Skip to main content

Deși oamenii nu sunt în general familiarizați cu termenul de “active”, modul în care acestea “funcționează” nu este foarte complicat. Partea bună este că odată ce ai înțeles filozofia din spate, vei fi mult mai capabil să iei decizii bune cu privire la banii tăi.

Așadar, hai să vedem ce sunt aceste active, câteva exemple de active în care să investești, și cum te pot ajuta să obții un venit în plus pe termen lung sau scurt.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Ce sunt activele ?

În contabilitate și afaceri, activele se referă la resursele economice ce aparțin unei întreprinderi și de la care se așteaptă să genereze beneficii economice (sau nu) viitoare. Aceste active au potențialul de a-ți aduce un venit fie prin utilizare, vânzare sau schimb.

De exemplu, să spunem că deții o firmă și ai nevoie de o imprimantă. Odată achiziționată, acea imprimantă devine un activ, deoarece te ajută să generezi profit în firmă. Așadar, un activ nu îți aduce în mod neapărat bani direct, ci poate fi și un factor care te ajută în obținerea acestora.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Cum îți poți mări veniturile cu ajutorul activelor ?

Primul pas este să înțelegi foarte bine diferența dintre active și pasive. După, totul o să ți se pară mult mai clar.

Să presupunem că ești foarte dornic să ai ultimul model de iphone și ți-l achiziționezi. Totuși, uiți să iei considerare faptul că acel telefon se va devaloriza în 2-3 ani. Așadar, pe lângă faptul că nu-ți va aduce profit în acest timp, dacă te vei decide să-l vinzi în viitor vei recupera jumătate din cât a costat (într-un caz fericit).

Telefonul sau o mașină scumpă sunt exemple de pasive – ceva ce cumperi dar care în timp se devalorizează și îți consumă bani (de ex., carburant, asigurări, reparații).

Așadar, în loc să te folosești de economii pentru a-ți cumpăra pasive, investește acei bani în “mijloace” care-ți vor genera alți bani. Adică, în active. La fel și cu împrumuturile și creditele la bancă – încearcă să te împrumuți pentru active, nu pentru pasive, și vei vedea ce impact va avea o astfel de decizie în viața ta.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Tipuri și exemple de active în care să investești

Acum că ai înțeles ce sunt activele și cum te pot ajuta, iată clasele principale în care poți investi.

1. Cash

Rezervele de bani reprezintă cea mai cunoscută clasă de active. Și aici nu ne referim doar la banii din buzunar, ci și la cei din conturile sau depozitele tale bancare.

Totuși, cu toate că acest tip de active este foarte important în perioadele de criză, banii cash îți vor aduce un profit foarte mic, cu mult sub nivelul inflației, și se pot eroda semnificativ pe termen lung.

2. Afaceri

Un mod sigur de generare a profiturilor este să investești într-o afacere. Totuși, în realitate, lucrurile sunt puțin mai complicate. Asta pentru că nu poți fi 100% sigur că acea afacere va merge.

Așadar, trebuie să ai un plan bine pus la punct și să fii foarte convins pe ce știi și poți atunci când pornești pe acest drum.

3. Valori mobiliare

Valorile mobiliare sunt acele active nebancare emise în formă materială sau prin înscrisuri în cont care îți oferă drepturi legale. Cele mai cunoscute astfel de active în care poți investi sunt:

  • acțiunile
  • obligațiunile
  • fondurile de investiții
  • ETF-urile

4. Imobiliare

Probabil că știi deja ce sunt imobiliarele, dar nu știai că și ele reprezintă un tip de active. Ei bine, sunt, și investiția în ele a devenit în ultimul timp tot mai ușor de realizat.

Asta datorită site-urilor specializate care prezintă informațiile în mod detaliat și diminuează necesitatea apelării la o agenție imobiliară. Iată câteva exemple:

  • terenurile (intravilane, extravilane, agricole)
  • construcțiile (case, apartamente, spații comerciale)
[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Alte exemple de active în care să investești

Dacă activele menționate mai sus nu “ți se potrivesc”, îți lăsăm alte opțiuni care s-ar putea să-ți stârnească un interes mai mare:

  • Obiecte de artă
  • Criptomonede
  • Creditarea de la persoană la persoană (în engleză, peer-to-peer landing)

Dacă vrei să-ți mărești veniturile cu adevărat, trebuie să uiți o perioadă de investițiile neinspirate și să te îndrepți către acele opțiuni cărora în timp le va crește valoarea. Sau de care te poți folosi să câștigi o sumă de bani.

Adică, tot ce nu îți “scoate bani din buzunar”, ci te ajută să generezi și mai mulți. Asta ca, mai apoi, să-ți poți permite cu adevărat acele lucruri la care visezi (acele “pasive”).

beneficiile activelor

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui