Skip to main content

Ce este vitamina E?

Vitamina E este un nutrient solubil în grăsimi prezent în mai multe alimente. În organism, acționează ca un antioxidant, ajutând la protejarea celulelor împotriva daunelor radicalilor liberi. După cum bine știți radicalii liberi sunt compuși care se formează atunci când organismul transformă alimentele pe care le consumăm în energie. Oamenii, sunt, de asemenea, expuși la radicalii liberi din mediu, din fumul de tigară, poluarea aerului și radiațiile ultraviolete de la soare.

De asemenea, organismul are nevoie de vitamina E pentru a stimula sistemul imunitar, astfel încât să poată lupta împotriva bacteriilor și virușilor invadatori. Vitamina E ajută la dilatarea vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor de sânge în interiorul acestora. În plus, celulele folosesc vitamina E pentru a interacționa între ele și pentru a îndeplini multe funcșii importante.

Cantitățile recomandate în funcție de vârstă și gen

Cantitatea de vitamina E de care ai nevoie pe zi depinde de vârsta ta. Cantitățile zilnice medii recomandate sunt enumerate mai jos în miligrame (mg).

Etapa vieții Cantitate recomandată (mg)
Până la 6 luni 4 mg
7-12 luni 5 mg
1-3 ani 6 mg
4-8 ani 7 mg
9-13 ani 11 mg
14-18  ani 15 mg
Adulți 15 mg
Femei însărcinate 15 mg
Femei care alăptează 19 mg

Alimente care conțin vitamina E

Vitamina E este prezentă în mod natural în alimente și este adăugată la anumite alimente fortificate. Pentru a obține cantitățile recomandate de vitamina E, trebuie să consumați o varietate de alimente, cum ar fi următoarele:

 • Uleiurile vegetale – germeni de grâu, floarea soarelui și uleiurile de șofran, acestea sunt printre cele mai bogate surse de vitamina E. Uleiurile de porumb și soia furnizează și ele vitamina E.
 • Nucile și semințele sunt de asemenea, printre cele mai bune surse de vitamina E.
 • Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și broccoli, conțin vitamina E.
 • Producătorii de alimente adaugă vitamina E la anumite cereale pentru micul dejun, sucuri de fructe și tartine, sau printre alte alimente, pentru a vedea care este cantitatea de vitamina E în produsele alimentare se poate verifica eticheta produsului.

O să vă prezentăm și un tabel cu alimentele bogate în Vitamina E, conținutul este exprimat în miligrame la 100 gr. de porție comestibilă a produsului.

Aliment Conținut de vitamina E (în 100 gr)
Ulei de porumb 31 mg
Germeni de grâu 30 mg
Alune 26 mg
Migdale 25 mg
Germen de porumb 16 mg
Arahide și nuci 9 mg
Soia germinată 13 mg

Care sunt funcțiile vitaminei E?

Vitamina E are următoarele funcții:

 • Este un antioxidant. Acest lucru înseamnă că protejează țesutul corpului de daunele cauzate de substanțele numite radicalii liberi. Se crede că aceștia joacă un rol în anumite condiții legate de îmbătrânire.
 • Ajută la menținerea sistemului imunitar puternic împotriva virușilor și a bacteriilor.
 • Ajută la formarea globulelor roșii și lărgește vasele de sânge pentru a preveni coagularea sângelui în interiorul lor.
 • Ajută organismul să folosească vitamina K.
 • Celulele folosesc, de asemenea, vitamina E pentru a interacționa cu ele. Îi ajută să îndeplinească multe alte funcții importante.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla daca vitamina E poate preveni cancerul, bolile de inimă, demența, bolile hepatice sau accidentul vascular cerebral.

Care sunt beneficiile și proprietățiile vitaminei E?

După cum am menționat deja, vitamina E este un bun antioxidant și principala sa funcție în organism este de a neutraliza daunele cauzate de radicalii liberi asupra celulelor și de a preveni oxidarea grăsimilor. Aceste proprietăți pot provoca următoarele beneficii în organism:

 • Îmbunătățește sistemul imunitar – în special la persoanele în vârstă, chiar dacă sunt luate suplimente, rezistența la anumite infecții poate fi crescută.
 • Îmbunătățește sănătatea pielii și a părului – acest lucru se întâmplă datorită proprietății sale antioxidante.
 • Previne bolile neurologice – de multe ori, când există o deficiență de vitamina E, aceasta este legată de modificări ale sistemului nervos. Din acest motiv, administrarea de suplimente din această vitamină ar putea preveni sau trata boli precum Parkinson, Alzheimer sau sindromul Down.
 • Previne bolile cardiovasculare – vitamina E scade stresul oxidativ și inflamația, doi dintre factorii care provoacă bolile cardiovasculare.
 • Combate infertilitatea – acestă vitamină îmbunătățește și calitatea spermatozoizilor
 • Îmbunătățește rezistența și forța musculară – efectul său antioxidant asigură o îmbunătățire a leziunilor oxidative tisulare induse de exerciții fizice. Care ar putea crește rezistența și forța musculară.
 • Îmbunătățește ficatul gras – datorită acțiunii sale antioxidante și antiinflamatorii, această vitamină ajută la reducerea nivelului crescut al enzimelor hepatice care provoacă leziuni hepatice.

Tot ceea ce s-a menționat despre vitamina E și proprietățile ei sunt beneficii, printr-un consum adecvat, favorizează organismul. Dar, nu uita că cel mai bine ar fi să consultați un specialist înainte de a lua această vitamină prin suplimente.

Care sunt semnele de deficiență sau toxicitate?

Deficitul de vitamina E este rar la persoanele sănătoase, deoarece cu o dietă echilibrată nevoile sunt acoperite. Este legat de anumite boli cauzate de probleme de malabsorbție sau probleme de digestie a grăsimilor, deoarece grăsimile sunt necesare pentru a putea absorbi vitamina E. Boli precum boala Crohn, fibroza chistică, bolile hepatice sau boli genetice rare. Deficiențe pot exista și dacă se urmărește o dietă cu conținut scăzut de grăsimi.

Deficitul de vitamina E poate cauza:

 • Leziuni musculare și nervoase;
 • Pierderea controlului asupra miscărilor corpului;
 • Slăbiciune musculară;
 • Probleme de vedere;
 • Sistem imunitar slăbit.

Excesul de vitamina e nu este foarte frecvent și dacă este consumat prin alimente nu este dăunător. Problema vine atunci când există un exces de suplimente, iar din cauza asta pot apărea următoarele efecte:

 • Diaree;
 • Greață;
 • Oboseală;

Dacă excesul este cu adevărat mare, poate avea consecințe foarte negative asupra sănătății, deoarece scade capacitatea de coagulare a sângelui, crescând riscul de sângerare după o tăietură sau rană și de hemoragie cerebrală.

Concluzie

Așadar după cum bine am observat, vitamina E este prezentă în multe alimente, așa că dacă urmați o dietă variată și echilibrată este ușor să vă acoperiți nevoile. În cazul în care doriți să apelați la suplimente, recomandarea noastră este să apelați și la un specialist pentru a vă îndruma spre cele mai bune variante, iar excesul de aceste suplimente nu este recomandat pentru că după cum bine am văzut mai sus suplimentele pot cauza sângerări excesive.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui