Skip to main content

Ce este vitamina B9 sau acidul folic?

Folatul este o vitamină B care este prezentă în mod natural în multe alimente. Corpul are nevoie de acid folic pentru a produce ADN și alte tipuri de material genetic. Folatul, este, de asemenea, necesar pentru diviziunea celulară în organism. O formă de acid folic, este utilizată în alimentele fortificate și în majoritatea suplimentelor alimentare. Acidul folic este solubil în apă. Cantitățile de vitamină rămase părăsesc organismul prin urină. Asta înseamnă că organismul nu stochează acidul folic.

Cantitățile recomandate în funcție de vârstă și gen

Cantitatea de acid folic de care aveți nevoie depinde de vârsta și genul dumneavoastră. Cantitățile zilnice medii care vă sunt recomandate, sunt exprimate în micrograme (mcg) de echivalenți de acid folic (AEF), sunt următoarele:

Etapa vieții Cantitate recomandată (mcg)
Până la 6 luni 65 mcg AEF
7-12 luni 80 mcg AEF
1-3 ani 150 mcg AEF
4-8 ani 200 mcg AEF
9-13 ani 300 mcg AEF
14-18 ani 400 mcg AEF
Adulți 400 mcg AEF
Femei însărcinate 600 mcg AEF
Femei care alăptează 500 mcg AEF

 

Măsurarea mcg AEF este utilizată deoarece organismul absoarbe mai mult acid folic din alimentele fortificate și suplimentele alimentare decât din acidul folic găsit în mod natural în alimente. În comparație cu acidul folic care se găsește în mod natural în alimente, este nevoie de mai puțin acid folic pentru a obține cantitățile recomandate.

Toate femeile însărcinate ar trebui să consume suplimente, alimente fortificate sau ambele, care conțin 400 mcg de acid folic în plus față de acidul folic pe care îl ingerează în mod natural printr-un model alimentar sănătos.

Alimente care conțin vitamina B9

Folatul este prezent în mod natural în multe alimente, iar unele alimente au acid folic adăugat. Puteți obține cantitățile recomandate de acid folic mâncând o varietate mare de alimente.

  • Ficatul de vacă
  • Legume ( în special sparanghelul, varza de Bruxelles și legume cu frunze de un verde intens, cum ar fi spanacul)
  • Fructe și sucuri din fructe (portocalele în special)
  • Nuci, fasole și mazăre
  • Pâine îmbogățită, făină, mălai, paste și orez
  • Cereale fortificate pentru micul dejun
  • Făina de porumb fortificată folosită la prepararea aluatului

Pentru a afla dacă un aliment a fost îmbogățit cu acid folic, poți observa pe eticheta produsului dacă produsul conține acid folic.

O să vă prezentăm și un tabel cu alimentele bogate în Vitamina B9, conținutul este exprimat în micrograme la 100 gr. de porție comestibilă a produsului.

Alimente Conținut de vitamina B9 (în 100 gr.)
Semințe de floarea soarelui 240 mcg
Ficat 192 mcg
Fasole 187 mcg
Arahide, migdale, alune 110 mcg
Praz 103 mcg
Nuci 77 mcg
Rinichi 77 mcg
Fistic 58 mcg
Cartofi dulci 52 mcg
Portocale 37 mcg
Salată verde 30 mcg
Mazăre 33 mcg
Ou de găină 25 mcg
Banane 22 mcg
Ton 15 mcg

 

Este recomandat, mai ales, să luați vitamina din legumele cu frunze verzi, deoarece conține și vitamina C, care ajută la menținerea vitaminei B9 în organism.

Rețineți că gătitul alimentelor scade biodisponibilitatea vitaminei B9.

vitamina-b9Care sunt funcțiile vitaminei E?

Folatul are mai multe funcții în organism

  • Ajută la creșterea țesuturilor și la funcționarea celulelor
  • Funcționează cu vitamina B12 și vitamina C pentru a ajuta organismul să descompună, să utilizeze și să creeze proteine noi;
  • Ajută la formarea globulelor roșii;
  • Ajută în prevenirea anemiei;
  • Ajută la producerea ADN-ului, elementul de construcție al corpului uman care transportă informații genetice.

Care sunt beneficiile și proprietățiile vitaminei E?

Această substanță îndeplinește o serie de funcții importante în organism după cum bine am văzut mai sus. Haideți să aflăm și beneficiile vitaminei B9:

  • Ajută la creșterea țesuturilor și la funcționarea celulelor;
  • Este necesar să se formeze acizi nucleici (ADN, ARN), care poartă informația genetică în celule atunci când se divid. Acest lucru îl face atât de important pentru femeile însărcinate, deoarece, dacă nu este suficient, poate provoca malformații congenitale la făt;
  • Alături de vitamina B12, joacă un rol important în formarea globulelor roșii, care ajută la prevenirea anemiei;
  • Ajută la producerea ADN-ului, lucru care nu este necesar doar la femeile însărcinate, ci și în reînnoirea constantă a structurilor corpului și a altor procese;
  • Participă la transferul altor molecule de carbon, esențiale pentru ca organismul să sintetizeze alți compuși;
  • Participă la dezvoltarea sistemului nervos.

 

Care sunt semnele de deficiență sau toxicitate?

Simptomele deficitului de vitamina B9 sunt:

  • Anemie megaloblastică – un tip de anemie frecventă la femeile însărcinate sau vegetariene;
  • Diaree și alte tulburări gastro-intestinale;
  • Ulcere bucale;
  • Ulcer peptic;
  • Întârzierea creșterii copilului;
  • Aspectul părului gri;
  • Dureri de cap, oboseală, depresie, amețeli;
  • Glosita: umflarea limbii;

Supradozajul cu vitamina B9

Folatul care este prezent în mod natural în alimente nu este dăunător. Cu toate acestea, nu trebuie să consumați suplimente sau alimente fortificte care conțin acid folic în cantități care depășesc limita maxima recomandată, cu excepția cazului în care vă sfătuiește un profesionist din domeniul sănătății.

Consumul de concentrații mari de folat poate masca o deficiență de vitamina B12 deoarece aceste suplimente pot corecta anemia cauzată de acestă deficientă, dar  nu și afectarea sistemului nervos pe care o provoacă și deficitul de vitamina B12.

Este important să nu luați prea multă vitamină B9, deoarece prea multă poate provoca diferite tipuri de cancer.

Cantitatea zilnică recomandată a acestei vitamine variază în funcție de vârstă și sex după cum v-am prezentat mai sus.

Limitele maxime zilnice pentru acid folic din suplimente sau alimente fortificate vă sunt prezentate mai jos:

Etapa vieții Limită maximă de vitamina B9/zi
Până la 6 luni Nedeterminată
7-12 luni Nedeterminată
1-3 ani 300 mcg
4-8 ani 400 mcg
9-13 ani 600 mcg
14-18 ani 800 mcg
Adulți 1.000 mcg

 

Concluzie

După cum observăm, această vitamină este foarte importantă pentru corpul nostru, lipsa acestei vitamine în timpul unei sarcini este deosebit de gravă pentru viitorul copil, deoarece crește riscul de a se naște cu malformații.

Este importantă pentru acumularea proteinelor în corp și previne anemia megaloblastică. Este recomandat să luați vitamina B9 din legumele cu frunze verzi, deoarece după cum am precizat și la B7 conține vitamina C, care ajută la menținerea vitaminei B9 în organism.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui