Skip to main content

Ce este vitamina B7?

Biotina este o vitamină B esențială, vitamina B7, cunoscută și sub denumirea de vitamina H. Pe ea lucrează enzimele responsabile pentru sănătatea părului, a pielii și a unghiilor, stimulează și cheratina.

Biotina, după cum am văzut, este cunoscută și ca vitamina H sau B7. Această vitamină B7 este o vitamină care este solubilă în apă și care ajută ca organismul să metabolizeze grăsimile, carbohidrații și proteinele. Vitaminele solubile în apă nu sunt stocate în organism, așa că este necesar un aport zilnic. Celulele umane nu pot sintetiza vitamina B7. Cu toate acestea, bacteriile din organism pot produce biotină, iar vitamina este prezentă în mai multe alimente.

Cantitățile recomandate în funcție de vârstă și gen

Cantitatea de biotină necesară depinde de vârstă și gen. Cantitățile zilnice medii care sunt recomandate vă sunt enumerate mai jos în micrograme (mcg).

Etapa vieții Cantitate recomandată (mcg)
Până la 6 luni 5 mcg
7-12 luni 6 mcg
1-3 ani 8 mcg
4-8 ani 12 mcg
9-13 ani 20 mcg
14-18 ani 25 mcg
Adulți 30 mcg
Femei însărcinate 30 mcg
Femei care alăptează 35 mcg

 

Alimente care conțin vitamina E

Multe alimente conțin biotină. Puteți obține cantitățile recomandate de biotină mâncând o varietate de alimente, cum ar fi:

  • Carne, pește, ouă, organe;
  • Semințe și nuci;
  • Anumite legume.

Tabelul de mai jos indică alimentele cu cel mai mare conținut de biotină și cantitatea pe care o oferă din acest micronutrient.

Aliment Cantitatea de biotină (micronutrient μg în 100 gr)
Arahide 101,4
Alune 75
Migdale 44
Nucă tocată 18,3
Ou fiert 16,5
Ciuperci fierte 8,5
Pâine integrală 6,1
Somon fiert 5,0
Roșii 4,0
Mozzarella 3,9
Avocado 3,6

 

Pe lângă faptul că este prezentă în alimente, această vitamină poate fi produsă și de bacteriile din flora intestinală, însă biodisponibilitatea ei nu este cunoscută, ceea ce face dificilă definirea recomandărilor pentru aportul de biotină.

Este suficientă biotina pe care o consum?

Majoritatea oamenilor primesc suficientă biotină din alimentele pe care le consumă. Cu toate acestea, unii oameni obțin mai greu biotina de care au nevoie față de alții:

  • Persoanele cu o tulburare genetică rară cunoscută și sub numele de „deficit de biotinidază”;
  • Persoanele cu dependență de alcool;
  • Femeile însărcinate și care alăptează;

vitamina-b7Care sunt funcțiile vitaminei B7?

Biotina este importantă în dieta noastră deoarece participă la următoarele procese:

  • Intervine în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor pentru a obține molecule de glucoză, sursă imediată de energie pentru celule.
  • Este cheia în crearea diverșilor hormoni și în sinteza colesterolului.
  • Ajută insulina să controleze nivelul zahărului în sânge, reducând astfel riscul de diabet de tip 2.
  • Intervine în sinteza endorfinelor precum dopamina, serotonina sau melatonina, ceea ce o face un bun aliat împotriva depresiei și insomniei.
  • Participă la sinteza și oxidarea grăsimilor.
  • Intervine în formarea pielii, fiind un promotor al sintezei de colagen.
  • Menține unghiile și părul sănătos prin stimularea sintezei keratinei.
  • Promovează creșterea și regenerarea mușchilor, ceva foarte benefic pentru persoanele care fac exerciții fizice.
  • Intervine în sinteza corneei oculare, ajutând astfel la buna sănătate a ochilor.

Care sunt beneficiile și proprietățiile vitaminei E?

Beneficiile biotinei pentru organism sunt:

  • Garantează energia în celule, deoarece este esențială pentru producerea de glicogen, care ajută și la reglarea nivelului de glucoză circulantă în sânge și în consecință, la prevenirea sau controlului diabetului;
  • Menținerea unei producții adecvate de proteine ajută la formarea aminoacizilor, care sunt elementele de bază ale proteinei;
  • Întărește unghiile și părul, deoarece garantează formarea proteinelor care sunt esențiale pentru unghiile și părul sănătos.
  • Promovează sănătatea pielii, deoarece pe lângă favorizarea hidratării, garantează formarea de colagen și keratină de către organism, care este o proteină fundamentală pentru a asigura elasticitatea și rezistența pielii;
  • Creșterea reabsorbției în intestin și utilizarea vitaminelor B12, B5 și acidul folic, ajutând la menținerea unei bune funcționări a organismului;
  • Ajută la formarea celulelor sanguine, în principal a limfocitelor și a anticorpilor;

De asemenea, biotina poate ajuta, la menținerea sănătății sistemului nervos, poate ajuta la tratarea acneei și alopeciei și poate controla nivelul colesterolului.

Care sunt semnele de deficiență sau toxicitate?

Deficitul de biotină este foarte rar și unele semne care pot indica deficiența acesteia sunt: erupții cutanate solzoase în jurul ochilor, nasului și gurii, unghii fragile și păr subțire, acestea se pot agrava progresiv provocând alopecie pe termen lung, dermatită eritematoscuamoasă, probleme de auz și vedere și întârzierea dezvoltării la copii. În plus, poate provoca arsuri sau furnicături ale pielii, dureri musculare și depresie ușoară și poate afecta sistemul imunitar și metabolismul lipidic.

Lipsa acestei vitamine se poate datora diverselor situații, care survin din cauza unor situații care determină malabsorbție intestinală, alimentație foarte restrictivă, alcoolism, sarcină, în timpul alăptării, folosirii anumitor medicamente ( antibiotice și anticonvulsivante) și a unor boli genetice, precum carenta, deficit de biotinidază, fenilcetonurie, deficit de holocarboxilază sintetază și deficit de transport de biotină.

Din punctul de vedere al excesului de biotină nu există dovezi care să ateste că poate provoca vreo toxicitate. În plus, fiind o vitamină solubilă în apă, excesul ei este eliminat prin urină.

Aporturile mari de biotină și chiar mai mari de aporturile recomandate, pot prezenta un alt tip de risc pentru sănătate. Suplimentarea cu biotină dincolo de aporturile recomandate pot determina rezultate semnificative clinice false sau teste de laborator care să fie tot false, în funcție de diferitele teste. Aceste rezultate incorecte pot duce la gestionarea necorespunzătoare a pacientului sau la diagnosticarea greșită a unei afecțiuni medicale. De aceea dacă sunteți în una din aceste situații puteți comunica medicului că folosiți sumplimente și aceștia să ia in considerare o posibilă eroare la transmiterea rezultatelor inițiale.

Concluzie

Așadar, am observat că biotina joacă, roluri cheie în reglarea genelor ( prin modificarea activității factorilor de transcripție) și semnalizarea celulară.

Prin urmare, dacă doriți să creșteți nivelul de biotină din corpul dumneavoastră și să întăriți producția de keratină și calitatea unghiilor, ceea ce vă recomandăm este să includeți alimentele menționate mai sus în dieta dumneavoastră, iar în plus dacă doriți suplimente, doar că în cantități reduse și la recomandarea medicului sau a farmacistului.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui