In mod cert, toata lumea face anumite greseli de igiena personala, intr-o masura mai mare sau mai mica. In aceasta incercare de a fi cat mai sanatosi, se insista prea mult asupra unor lucruri, fara a lua in considerare intregul spectru.
Chiar si cei mai preocupati de acest aspect, pot face anumite greseli la care nici nu se gandesc. Sunt unele obiceiuri preluate din familie, de la prieteni, cunoscuti, pe care le-am adaptat instant fara sa fie analizate prea mult.
Excesul de orice fel, nu face bine in nicio situatie, cu precadere in domeniul curateniei. Specialistii ne sfatuiesc sa nu aspiram zilnic praful, deoarece se inhaleaza acele particule. Deasemenea trebuie avut in vedere si tipul produselor utilizate, precum si substantele chimice continute.
Este important de constientizat ca o igiena precara, poate sa ne afecteze viata, crescand gradul de imbolnavire si alergii. Pentru a putea evita pe viitor acest lucru, in primul rand trebuie constientizate, mai apoi identificate si actionat in consecinta.
Mai jos sunt prezentate cinci greșeli frecvente pe care le putem evita:
- Purtarea de încălțăminte fără șosete
Purtarea pantofilor fără șosete are mai multe dezavantaje, in functie de particularitatile fiecarei persoane si de sistemul imunitar. In ziua de astazi exista numeroase optiuni pentru a gasi tipul de sosetele potrivite, in functie de tipul de incaltaminte, de material preferat, cu sau fara cusaturi, mai mult decat atat, exista si sosete invizibile.
Picioarele tuturor persoanelor transpira in mod normal, insa acest lucru nu se resimte de fiecare data fiind absorbit de sosete. In situatia in care nu se poarta sosete, picioarele vor transpira si mai mult direct in pantofi.
Pe langa efectele secundare privind un mirosul neplacut, majoritatea oamenilor sunt predispusi sa dezvolte diferite infectii fungice. In cazul in care transpiratia este mai abundenta si raman urme, este de recomandat sa se introduca pliculete de ceai uscate pe timp de noapte pentru a fi absorbita.
- Folosirea betisoarelor de urechi
Nu ar trebui introduse betisoare de urechi si nici alte lucruri de dimensiuni similare, indiferent de tipul materialului, chiar daca sunt din bumbac. Aceste obiecte pot duce la deteriorarea canalului urechii, lucru care poate duce chiar la pierderea auzului.
In momentul in care se utilizeaza betisoare, ceara este impinsa in interiorul urechii, lucru ce face mai mult rau, deoarece nu este bine ca acest proces sa fie grabit. Ceea ce se poate face dupa dus, este simpla stergere a urechii cu un prosop.
O anumita cantitate de ceara este necesara pentru buna functionare a urechii interne, dar nu numai. In mod normal ceara se elimina de la sine, fara a necesita vreun ajutor din partea noastra, iar cazurile in care este necesar sa se intervina pentru a o indeparta sunt destul de rare.
- Rutina care include doar periajul dintilor
In situatia in care rutina dvs. de igienă orală implică doar simplul periaj al dinților, atunci este cazul sa se efectueze o schimbare in acest sens. Este necesar ca periuta de dinti sa fie schimbata in mod regulat, la interval de 3 luni, datorita faptului ca se acumuleaza numeroase bacterii.
Periajul dintilor este obligatoriu de efectuat de cel putin doua ori pe zi, incontinuu timp de 3 minute, dimineata si seara. Dupa fiecare masa este indicat sa se utilizeze apa de gura, spuma de gura sau diferite geluri care au rolul de a oferi o improspatare. O parte importanta in acest procedeu o constituie periajul sau razuirea limbii, pentru a nu dezvolta bacterii care produc o respiratie urata.
Majoritatea bacteriilor care cauzeaza cariile dentare si bolile gingivale se gasesc in zone greu de ajuns cu periuta de dinti. Astfel, sunt necesare miscari spre interiorul dintilor si de sus in jos, pornind de la baza gingiilor.
Pentru a asigura o buna curatire interdentara, pe langa ata dentara, care in unele cazuri poate rani gingiile, dentistii recomanda efectuarea de dusuri bucale utilizand aparate corespunzatoare.
- Modul de schimbare al prosoapelor si asternuturilor
Mare parte din corpul nostru intră în contact direct și prelungit cu asternutul de pat și cu prosoapele de corp. In acest caz este de dorit ca acestea sa fie schimbate la intervale regulate de timp.
Este indicat ca prosoapele de corp sa fie schimbate dupa un numar de maxim 4-5 utilizari, cu precadere atunci cand sunt lasate la uscat in baie. In acest mod, prosoapele strang celule moarte si bacterii care se inmultesc in cazul in care nu mai sunt folosite.
Insa in ceea ce priveste asternutul de pat, lucrurile sunt mai complicate, deoarece acest lucru este influentat de mai multi factori, insa in medie se pot schimba saptamanal. Fetele de perna se pot schimba zilnic, in cazul in care persoana are probleme dermatologice, face anumite tratamente capilare sau atunci cand are o transpiratie abundenta.
- Nu curățați unele obiecte folosite zilnic
De cele mai multe ori, suntem obsedati de curatenia personala, a bucatariei, a toaletei, insa unele obiecte pe care le utilizam zilnic sunt omise.
Pensulele de machiaj reprezinta o mare acumulare de celule moarte si bacterii. In acest sens, nu omiteti sa aveti in vederea spalarea pensulelor cu geluri speciale. Pe langa faptul ca poate sa apara acnee, pete sau chiar infectii, lucrurile se pot inrautati in momentul in care acestea se impart cu alte persoane.
In lista obiectelor folosite zilnic, se numara: cheile, clanta usii, mobilul, mouse-ul si tastatura, telecomanda, geanta, s.a. Aceste obiecte sunt pline de microbi si este important pentru sanatate sa fie curatate periodic.
Consideri că acest articol a fost util?