Skip to main content

Ce este vitamina B6?

Vitamina B6 este o vitamina solubilă în apă. Vitaminele solubile în apă se dizolvă, astfel încât organismul nu le poate stoca. Cantitățile rămase de vitamină părăsesc organismul prin urină. Deși organismul păstrează o mică rezervă de vitamine solubile în apă, este necesar să le luați în mod regulat. Aceasta înseamnă că aveți nevoie de un aport regulat de aceste vitamine în dieta dumneavoastră.

Vitamina B6 este un tip de vitamina B. Piridoxina, piridoxalul și piridoxamina sunt toate forme de vitamina B6.

Oamenii folosesc de obicei vitamina B6 pentru a preveni și trata deficiența de vitamina B6. De asemenea, este utilizată pentru boli de inimă, sindrom premenstrual, depresie, grețuri matinale, boala Alzheimer, crampe menstruale, diabet și multe alte acțiuni, dar nu există dovezi științifice care să susțină și multe dintre aceste utilizări.

Suplimentele de vitamina B6 sunt ideale pentru a pune capăt cazurilor de deficiență de vitamina B6 în organism și există mai multe moduri de a le lua:

  • Vitamina B6 injectabilă – injecțiile cu vitamina B6 sunt administrate intramuscular pentru a crește rapid nivelul de vitamina B6 la persoanele care nu au cantități adecvate în corpul lor. Injecțiile cu vitamina B6 sunt recomandate pentru doze mai mari.
  • Vitamina B6 lichidă – este foarte ușor de administrat pe cale orală, fără a fi nevoie să o amestecați cu nimic.

Cantitățile recomandate în funcție de vârstă și gen

Cantitatea de vitamina B6 de care ai nevoie zilnic depinde de vârsta și sexul tău.

În tabelul de mai jos o să vă prezentăm cantitățile zilnice recomandate pentru dvs.

Etapa vieții Cantitate recomandată (mg)
Până la 6 luni 0,1 mg
7-12 luni 0,3 mg
1-3 ani 0,5 mg
4-8 ani 0,6 mg
9-13 ani 1,0 mg
14-18 ani (băieți) 1,3 mg
14-18 ani (fete) 1,2 mg
Adulți 19-50 de ani 1,3 mg
Adulți (bărbați) peste 51 de ani 1,7 mg
Adulți (femei) peste 51 de ani 1,5 mg
Femei însărcinate 1,9 mg
Femei care alăptează 2,0 mg

Alimente care conțin vitamina B6

Vitamina B6 este prezentă în mod natural în alimente și este adăugată și în alte alimente. Așadar, dacă te întrebi din ce poți obține cantitățile recomandate de vitamina B6 îți vom prezenta o varietate de alimente pe care poți să le adaugi în dieta ta:

  • Carne de pasăre, pește și organe, toate sunt bogate în vitamina B6;
  • Cartofi și alte legume cu amidon, care sunt principala sursă de vitamina B6 pentru cei din America;
  • Fructe ( în afară de citrice), care sunt, de asemenea, una dintre principalele surse de vitamina B6.

Vitamina B6 este inclusă în suplimentele alimentare, de obicei sub forma de piridoxină.

O să vă prezentăm și un tabel cu alimentele bogate în Vitamina B6, conținutul este exprimat în miligrame la 100 gr. de porție comestibilă a produsului.

Alimente Conținut de vitamina B6 (în 100 gr.)
Ficat 0,6 mg
Banană 0,51 mg
Pui și găină 0,5 mg
Vită 0,33 mg
Orez 0,3 mg
Cartofi 0,25 mg
Conopidă 0,2 mg
Carne tocată 0,27 mg
Cotlet de porc 0,29 mg
Castane 0,33 mg
Porumb 0,4 mg
Avocado 0,42 mg

Care sunt funcțiile vitaminei E?

Vitamina B6 ajută organismul să:

  • Producă anticorpi, anticorpii sunt necesari pentru a lupta împotriva multor viruși, infecții și alte boli;
  • Menține funcția neurologică normală;
  • Produc hemoglobina. Hemoglobina care transportă oxigenul din celulele roșii ale sângelui către țesuturile organismului. Un deficit de vitamina B6 poate provoca o formă de anemie;
  • Descompune proteinele. Cu cât aportul de proteine este mai mare, cu atât aveți nevoie de mai multă vitamina B6;
  • Menține glicemia (glucoza) în limitele normale.

Care sunt beneficiile și proprietățiile vitaminei E?

După cum am discutat deja, vitamina B6 joacă un rol cheie în optimizarea absorbției magneziului, dar poate oferi și multe alte beneficii vitale.

Este o vitamină esențială pentru producerea de energie și contribuie la buna funcționare a metabolismului homocisteinei, proteinelor și glicogenului.

Forma sa bioactivă (fosfat de piridoxal) acționează ca o coenzimă în formarea unor neurotransmițători precum dopamina, serotonina, neropinefrina, motiv pentru care joacă un rol vital în funcționarea normală a sistemului nervos, contribuind la funcționarea psihologică normală, ameliorând stresul și îmbunătățirea stării de spirit.

Piridoxina, pe lângă reglarea activității hormonale, contribuie la formarea normală a globulelor roșii și menține sistemul nostru imunitar puternic și sănătos. Un aport adecvat din această vitamină ajută la reducerea oboselii și ne întărește apărarea împotriva bacteriilor și microorganismelor care pot provoca infecții, în special în perioadele de stres și răceli.

vitamine-b6Care sunt semnele de deficiență sau toxicitate?

Poate vitamina B6 să fie dăunătoare?

Din alimente rareori primim prea multă vitamină B6. Cu toate acestea, consumul de niveluri ridicate de vitamina B6 prin suplimente alimentare timp de un an sau mai mult poate provoca leziuni grave ale sistemului nervos, ducând la pierderea controlului mișcărilor corpului. Aceste simptome dispar de obicei atunci când încetați să luați aceste suplimente. Alte simptome ale excesului de vitamina B6 includ reacții cutanate dureroase și cu aspect neplăcut, hipersensibilitate la lumina soarelui, greață și arsuri la stomac.

Limitele maxime zilnice pentru vitamina B6 o să vi le prezentăm mai jos.

Etapa vieții Limita maximă recomandată pe zi
Până la 12 luni Nedeterminat
1-3 ani 30 mg
4-8 ani 40 mg
9-13 ani 60 mg
14-18 ani 80 mg
Adulți 100 mg

 

După cum am spus nivelurile de vitamina B6 pentru perioadele lungi prelungite de peste un an pot produce un efect toxic cunoscut sub numele de neuropatie senzorială.

Deficitul de vitamina B6 a fost legat de dureri articulare, depresie, anemie, osteoporoză, confuzie, depresie, iritabilitate. Durerea articulară poate duce la deterioarea nervilor și aceasta poate fi experimentată de unii sportivi în timpul antrenamentelor intense.

Persoanele care au în dietă proteinele, cum ar fi sportivii, au o nevoie mai mare de vitamina B6.

Concluzie

Pe baza celor afirmate mai sus, nu este greu de înțeles de ce a avea niveluri adecvate de vitamina B6 este esențială pentru buna funcționare a organismului. Deoarece piridoxina este o vitamină, înseamnă că trebuie să o obținem prin dietă sau prin suplimente alimentare, dar recomandat este să cerem sfatul medicului pentru aceste suplimente.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui