Skip to main content

Viata de adult presupune si o serie de mistere, mai mult sau mai putin elucidate, iar epuizarea unei munci de birou reprezinta una dintre acestea.

Multe persoane se intreaba cum de poate fi atat de obositoare o munca care presupune doar statul pe scaun si tastarea unor date. Pe buna dreptate, aceasta munca pare destul de simpla si implica un efort fizic redus, in comparatie cu alte joburi mai solicitante. Astfel, comparand diferitele tipuri de slujbe, multi se intreaba cat de epuizati pot fi unii mesteri, care se afla in permanenta miscare si depun un efort considerabil.

In aceasta situatie apar o serie de intrebari fundamentale la care specialistii cauta sa ofere raspunsuri cat mai clare, sincere si complexe. Printre cele mai des intalnite intrebari de acest tip sunt: Cum se poate ca doar din miscarea degetelor sa fiu asa de obosit pe cand ajung acasa? Ce anume provoacă oboseala mentală? De ce munca de birou poate fi atât de epuizanta?

In acest sens, au fost expuse o serie de ipoteze care isi propun sa elucideze macar o parte dintre aceste chestiuni.

 

1. Epuizarea sursei interne de energie face ca oboseala sa fie resimtita

Una dintre ipotezele privind starea de oboseala, o reprezinta epuizarea resurselor. Acest lucru se refera la faptul ca, pe parcursul unei zile, corpul uman se bazeaza pe un anumit depozit de energie. Insa aceasta resursa este una limitata, atat fizic cat si din punct de vedere mental.

Unii specialisti au denumit aceasta resursa interna ca autocontrol sau vointa. In momentul in care aceasta sursa se epuizeaza, atunci se resimte oboseala. Fiecare persoana are un anumit rezervor, care nu poate fi comparat cu alta persoana.

Au fost efectuate studii care sa masoare gradul de consum al energiei. Astfel, cea mai mare parte a energiei corpului este utilizata pentru a mentine organele vitale, precum inima, creierul, precum si mentinerea temperaturii necesare.

In acest caz, energia necesara unui creier care gandeste intens, respectiv care se lupta cu autocontrolul, cheltuie o foarte mica cantitate in comparatie cu unul care se afla in repaus. Spre exemplu o persoana care rezolva un rebus, comparativ cu unul care se uita la TV. In acest sens, se poate face o idee privind echivalentul energetic la diferite niveluri.

In contradictie cu cele prezentate mai sus, alti experti sustin faptul ca informatiile avute la dispozitie cu privire la modalitatea in care este folosita energia de catre corpul si mintea oamenilor, este total gresita. Ei sustin faptul ca masuratorile ar trebui efectuate intr-o maniera diferita, lucru care face ca acest lucru sa confirme faptul ca mai sunt multe mistere legate de corpul uman.

 

2. Oboseala apare atunci cand nu mai exista motivatie 

O alta ipoteza sustinuta de psihologi implica partea motivationala a perceptiei umane. Exista anumite obiective setate de oameni, care initial presupune existentei unei motivatii, apoi pe masura ce se depune efort si concentrare asupra solutionarii acesteia, deseori se ajunge sa se piarda interesul pentru acel lucru.

In acest sens, pe masura ce un obiectiv este finalizat sau este in desfasurare, sunt situatii in care interesul fata de acel lucru se pierde total. In aceasta situatie, interesul se indreapta asupra altor lucruri, care, pe moment, par mai interesante. O astfel de activitate presupune o stare de tensiune, care poate cauza atat oboseala fizica, cat si psihica.

Un studiu efectuat pe 100 de persoane aflate la locul de munca, pe parcursul a doua schimburi, aduce noi indicii privind starea de oboseala. Dupa fiecare tura, angajatii au raportat starea de oboseala resimtita, purtand aparate care monitorizau activitatea lor.

O prima constatare a fost faptul ca angajatii erau mai obositi, cu cat munceau mai multe ore. Insa acest lucru s-a dovedit a fi nerelevant in acest studiu, datorita faptului ca la fiecare persoana in parte, starea de oboseala este resimtita in mod diferit.

In schimb, s-a constatat ca un anumit stimul si o anumita perceptie pot avea o influenta deosebit de mare asupra starii generale de oboseala. Un astfel de exemplu relevant, il constituie remuneratia muncii efectuate, precum si aprecierea superiorilor, a colegilor, dar nu numai.

Ca si persoane echilibrate, exista o serie de mecanisme care ajuta ca fiecare sa-si gaseasca pasiunile in viata, respectiv sa evolueze constant. In acest sens, nevoile de baza, necesare fiecarui individ in parte, intai trebuie indeplinite pentru a putea progresa spre celelalte. Totodata, este necesar sa fie acordata atentie starilor de oboseala, fapt ce poate indica si anumite probleme de sanatate.

In ceea ce priveste stimularea motivatiei fiecarei persoane, acest lucru ar putea conduce spre resimtirea unei stari mai energice. Astfel, multi oameni isi pot depasi limitele in momentul in care au parte de motivatia potrivita, iar de cele mai multe ori este vorba de remunerare.

In concluzie, studiile efectuate pana in momentul de fata nu sunt suficiente pentru a demonstra cu exactitate ca oboseala este o problemă legata de motivație.

 

3. De ce este important sa acordam importanta oboselii 

Este destul de dificil pentru psihologi sa urmareasca toate ipotezele care conduc spre stari de oboseala psihica. Acestia urmaresc, in principal, persoana respectiva in ansamblu, adica motivatiile, dorintele, perceptiile, respectiv starea de oboseala pe parcursul zilei.

Starile de oboseala predispun corpul uman la diferite boli, respectiv la situatii periculoase. Pe langa faptul ca scade capacitatea de concentrare, de efectuare efort fizic, scade nivelul de energie, de motivatie, respectiv de productivitate. Pe langa aceste aspecte, mai exista si partea legata de starea de sanatate a persoanelor respective, respectiv de aparitia anumitor afectiuni.

Cu cat se pune accent si se evita starile de oboseala, cu atat oamenii se pot concentra mai mult asupra muncii si asupra unei societati mai sanatoase, sigure si productive.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui