Skip to main content

Artrita este o afecțiune ce apare, de regula, odata cu inaintarea in varsta, provocand inflamații dureroase la nivelul articulațiilor. Desi aceasta boala este mai frecventa in randul persoanelor cu media de varsta de 65 ani, este ingrijorator faptul ca numarul tinerilor afectati este in crestere.
Deteriorarea treptata a cartilajului ce acopera osul unei articulatii, nu mai permite o flexibiltate normala. In aceasta situatie, osul articulatiei incepe sa se ingroase, urmand apoi sa se deformeze. In acest punct, articulatia respectiva nu mai permite o flexibilitate normala.
Exista multe tipuri de artrita, cele mai des intalnite sunt artroza, artrita reumatoidă și artrita psoriazică. In ceea ce priveste tratamentul pentru aceasta afectiune, acesta este axat in cea mai mare parte pe reducerea inflamatiei, lucru care ajuta la diminuarea durerilor.
Dieta joaca un rol important in diversele tipuri de artrita. Cu toate acestea, niciun regim, oricat ar fi de drastic, nu poate ajuta 100% in problemele de sanatate deja existente. Totusi, este cunoscut faptul ca anumite obiceiuri sanatoase de alimentatie, pot influenta starea de bine a organismului.
Mai jos regasiti cateva dintre alimentele ce ar trebui complet evitate din dieta zilnica.

Aspartam
Aspartamul reprezinta o alternativa la zahar, insa fara valoarea nutritiva. In cazul in care un organism prezinta probleme de sensibilitate, acea persoana va avea o reactie negativa.
Aspartamul poate provoca reactii inflamatorii, fiind echivalentul unui invadator al organismului uman. In situatia in care o persoana sufera de artrita, este obligatoriu sa fie evitat.

Glutamat monosodic
Un real pericol pentru sanatate sunt aditivii alimentari care au fost produsi in laborator, precum glutamatul monosodic, cunoscut si ca Msg. In mod cert, persoanele care au artrita trebuie sa evite acest aditiv, dar nu numai.
Aceasta substanta este o pulbere pe bază de sare care are un conținut destul de ridicat de sodiu. Glutamatul monosodic este des intalnit in diferite preparate delicioase, mancaruri instant, diferite condiment.

Alimente gatite la temperatura inalta
Specialistii sfatuiesc sa se acorde o atentie deosebita alimentelor care sunt preparate la temperaturi ridicate. In aceasta situatie se regaseste, in principal, carnea gatita la gratar, pasteurizata sau prajita.
Carnea astfel gatita ar putea elibera citokine in momentul in care este consumata, lucru care duce la diferite reactii inflamatorii in organism. Lucrul acesta nu se intampla pe moment, insa pe viitor, starile reumatice se vor face resimtite.
Alimentele preparate la temperaturi ridicate conduc la producerea in organism de AGE, adica produse avansate de glicare. Acest lucru reprezinta un alt factor care creeaza inflamatii in organism.
Cu toate ca este aproape imposibil sa se elimine complet aceste alimente, un lucru care se poate face este reducerea cantitatii consumate. In schimb se poate opta pentru cruditati precum salate, fructe, legume partial gatite.

Tabac
Se cunoaste faptul ca tutunul poate favoriza anumite afectiuni, una dintre ele fiind artrita. Asadar, fumatul dauneaza atat oaselor, cat si articulațiilor și țesutului conjunctiv.
Predispozitia genetica are un rol determinant, insa factorii externi sunt cei care cresc considerabil sansa de a dezvolta o boala. Insa, pe langa aparitia unor afectiuni, tutunul afecteaza si modul in care actioneaza asupra medicamentelor luate, respectiv actioneaza asupra eficientei medicatiei pentru boala respectiva. Acest lucru poate conduce spre o stare de agravare a afectiunii respective.

Alcool
Consumul de alcool prezinta o serie de predispozitii la numeroase afectiuni, printre care guta, artrita, ciroza.
In situatia efectiunii denumita guta, consumul de alcool impiedica metabolizarea acidului uric din organism. In cazul artritei, alcoolul poate provoca diferite inflamatii, lucru care se suprapune cu dieta, odihna si sport.

Produsele lactate
Se cunoaste faptul ca produsele lactate contin destul de multa grasime. Pe langa acest lucru, proteina continuta denumita cazeina, poate irita tesuturile, in special pentru persoanele care sufera de artrita.
Tot mai multe persoane au intoleranta la aceasta proteina, iar efectele difera de la caz la caz. In aceasta situatie, se poate incerca includerea sau excluderea lactatelor, pentru a vedea cum reactioneaza organismul. O alta varianta o reprezinta produsele lactate care nu contin lactoza, devenind tot mai apreciate.

Sarea
Specialistii avertizeaza faptul ca tot mai multe alimente care sunt ambalate, contin un procentaj destul de mare de sare. Astfel, cand se merge la cumparaturi este indicat sa se citeasca ectichetele produselor, optand pentru cele care au un continut redus de sodiu.
Se cunoaste faptul ca pentru cei care sufera de artrita, consumul de sare poate agrava simptomele avute. Deasemenea, ar trebui optat pentru mancarea gatita in casa, deoarece este modalitatea de a controla cel mai bine cantitatea de sare adaugata.

Uleiuri – Omega 6
Organismul uman are nevoie de un echilibru intre variantele de Omega 6 si Omega 3. Insa, excesele facute va deranja in diferite afectiuni, precum artrita, deoarece are legatura directa cu substantele inflamatorii.
Pentru a urma o dieta corespunzatoare anumitor afectiuni, este recomandat sa se evite anumite uleiuri, precum cel de floarea-soarelui, soia, porumb, sofran. In schimb, este indicat consumul regulat de ulei de masline, nuci, seminte de in, de dovleac.

Zahar si carbohidrati rafinati
Pentru cei care sufera de artrita, consumul de zahar prezinta reactii inflamatorii la nivelul articulatiilor. Deasemenea, trebuie evitate dulciurile rafinate, precum suc, bomboane, diferite tipuri de desert obtinute din faina alba rafinata.
O veste buna este faptul ca zaharul poate fi inlocuit cu diferite variante naturale, precum mierea, stevie, sirop de artar. Bineintes, este necesar ca si acestea sa fie consummate cu moderatie.

Grasimi saturate
Nivelul ridicat de grasimi al unor alimente pot declansa inflamatii la nivelul tesutului, inrautatind unele afectiuni deja existente.
Printre aceste preparate bogate in grasimi saturate, se intalnesc alimentele prajite, procesate, carnea rosie, produsele lactate. Reducerea aportului de astfel de alimente mentin un nivel redus al inflamatiei sau chiar reduc sansa de a dezvolta acest tip de afectiune.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui