Skip to main content

Electricitatea pe care o folosim este o sursă de energie secundară, deoarece este produsă prin transformarea surselor primare de energie, cum ar fi cărbunele, gazul natural, energia nucleară, energia solară și energia eoliană, în energie electrică. Electricitatea este denumită și purtător de energie, ceea ce înseamnă că poate fi convertită în alte forme de energie, cum ar fi energia mecanică sau căldura.

Aparatele învechite, întreținerea întârziată a aparatelor, geamurile sau ușile defecte și funcționarea aparatelor suplimentare care nu mai sunt necesare, sunt printre primii trei vinovați care cauzează facturi mari la energie.

Cum a schimbat consumul de energie electrică viața de zi cu zi

Cu toate că energia electrică reprezintă un factor important, chiar indispensabil, în viața de zi cu zi a fiecărei persoane, puțini oameni se gândesc cum ar fi viața lor fără electricitate. De zeci de ani, oamenii folosesc electricitatea. De la iluminat, încălzire și răcire a caselor până la alimentarea televizoarelor, telefoanelor sau computerelor. Cam tot ce găsim astăzi pe piață când vine vorba de electronice și electrocasnice funcționează cu ajutorul enegiei electrice.

Înainte ca electricitatea să devină disponibilă pe scară largă, acum aproximativ 100 de ani, lumânările, lămpile pe bază de ulei și lămpile cu kerosen furnizau lumină, iar sobele pe lemne sau pe cărbune asigurau căldură. Invenții precum aerul condiționat sau frigidere electrice erau un vis îndepărtat.

Ce poți face ca să plătești mai puțin?

În zilele noastre, aproape toata lumea știe ce este și cum funcționează, spre exemplu, un frigider. Din păcate, nu toată lumea își permite să plătească sumele colosale de pe factura la energie electrică. Dacă crezi că plătești o sumă mult prea mare la energie electrică iată o serie de sfaturi și trucuri inteligente pentru a reduce suma respectivă.

  • Înainte de a începe, încearcă să înțelegi exact ce se regăsește pe factura de energie.

Informațiile despre o factură tipică de energie pot crea confuzii, dar înțelegerea acesteia te poate ajuta să te familiarizezi cu consumul de la domiciliul tău.

  • Ai grijă la lumini.

Nu trebuie să te surprindă că stingerea unei lumini atunci când nu este absolut necesară, îți poate reduce factura la electricitate semnificativ. Cu toate acestea, pentru a face economii serioase, poți înlocui toate becurile cu lămpi fluorescente compacte, eficiente din punct de vedere energetic sau, mai bine, cu diode emițătoare de lumină (LED-uri). În timp ce un bec de acest gen costă mai mult decât un bec standard, după nouă luni de utilizare, acesta își va recupera pierderile în consumul de energie, așa că de fapt, în final tu ai de câștigat. Un bec LED rezistă extraordinar de bine în timp. Nu numai că este cu 75–85% mai eficient din punct de vedere energetic decât un bec standard, dar durata de viață este de 15–25 de ori mai lungă decât al unuia standard.

  • Atenție la dușurile lungi.

Ia în considerare dușurile mai scurte. Încălzirea apei folosește multă energie, ceea ce în cele din urmă o face scumpă. Prin simplul fapt că reduci dușul cu două minute, poți folosi cu 23 de litri de apă mai puțin per duș. Dacă faci duș zilnic, un simplu calcul arată că ai face anual economie de aproape 8400 de litri, ceea ce poate reduce destul de mult factura la electricitate – și este totodată și mult mai bine pentru mediu.

  • Fii atent la dispozitivele electrice pe care le ai sau pe care te gândești să le cumperi.

Lăsând dispozitivele electrice în standby, în loc să le oprești, crești treptat consumul de energie. Tu poate crezi că nefiind în folosință acel dispozitiv nu poate consuma curent, dar în realitate o face. Ce poți face ca să salvezi timp și bani este să consideri conectarea dispozitivelor electronice la o priză inteligentă. O priză inteligentă oprește automat toate dispozitivele care nu sunt utilizate.

  • Atenție la termostat.

Încălzirea casei necesită una dintre cele mai mari utilizări ale energiei electrice. Cu toate acestea, poți reduce consumul de energie electrică folosind termostatul cu înțelepciune. Coborând termostatul cu doar două grade, poți economisi până la cinci procente din factura de încălzire. Coborând termostatul cu cinci grade, ai putea economisi pana la zece procente. Investiția într-un termostat inteligent care se ajustează automat la temperatura dorită, poate economisi atât timp, cât și bani.

Un sfat suplimentar este să te asiguri că ai poziționat termostatul în locul potrivit. Dacă este plasat în lumina directă a soarelui sau în apropierea unui curent de aer, poate începe să modifice temperatura inutil și să consume energie electrică. În schimb, asigură-te că termostatul este poziționat pe un perete interior aproape de centrul casei, departe de lumina directă a soarelui, ferestre, uși, holuri sau bucătărie (unde se gătește constant și aerul este mai cald datorită cuptorului).

  • Păstrează frigiderul rece, dar nu prea rece

Cu cât frigiderul și congelatorul sunt mai reci, cu atât consumă mai multă energie. În schimb, poți seta temperatura frigiderului între 1,5 ° C și 3 ° C, iar congelatorul la aproximativ -18 ° C. Procedând astfel,  păstrezi alimentele proaspete, dar reduci consumul total de energie electrică. Automat factura la energie electrica va fi mult mai mică.

  • Încearcă alternative

Este posibil să nu îți poți converti întreaga casă la folosirea de energie solară, dar există o grămadă de modalități mai mici care te pot ajuta să cheltui mai puțini bani pe factura la energie electrică. Cele mai multe dintre aceastea funcționează cu ajutorul unui senzor de mișcare și a unor mici panouri solare.

Cuvinte de final

În zilele noastre poți cumpăra cu ușurință lumini cu senzor, stropitoare automate cu senzor și așa mai departe, toate funcționând cu ajutorul panourilor solare. Nu trebuie să investești în cine știe ce panouri. Trebuie doar să înțelegi că orice mică modificare de acest gen, te poate ajuta să economisești bani pe termen lung. Achiziționarea de electrocasnice mai scumpe, chiar dacă pe termen scurt constituie o investiție, atunci când iei în calcul toate facturile la energie electrică, cu siguranță te va face să fii mulțumit că nu ai ales un electrocasnic mai ieftin, dar care consumă mult mai mult.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui