Skip to main content

Toti parintii isi doresc sa creasca copii echilibrati, increzatori in propriile puteri, capabili sa efectueze cele mai bune alegeri in viata, cu performante sporite. In acest sens, un factor decisiv este constituit din premisele ca acel copil sa aiba o baza solida a dezvoltarii emotionale.
Copiii din ziua de astazi au la dispozitie o multitudine de niveluri de orientare si interventie din partea adultilor, lucru fara precedent. Mai mult decat atat, un lucru firesc este sa se permita copiilor sa aiba spatiul lor, sa faca anumite greseli, adica sa descopere lumea in ritmul lor pentru a se dezvolta emotional singuri.
Copiii învață cine sunt, cum să se identifice, să valorifice, să comunice nevoile și sentimentele prin interacțiunile cu ceilalti, in cea mai mare parte a timpului cu părinții lor. Astfel, modalitatea prin care se efectueaza comunicarea cu cei mici este esențiala pentru formarea identității lor, lucru care determină sentimentul de stima de sine.
Cercetarile recente in vederea unei dezvoltari sanatoase, armonioase si pentru a pregati copilul pentru viata, ofera adultilor o serie de sfaturi exemplificate. Astfel, mai jos sunt prezentate 6 lucruri cheie care imbogatesc perspectiva adultilor:

Exprimare libera a gândurilor, sentimentelor și observațiilor
Libertatea de exprimare este una dintre caracteristicile importante in procesul de transmitere a sentimentelor, oferind un cadru sanatos relatiilor interumane.
Pentru a fi evitate situatiile familiilor disfunctionale, specialistii insista asupra secretelor care nu ar trebui sa apara si asupra regulilor fara explicatii. De regula, aceste ipostaze intalnite reprezinta cele mai frecvente cauze ce conduc spre situatiile problematice in cadrul unei familii.
Actiunea de interzicere a mentionarii unui cuvant comun, care este des intalnit in prezenta copilului, il va face pe acesta sa se teama si sa se indoiasca de propriile perceptii avute pana in acel moment. Este un lucru normal ca cei mici sa fie curiosi despre tot ce-i inconjoara, lucru care ar trebui incurajat, si nu strivit.
E bine ca adultii sa invete copiii ca pot fi autonomi, in orice situatie, chiar si intr-o lume care pare de multe ori a fi nedreapta. In acest sens, este important sa le amintim ca toate emotiile pot fi acceptate, insa nu si toate comportamentele. Specialistii ofera indicatii pentru a stabili anumite limite si pentru a ajuta la rezolvarea problemelor, o fraza sugestiva ar fi: “Inteleg ca esti suparat, dar nu este o solutie sa procedezi asa. Cum crezi ca ai putea sa-ti exprimi sentimentele in mod diferit, data viitoare?”

Disciplina si responsabilitatea acasa si in comunitate
Specialistii sfatuiesc adultii sa permita copiilor, de cate ori este cu putinta, sa se joace si sa realizeze cat mai multe activitati singuri. Astfel, celor mici li se permite sa-si formeze o gandire creativa, sa faca greseli din care sa invete si sunt incurajati sa-si asume anumite riscuri.
In momentul in care adultii stabilesc anumite limite, copiii invata cu usurinta diferite abilitati importante, precum auto-controlul si toleranta la frustare. In cadrul acestor limitari impuse, un copil trebuie sa se simta in siguranta si linistit. Cu siguranta, pe parcursul acestei perioade, vor fi si situatii in care vor aparea anumite indignari si frustrari, insa acestea nu sunt motive de ingrijorare, deoarece va fi o etapa trecatoare.
In legatura cu responsabilitatile in cadrul unui camin, este indicat ca un copil sa ajute la treburile casei, in mod adecvat varstei. Astfel, cei mici observa si copiaza modul de rezolvare a diferitelor sarcini stabilite din casa. Prin contributia lor, copiii devin constienti de faptul ca sunt parte dintr-o familie, lucru ce are atat beneficii, cat si responsabilitati, iar cel mic nu este un membru privilegiat, servit de catre parinti.
Pe masura ce copiii cresc, responsabilitatile avute ii incurajeaza sa devina participanti activi in comunitatea din care fac parte, oferind un exemplu de implicare.

Respect si limite impuse pentru toti
Pentru a beneficia de respect, este indicat ca o persoana sa dea dovada de empatie si sa se implice cu adevarat in relatia sa cu interlocutorul. Prin modul in care se realizeaza comunicarea cu cei mici, este necesar sa se reflecte amabilitate, sa fie evitata critica, lucru care distruge stima de sine, si sa fie laudat comportamentul dorit.
Un lucru important il reprezinta nu numai impunerea unor limite, ci si explicarea consecintelor negative care se pot produce. In acest mod, comportamentul care se doreste a fi evitat, nu este indicat sa fie numit sau criticat, deoarece acest lucru nu atrage niciun considerent pozitiv. O fraza sugestiva este: “Atunci cand nu respecti orarul, acest lucru ma face furioasa. Cu totii il respectam.”, in loc de a spune un lucru negativ precum: “Dai dovada de egoism si proasta crestere pentru ca nu respecti programul!”
Nu este un lucru necesar ca intotdeauna sa se ajunga la aceeasi concluzie sau ca toate persoanele implicate in discutie sa fie de acord cu o anumita idee. Insa prin faptul ca se asculta activ si se arata intelegere, compasiune, comprehensiune, se da dovada de respect pentru ceilalti si pentru sine.
Respectarea sentimentelor, a cugetarilor, a gandurilor este o modalitate de a impune anumite limite. Tot in aceasta ordine de idei trebuie stabilite si situatiile in care se incalca aceste limite. Cateva exemple a lucrurilor care sunt in afara limitelor: citirea corespondentei, vorbitul pe la spate, ascunderea adevarului, etc.
Deasemenea, proprietatea, intimitatea si spatiul unui copil este necesar sa fie respectate pentru a avea anumite asteptari. In momentul in care un adult trateaza un copil cu respect, in relatiile viitoare ale acestora, dar si cu ceilalti, se va putea astepta acelasi lucru.

Permiteti luarea deciziilor adecvate varstei
Copiii au nevoie de sprijinul adultilor pentru a cunoaste modalitatea de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor. Deasemenea, acest sprijin trebuie sa aiba o anumita limita, sa fie doar o indrumare, astfel incat copiii sa nu devina dependenti de acestia.
Limitele impuse de adulti sunt bazate pe mai multe categorii, in principal cele impuse de varsta. Atunci cand copiii sunt pregatiti sa-si testeze primele tentative, invatand sa se autocontroleze, au nevoie de indrumare si ghidare. In acest mod, au nevoie de libertatea de a lua primele decizii si totodata de a invata din greseli.
Copiii accepta destul de greu unele reguli impuse de catre adulti, deoarece doresc sa descopere singuri partea legata de controlul de sine. Acestia tind, in mod firesc, spre partea legata de independenta, lucru ce ar trebui incurajat, deoarece prezinta destul de rar forme de razvratire.
Este necesar ca toti copiii sa poata face propriile alegeri, fara a fi tinuti sub control prea strict sau rasfatati in mod exagerat. Insa copiii care au anumite probleme de comportament si se afla in conflict cu ceilalti, au de cele mai multe ori probleme in luarea deciziilor.

Oferiti sprijin in gestionarea emotiilor
Unor copii le este mai dificil sa controleze unele emotii, lucru care este perfect normal. In aceasta situatie este indicat ca adultii sa reactioneze intr-un mod bland si plin de compasiune. Fiind amabili si iubitori, acestia transmit sentimente de intelegere si compasiune, astfel incat copilul sa inteleaga situatia si sa o analizeze.
Psihologii sfatuiesc parintii sa perceapa sentimentele negative ale copilului ca pe o oportunitate de a creste intr-o maniera echilibrata si de a se dezvolta din punct de vedere emotional. In situatia in care un copil este mai emotiv, nu este indicat ca adultii sa-l pedepseasca sau sa-l certe. Aceste emotii negative, de respingere, se vor diminua pe masura ce copilul va creste.
Specialistii incurajeaza adultii sa procedeze precum in urmatorul caz: “Observ ca esti frustat. Te inteleg perfect!” sau “Esti atat de furios. Este pentru ca fratele tau ti-a luat jucaria? Inteleg perfect de ce te-ai suparat.”
Prin faptul ca se ignora unele emotii, facandu-le sa para ca nesemnificative, adultii transmit mesajul ca aceste sentimente nu sunt bune, iar copilul poate creste avand o perceptie gresita, pe parcursul vietii sale.

Ajutati copilul sa-si eticheteze emotiile
Un lucru important ce cade in sarcina adultilor, este sa ajute copilul sa-si inteleaga trairile, sa le constientizeze si sa le poata numi. In momentul in care cei mici reusesc sa-si eticheteze corespunzator emotiile, ei devin capabili sa inteleaga mai profund lumea in care traiesc.
Specialistii sfatuiesc adultii sa incerce utilizarea unor expresii precum: “Simt ca esti suparat.” sau “se pare ca esti foarte afectat.” Deasemenea, prin cuvintele folosite este indicat sa nu se transmita sentimente negative, precum frustrare.
In unele situatii, copiii percep mai dificil unele emotii, iar pe moment acest lucru este mai greu de inteles. Astfel, este important sa ne punem in pielea celor mici, avand rabdare, punand intrebari si cautand a intelege punctul lor de vedere. In acest caz, in momentele in care lucrurile devin coplesitoare, sustinerea adultilor este esentiala.
Un copil bine dezvoltat emotional, nu se mai simte coplesit de anumite trairi neidentificate, si are incredere in propria persoana.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui