Capacitatea de gestionare si constientizarea emotionala a sentimentelor, vor determina pe tot parcursul vietii copiilor, nivelul de fericire si succesul acestora. Acest lucru poate avea deseori o insemnatate mai mare chiar decat nivelul coeficientului de inteligenta.
Copiii care au parte de o dezvoltare emotionala complexa, au performante mai bune decat ceilalti, sunt mai increzatori, echilibrati si chiar mai inteligenti. Orice parinte isi doreste ce-i mai bun pentru copilul sau, lucru pentru care se depune mult efort, munca si “coaching”.
Cu totii ne dorim sa crestem copii echilibrati, puternici, adaptati, independenti, care sa beneficieze de o baza morala solida si sa aiba o viata fericita. Cu toate acestea, de multe ori intervin numeroase temeri si intrebari, care pe moment nu par a avea vreo solutie.
Visele, sperantele si temerile parintilor, nu vor inceta niciodata in totalitate, lucru care este normal intr-o anumita masura. In acest caz, nu trebuie sa fim indiferenti si sa speram ca lucrurile se vor aranja de la sine.
In acest context, mai jos sunt prezentate cateva perspective pentru o dezvoltare emotionala armonioasa:
Acceptarea sentimentelor copiilor
Sentimentele traite nu trebuie sa fie rationale, in special in cazul copiilor. Nu este indicat ca adultii din preajma sa le sugereze celor mici modul in care ar trebui sa se simta, intr-o anumita situatie. Mai degraba, specialistii incurajeaza sa li se ofere suficienta libertate in actiuni, dar si in gandire, iar cuvintele sa fie preponderent incurajatoare, mangaietoare si de iubire.
De multe ori exista situatii in care nu li se permite copiilor sa-si manifeste in totalitate sentimentele si trairile, cu toate ca adultii au cele mai bune intentii. Multi dintre ei invata sa-si reprime sentimentele, adica nu manifesta furia, teama, tristetea, chiar si bucuria. Acest lucru devine problematic cand se ajunge la adolescenta sau la maturitate, fapt ce poate duce la situatii depresive.
Pe de alta parte, faptul ca i se permite unui copil sa-si exprime sentimentele, lucrul acesta nu inseamna ca trebuie sa actioneze in consecinta. Un exemplu in acest sens este reprezentat de faptul ca un copil poate fi suparat pe prietenul lui, insa nu e bine sa-l loveasca.
Petreceti cat mai mult timp cu copilul
Timpul petrecut in familie este ceva de care are nevoie fiecare persoana, indiferent ca este vorba despre o dupa-amiaza, un sfarsit de saptamana sau o vacanta. In acest mod se realizeaza deconectarea de restul situatiilor si se formeaza legaturi durabile.
Cei mici au nevoie de timp suficient pentru a asimila anumite activitati, dintre care una din cele mai importante este joaca. La fel este necesar ca adultii, respectiv parintii, sa-si planifice timp suficient pentru a petrece timp cu familia, evitand aglomerarea activitatilor.
Pentru copiii mai mici, este important sa se realizeze interactiunea cu cati mai multi oameni/ copii reali, limitand astfel tehnologia. In aceasta situatie este important de stabilit anumite limite privind timpul petrecut in fata unui ecran, dar si asupra continutului pe care il urmaresc.
Oferiti iubire neconditionata
O alta modalitate de a avea un copil echilibrat, este ca acesta sa stie ca este iubit pentru cine este, nu doar pentru comportamentul avut in acel moment. Specialistii in parenting sustin ca se poate oferi iubire neconditionata unui copil, fara ca acest lucru sa aiba consecinte negative. In acest sens, nu se poate afirma ca se ofera vreodata “prea mult”.
Unii parinti nu stabilesc limite pentru a-si manifesta dragostea si apeleaza la alte lucruri de mijloc, precum la prea multe cadouri. Surprizele nu pot substitui afectiunea necesara unui copil pentru a deveni un adult echilibrat, cu stima de sine.
Nu trebuie subestimata capacitatea unui copil de a retine, a invata sau a se maturiza. De multe ori adultii raman surprinsi de aceasta capacitate a copiilor, insa pe langa acest lucru, ei au nevoie de iubire, sa stie ca cineva e acolo sa-i asculte si sa-i sustina in ceea ce fac.
Este important ca parintii sa se asigure ca ai lor copii stiu ca sunt iubiti pentru ceea ce sunt si ca fiecare persoana este unica si are comportamente sau nevoi diferite.
Reguli si pedepse adecvate varstei
In ceea ce priveste aplicarea unor reguli in cadrul unei familii, exista multe dezbateri si opinii contradictorii. O concluzie ar fi ca acest fapt reprezinta un lucru benefic pentru copii, incurajand un mediu care sa fie sigur, previzibil si echitabil.
Este necesar ca regulile impuse sa fie bine explicitate si coerente, iar parintii trebuie sa fie uniti si sa cada de acord asupra acelorasi principii. Bineinteles, regulile initiale se pot modifica in functie de mai multe variabile, precum varsta copiilor.
Insa in cazul in care regulile sunt dure si inconsecvente, majoritatea copiilor vor prezenta probleme emotionale si nu vor putea invata din greseli.
Exista cercetari care sustin faptul ca pedeapsa fizica poate duce la probleme emotionale, in special atunci cand copilul ajunge la varsta adulta. In acest sens, este necesar ca pedepsele sa fie pe masura copilului, rezonabile si umane, urmarind consecintele firesti ale greselilor.
Nu pune prea multa presiune asupra performantei scolare
Mesajele subtile pentru copii in legatura cu performantele de la scoala, de cele mai multe ori nu au niciun rezultat, punand doar presiune asupra acestora. Cele mai frecvente astfel de intrebari sunt de forma: “Ti-ai facut tema?”, “Cat ai scris la test?”, “Ai invatat la materia respectiva?”.
Acest tip de mesaje adresate dau unui copil impresia ca rezultatele scolare au cea mai mare importanta, in acea etapa a vietii lor. Elevii ar trebui sa cunoasca lucrurile care-i pasioneaza si pe care doresc sa puna accent, in special ceea ce tine de performantele scolare.
Specialistii sustin faptul ca este esential de apreciat importanta efortului, a muncii depuse si a curiozitatii intelectuale. In acest context, intrebarea adresata e indicat sa fie una deschisa, spre exemplu: “Cum a fost ziua de astazi?”.
Un lucru important este ca elevii sa inteleaga faptul ca exista mai multe cai spre succes, si pentru ca acest lucru sa se intample, nu este obligatoriu sa urmeze cele mai bine cotate unitati de invatamant. In aceasta situatie, este suficient daca un copil face alegerea potrivita pentru nivelul si talentul sau.
Consideri că acest articol a fost util?