturile, schimbarea unor obiceiuri zilnice te poate ajuta mult mai mult și le poate reduce, de de la câțiva lei pe lună până la câteva sute, poate chiar mii, pe an — adesea cu investiții minime sau chiar deloc.

Dacă înveți aceste metode, vei putea face față facturilor la căldură. Vei fi surprins ce diferență pot face chiar și câțiva lei la sfârșitul anului. Dacă facem un calcul simplu și considerăm că reușești să economisești aproximativ 50 de lei în fiecare lună, pe factura de căldură, la sfârșitul anului vei fi economisit 600 de lei. Pentru unele persoane, acești 600 de lei reprezintă mâncarea pe o luna sau chiar jumătate din chiria pe care o plătesc. Cert este că poți reuși să economisești și mai mult de 50 de lei per factură, dacă ai în vedere următoarele idei.

3 moduri gratuite (sau aproape gratuite) de a economisi bani pe căldură

  • Deschide și închide strategic draperiile, perdelele și jaluzelele

Un studiu a constatat că „75% dintre draperii, perdele și jaluzele rămân în aceeași poziție în fiecare zi.” Acest lucru reprezintă doar niște oportunități ratate de a conserva încălzirea locuinței și de a profita de căldura soarelui. Obișnuiește-te să deschizi ferestrele dimineața (mai ales acolo unde primești lumina directă a soarelui) pentru a lăsa cât mai mult soare să pătrundă în casa ta. Când se lasă seara și observi că soarele începe să apună, trage aceste draperii, perdele sau jaluzele, pentru a menține căldura în casă.

  • Încearcă să gătești cu electrocasnice mici

Dacă ai deja aparate electrocasnice mai mici, cum ar fi un prăjitorul de pâine, friteuza cu aer sau cuptorul cu microunde, folosește-le pentru anumite sarcini în locul cuptorului electric. „De exemplu, reîncălzirea alimentelor într-un cuptor cu microunde, mai degrabă decât cuptorul electric, te scutește de a preîncălzi tot acel spațiu suplimentar. Și gătitul sub presiune a unei tocane timp de o oră într-o oală electrică, consumă mai puțină energie electrică decât aceeași activitate desfășurată cu ajutorul unui aragaz. Nu numai ca scutești timp, scutești bani. Combinând acest sfat cu cel de mai sus, poți chiar să conservi căldura făcută de gătitul la electrocasnicele mici. Cuptoarele cu convecție și prăjitoarele de pâine folosesc de 2 sau chiar 3 ori mai puțină energie decât un cuptor de dimensiuni normale. Dacă dorești să economisești cât mai mult și mai des, este recomandat să folosești cuptorul cu microunde oricând este posibil. În același sens funcționează și un fierbător electric. Acesta este mai rapid și consumă mai puțină energie decât dacă ai încerca să fiebi apă folosind aragazul electric.

  • Folosește un calorifer portabil

Un calorifer portabil încălzește camera cu o căldură radiantă treptată care va rămâne chiar și după ce îl oprești. Este important de notat că multe radiatoare portabile de astăzi sunt echipate cu temporizatoare, astfel încât acestea se opresc automat, ceea ce te poate ajuta și mai mult când vine vorba de a economisi bani și, mult mai important, te menține în siguranță.

Cuvinte de final

Economia la caldură nu trebuie să fie un subiect de care să fugi. Toți oamenii se confruntă cu scumpiri. Informează-te în legătură cu situația facturilor. Aplică sfaturile de mai sus situației tale și nu lăsa scumpirile să te descurajeze. Întotdeauna există soluții, în special când le cauți. Și dacă consideri că acestea nu te ajută, dar ai vrea totuși să economisești când vine vorba de factura la căldură, încearcă să scazi termostatul cu numai 2 grade. Vei fi uimit câți bani vei economisi la sfârșitul anului.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui