Continut
Ce este vitamina C?
Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este un nutrient solubil în apă care se găsește în anumite alimente. În organism, acționează ca un antioxidat, ajutând la protejarea celulelor. Organismul are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen, o proteină necesară pentru vindecarea rănilor. Vitamina C îmbunătățește, de asemenea, absorbția fierului găsit în alimentele pe bază de plante și contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar pentru a proteja organismul împotriva bolilor.
De asemenea, funcționzează ca un antioxidant, ajutând la prevenirea daunelor radicalilor liberi. Acești radicali sunt molecule care sunt produse atunci când organismul descompune alimente sau din expunerea la fumul de tutun și radiații. Ele sunt cauza îmbătrânirii și pot fi factori care favorizează boli precum cancerul, bolile de inimă sau artrita.
Cantitățile recomandate în funcție de vârstă și gen
Cantitatea de vitamina C de care ai nevoie zilnic depinde de vârsta ta. Cantitățile zilnice medii de vitamina C sunt exprimate în miligrame (mg), sunt următoarele:
Etapa vieții | Cantitate recomandată (mg) |
Până la 6 luni | 40 mg |
7-12 luni | 50 mg |
1-3 ani | 15 mg |
4-8 ani | 25 mg |
9-13 | 45 mg |
14-18 (fete) | 65 mg |
14-18 (băieți) | 75 mg |
Peste 19 ani | 90 mg |
Femei însărcinate | 85 mg |
Femei care alăptează | 120 mg |
Alimente care conțin Vitamina C
După cum bine știm în fructe și legume găsim cea mai bună sursă de vitamina C. Pentru a obține cantitățile recomandate de vitamina C, consumați o varietate de alimente, cum ar fi:
- Citrice (portocale, grefuit) și sucurile acestora, precum și ardei roșu și verde, kiwi, acestea sunt și ele bogate în vitamina C
- Unele alimente și băuturi îmbogățite cu vitamina C. Pe eticheta produsului se poate verifica pentru a vedea dacă alimentul conține vitamina C.
Conținutul de vitamina C al unui aliment poate scădea atunci când este gătit sau păstrat pentru o perioadă lungă de timp. Este posibil ca atunci când gătiți alimente la abur sau la cuptoarele cu microunde, pierderea vitaminei C să fie mai mică. Din fericire, multe dintre cele mai bune surse de vitamina c, cum ar fi fructele și legumele, sunt consumate crude.
O să vă prezentăm și un tabel cu alimentele bogate în Vitamina C, conținutul este exprimat în miligrame la 100 gr. de porție comestibilă a produsului.
Aliment | Conținut de Vitamina C ( in 100gr) |
Kiwi | 500 mg |
Ardei roșu | 204 mg |
Pătrunjel | 150 mg |
Lămâie | 80 mg |
Portocală | 50 mg |
Căpșuni | 60 mg |
Coacăze negre | 200 mg |
Care sunt funcțiile vitaminei C?
Vitamina C este necesară pentru creșterea și repararea țesuturilor în toate părțile corpului și este folosită pentru:
- Formează o proteină folosită pentru a face pielea, tendoanele, ligamentele și vasele de sânge
- Vindecă rănile și formează țesutul cicatrical
- Repară și întreține cartilajele, oasele și dinții
- Ajută la absorbția fierului
Vitamina C este unul dintre mulții antioxidanți. Antioxidanții sunt nutrienți care blochează o parte din daunele cauzate de radicalii liberi.
- Radicalii liberi sunt produși atunci când organismul descompune alimentele sau când sunteți expus la fumul de tutun sau radiații după cum am spus și mai sus
- Acumularea radicalilor liberi în timp este în mare parte responsabilă pentru procesul de îmbătrânire
- Radicalii liberi pot juca un rol în cancer, boli de inimă și tulburări precum artrita.
Organismul nu produce singur vitamina C și nici nu o depozitează. Prin urmare, este important să includeți în dieta zilnică multe alimente care conțin această vitamină.
De foarte mult timp s-a descoperit că vitamina C este un remediu foarte bun pentru răceala de sezon.
- Cercetările arată că, pentru majoritatea oamenilor, suplimentele de vitamina C sau alimentele bogate în vitamină nu reduc riscul de răceală comună.
- Vitamina C folosită în mod regulat poate scădea oarecum simptomele unei răceli sau poate să scadă perioada răcelii.
- Dacă răceala apucă să-ți pună stăpânire pe organism luarea unui supliment de vitamina C nu prea o să ajute.
Care sunt beneficiile și proprietățile vitaminei C?
Vitamina C previne scorbutul și ar fi, de asemenea, eficientă în prevenirea unor tipuri de cancer și boli cardiovasculare.
Vitamina C s-a dovedit într-adevăr a fi eficientă împotriva scorbutului, motiv pentru care este numită „vitamina antiscorbutică”. Deși această boala este rară în zilele noastre.
Există și mai multe tipuri de cancer care ar putea fi prevenite prin menținerea unei diete bogate în vitamina C dobândită prin fructe și legume, cum ar fi cancerul de colon, cancerul pulmonar sau cancerul de sân. Cu toate acestea, odată ce cancerul este sub tratament, eficacitatea vitaminei C nu a fost dovedită. În același mod, bolile cardiovasculare tind să fie mai puțin frecvente la acele persoane a căror doză de vitamina C este recomandată, deși nu a fost dovedită științific.
Prea multă vitamina C poate fi dăunătoare, deoarece poate provoca diaree, greață și durere. În plus, poate interfera negativ dacă este luată în același timp cu alți antioxidanți sau cu tratamente pentru cancer.
Care sunt semnele de deficiență sau toxicitate?
Persoanele care iau puțină vitamină C (mai puțin de 10 mg pe zi) timp de câteva săptămâni pot dezvolta scorbut după cum am mai spus. Această boală provoacă oboseală, gingii umflate, pete mici pe piele roșii sau violete, dureri articulare.
Consumul de vitamina C în concentrații prea mari poate provoca diaree, greață și crampe stomacale. La persoanele cu hemocromatoză, o tulburare care determină alimentarea de prea mult fier în organism, vitamina C în doze mari poate agrava excesul de fier și poate deteriora țesuturile corpului.
Mai jos într-un tabel o să vă prezentăm care sunt limitele superioare zilnice pentru vitamina C.
Etapa vieții | Limita maximă recomandată |
Până la 12 luni | Nedeterminată |
1-3 ani | 400 mg |
4-8 ani | 650 mg |
9-13 ani | 1.200 mg |
14-18 ani | 1.800 mg |
Adulți | 2.000 mg |
Concluzie
După cum am aflat vitamina C se găsește în fructe și legume, dar și pe baza de suplimente alimentare. Vitamina C joacă un rol în procesele de detoxifiere care au loc în ficat și contracarează efectele nitraților din stomac. Vitamina C îmbunătățește absorbția fierului, întărește oasele, dinții și vasele de sânge și susține sistemul imunitar.
Cea mai bună modalitate de a obține necesarul zilnic de vitamine esențiale, inclusiv vitamina C, este să ai o dietă echilibrată care conține o varietate de alimente.
Consideri că acest articol a fost util?