Continut
Ce este vitamina B9 sau acidul folic?
Folatul este o vitamină B care este prezentă în mod natural în multe alimente. Corpul are nevoie de acid folic pentru a produce ADN și alte tipuri de material genetic. Folatul, este, de asemenea, necesar pentru diviziunea celulară în organism. O formă de acid folic, este utilizată în alimentele fortificate și în majoritatea suplimentelor alimentare. Acidul folic este solubil în apă. Cantitățile de vitamină rămase părăsesc organismul prin urină. Asta înseamnă că organismul nu stochează acidul folic.
Cantitățile recomandate în funcție de vârstă și gen
Cantitatea de acid folic de care aveți nevoie depinde de vârsta și genul dumneavoastră. Cantitățile zilnice medii care vă sunt recomandate, sunt exprimate în micrograme (mcg) de echivalenți de acid folic (AEF), sunt următoarele:
Etapa vieții | Cantitate recomandată (mcg) |
Până la 6 luni | 65 mcg AEF |
7-12 luni | 80 mcg AEF |
1-3 ani | 150 mcg AEF |
4-8 ani | 200 mcg AEF |
9-13 ani | 300 mcg AEF |
14-18 ani | 400 mcg AEF |
Adulți | 400 mcg AEF |
Femei însărcinate | 600 mcg AEF |
Femei care alăptează | 500 mcg AEF |
Măsurarea mcg AEF este utilizată deoarece organismul absoarbe mai mult acid folic din alimentele fortificate și suplimentele alimentare decât din acidul folic găsit în mod natural în alimente. În comparație cu acidul folic care se găsește în mod natural în alimente, este nevoie de mai puțin acid folic pentru a obține cantitățile recomandate.
Toate femeile însărcinate ar trebui să consume suplimente, alimente fortificate sau ambele, care conțin 400 mcg de acid folic în plus față de acidul folic pe care îl ingerează în mod natural printr-un model alimentar sănătos.
Alimente care conțin vitamina B9
Folatul este prezent în mod natural în multe alimente, iar unele alimente au acid folic adăugat. Puteți obține cantitățile recomandate de acid folic mâncând o varietate mare de alimente.
- Ficatul de vacă
- Legume ( în special sparanghelul, varza de Bruxelles și legume cu frunze de un verde intens, cum ar fi spanacul)
- Fructe și sucuri din fructe (portocalele în special)
- Nuci, fasole și mazăre
- Pâine îmbogățită, făină, mălai, paste și orez
- Cereale fortificate pentru micul dejun
- Făina de porumb fortificată folosită la prepararea aluatului
Pentru a afla dacă un aliment a fost îmbogățit cu acid folic, poți observa pe eticheta produsului dacă produsul conține acid folic.
O să vă prezentăm și un tabel cu alimentele bogate în Vitamina B9, conținutul este exprimat în micrograme la 100 gr. de porție comestibilă a produsului.
Alimente | Conținut de vitamina B9 (în 100 gr.) |
Semințe de floarea soarelui | 240 mcg |
Ficat | 192 mcg |
Fasole | 187 mcg |
Arahide, migdale, alune | 110 mcg |
Praz | 103 mcg |
Nuci | 77 mcg |
Rinichi | 77 mcg |
Fistic | 58 mcg |
Cartofi dulci | 52 mcg |
Portocale | 37 mcg |
Salată verde | 30 mcg |
Mazăre | 33 mcg |
Ou de găină | 25 mcg |
Banane | 22 mcg |
Ton | 15 mcg |
Este recomandat, mai ales, să luați vitamina din legumele cu frunze verzi, deoarece conține și vitamina C, care ajută la menținerea vitaminei B9 în organism.
Rețineți că gătitul alimentelor scade biodisponibilitatea vitaminei B9.
Care sunt funcțiile vitaminei E?
Folatul are mai multe funcții în organism
- Ajută la creșterea țesuturilor și la funcționarea celulelor
- Funcționează cu vitamina B12 și vitamina C pentru a ajuta organismul să descompună, să utilizeze și să creeze proteine noi;
- Ajută la formarea globulelor roșii;
- Ajută în prevenirea anemiei;
- Ajută la producerea ADN-ului, elementul de construcție al corpului uman care transportă informații genetice.
Care sunt beneficiile și proprietățiile vitaminei E?
Această substanță îndeplinește o serie de funcții importante în organism după cum bine am văzut mai sus. Haideți să aflăm și beneficiile vitaminei B9:
- Ajută la creșterea țesuturilor și la funcționarea celulelor;
- Este necesar să se formeze acizi nucleici (ADN, ARN), care poartă informația genetică în celule atunci când se divid. Acest lucru îl face atât de important pentru femeile însărcinate, deoarece, dacă nu este suficient, poate provoca malformații congenitale la făt;
- Alături de vitamina B12, joacă un rol important în formarea globulelor roșii, care ajută la prevenirea anemiei;
- Ajută la producerea ADN-ului, lucru care nu este necesar doar la femeile însărcinate, ci și în reînnoirea constantă a structurilor corpului și a altor procese;
- Participă la transferul altor molecule de carbon, esențiale pentru ca organismul să sintetizeze alți compuși;
- Participă la dezvoltarea sistemului nervos.
Care sunt semnele de deficiență sau toxicitate?
Simptomele deficitului de vitamina B9 sunt:
- Anemie megaloblastică – un tip de anemie frecventă la femeile însărcinate sau vegetariene;
- Diaree și alte tulburări gastro-intestinale;
- Ulcere bucale;
- Ulcer peptic;
- Întârzierea creșterii copilului;
- Aspectul părului gri;
- Dureri de cap, oboseală, depresie, amețeli;
- Glosita: umflarea limbii;
Supradozajul cu vitamina B9
Folatul care este prezent în mod natural în alimente nu este dăunător. Cu toate acestea, nu trebuie să consumați suplimente sau alimente fortificte care conțin acid folic în cantități care depășesc limita maxima recomandată, cu excepția cazului în care vă sfătuiește un profesionist din domeniul sănătății.
Consumul de concentrații mari de folat poate masca o deficiență de vitamina B12 deoarece aceste suplimente pot corecta anemia cauzată de acestă deficientă, dar nu și afectarea sistemului nervos pe care o provoacă și deficitul de vitamina B12.
Este important să nu luați prea multă vitamină B9, deoarece prea multă poate provoca diferite tipuri de cancer.
Cantitatea zilnică recomandată a acestei vitamine variază în funcție de vârstă și sex după cum v-am prezentat mai sus.
Limitele maxime zilnice pentru acid folic din suplimente sau alimente fortificate vă sunt prezentate mai jos:
Etapa vieții | Limită maximă de vitamina B9/zi |
Până la 6 luni | Nedeterminată |
7-12 luni | Nedeterminată |
1-3 ani | 300 mcg |
4-8 ani | 400 mcg |
9-13 ani | 600 mcg |
14-18 ani | 800 mcg |
Adulți | 1.000 mcg |
Concluzie
După cum observăm, această vitamină este foarte importantă pentru corpul nostru, lipsa acestei vitamine în timpul unei sarcini este deosebit de gravă pentru viitorul copil, deoarece crește riscul de a se naște cu malformații.
Este importantă pentru acumularea proteinelor în corp și previne anemia megaloblastică. Este recomandat să luați vitamina B9 din legumele cu frunze verzi, deoarece după cum am precizat și la B7 conține vitamina C, care ajută la menținerea vitaminei B9 în organism.
Consideri că acest articol a fost util?