Skip to main content

Dacă detii o masina, probabil cunoști termenul de RCA sau asigurare auto. Indiferent ca ești persoana persoana fizica sau juridica, ca proprietar de autoturism de pe teritoriul României ai obligația să închei o asigurare RCA pentru masina pe care o deții.

Dacă ai devenit recent proprietarul unui autoturism și vrei fii informat înainte să  vom încerca în acest articol să-ți răspundem la întrebările esențiale privind politele auto.

Ce este o asigurare RCA?

RCA sau asigurarea de raspundere civila este un contract încheiat între tine, ca proprietar de autoturism, și o firmă de asigurări.

Așadar, în cazul unui accident în care e implicată mașina pentru care ai încheiat asigurarea, asiguratorul va plăti îți va plăti despăgubiri. Aceste despăgubiri pot acoperi atât daunele materiale, cât și vatamarile corporale sau daune morale.

Ești obligat să închei o asigurare RCA?

Da. Prin lege, ești obligat să închei o asigurare RCA pe toata durata de timp în care mașina ta este înmatriculată, indiferent că te folosești sau nu de ea. Asigurarea RCA se încheie, de obicei, la momentul înmatriculării autoturismului sau atunci cand vechea asigurare a expirat. Asta dacă vehiculul tău va rămâne în continuare înregistrat pe teritoriul României.

Excepție de la regulă fac mașinile folosite pentru cursele de raliu sau alte concursuri organizate conform legii.

Pe ce perioada poți încheia o asigurarea auto?

Perioada de timp este între o luna și 12 luni. Dacă ti-ai cumpărat recent o mașină pentru care detii un certificat de circulație provizoriu, poți încheia asigurarea doar pe o lună pentru obținerea numerelor provizorii.

Cu toate astea, în general, o asigurare se încheie pe șase luni sau un an.

Cum știi ce asigurator e potrivit pentru tine?

Ca să găsești oferta potrivită pentru tine, poate fi util să faci o comparație între tarifele diferitelor firme de asigurari, dar și între serviciile pe care le oferă.

De asemenea, mai ai și opțiunea să apelezi la un broker de asigurări care, datorită experienței, te va ajuta sa identifici mai ușor opțiunea potrivită pentru tine.

În ce cazuri vei fi despagubit?

Dacă ești în căutarea unei polițe care sa te despăgubească și pe tine ca proprietar de autoturism alege un pachet RCA cu decontare directă.

Aceasta opțiune este destul de nouă pe piață, dar te poate ajuta în cazul în care nu detii o asigurare CASCO sau daca vrei ca RCA-ul tău să acopere și daunele care-ți sunt provocate ție în cazul unui accident.

Decontarea directa reprezinta o optiune extra pentru care poți opta la incheierea RCA-ului.

asigurarea autoCe diferență există între o asigurare RCA și o asigurare CASCO?

Diferența principală între RCA și CASCO este faptul că o asigurare CASCO este opțională, pe cand asigurarea RCA este obligatorie. Această regulă aplicându-se tuturor deținătorilor de autovehicule de pe teritoriul României.

O altă diferență între cele două asigurari auto este că sumele asigurate de RCA sunt stabilite prin lege, așadar fixe.

În cazul unei asigurari CASCO, acestea vor fi stabilite în funcție de vehicul. Se va lua în considerare valoarea de piață a acestuia dar și alte caracteristici ale mașinii.

Prin urmare, dacă ești proprietarul unei mașini în România, încheierea unei asigurări RCA va fi obligatorie. Totuși, tipul de asigurare pentru care optezi o să depindă de cât de „asigurat” vrei tu să fii în cazul unui accident rutier. Astfel că aceasta va putea fi personalizată pentru a-ți acorda despăgubiri și ție, ca deținător al asigurării.

În cazul unui contract CASCO, în schimb, este decizia ta dacă vrei sau nu să-ți asiguri autoturismul. Totuși, în cazul încheierii oricărui tip de asigurare, ai grijă să să te informezi atent cu privire la opțiunile pe care le ai la dispoziție și să alegi oferta care se potrivește nevoilor tale.

 

 

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui