Skip to main content

Acest articol oferă un ghid complet al activelor, pasivelor și averii nete. Acesta include o definiție cuprinzătoare a fiecăruia, precum și o explicație a modului în care sunt utilizate în contextul analizei financiare.

Introducere: Ce sunt activele și pasivele?

Activele unei persoane sunt acele lucruri care au valoare și pot fi convertite în numerar. Acestea includ imobiliare, acțiuni, obligațiuni și alte investiții. Pasivele unei persoane sunt datorii care trebuie rambursate. Valoarea mea netă este totalul tuturor activelor mele minus orice datorie pe care aș putea să o datorez. Activele și pasivele reprezintă diferența dintre cât deține și cât datorează o persoană. Activele sunt elemente sau lucruri care au valoare inerentă care pot fi convertite în numerar sau capital lichid, în timp ce pasivele sunt datorii care trebuie rambursate. Valoarea netă a unei persoane (active – pasive) este totalul tuturor activelor sale minus orice datorie pe care o are.

active si pasive reprezentatie grafica

Ce ar trebui să fie inclus într-o listă de active?

Principala caracteristică a unui activ este că aduce valoare proprietarului său. În același timp, activele pot fi convertite în bani pe termen scurt și pe termen lung. Banii cumpără alte active sau anulează datorii.

Lista de active poate cuprinde foarte multe exemple, pentru a va face o idee vom da exemple cat mai usor de inteles:

  • Proprietati imobiliare – imobiliarele iti produc chirii
  • Actiuni – actiunile iti aduc dividende
  • Obligatiuni – acestea iti produc dobanda
  • Investitiile – iti aduc bani
  • Bani cash

Ce ar trebui să fie inclus într-o listă de pasive?

Principala caracteristică unui pasiv este că aceasta implică obligații față de persoana care o deține. În același timp, pasivele pot fi utilizate pentru achiziționarea de active. Creați datorii, dar obțineți active cu venituri suplimentare. În mod similar, datoria face parte din poziţia financiară.

La fel ca si lista de active, lista de pasive poate cuprinde foarte multe exemple, astfel vom prezenta doar cateva pentru a va face o idee:

  • Imprumuturi pe termen scurt sau lung – dobanzile acestora iti provoaca pierderi
  • Descoperirile de cont – tot o forma de imprumut, pierzi din cauza dobanzilor
  • Cheltuieli restante – pierderile sunt cauzate de penalitati
  • Masina pe care o conduci – provoaca cheltuieli recurente
  • Casa in care locuiesti – la fel ca masina provoaca cheltuieli multiple

Cum să-ți calculezi valoarea netă cu o formulă rapidă

Acest model își are baza în calculul analizei financiare a unei companii, care este un simplu indicator al stabilității financiare a companiei si pentru o persoană fizica, scara arată același lucru. Cu alte cuvinte, arată stabilitate financiară. Daca nu iti cunosti potentialul financiar nu vei putea sa iti planifici actiunile viitoare din punct de vedere financiar.

Pentru a calcula valoarea netă, pur și simplu scădeți datoriile din activele dvs. De exemplu, dacă aveți un împrumut auto de 10.000 lei și aveți datorii cu cardul de credit de 4.000 lei, atunci valoarea dvs. netă este de 6.000 lei.

Formula de calcul a valorii nete este una foarte usoara: Valoarea neta = Active – Pasive.

Daca valoarea ta neta este negativa atunci poate ai nevoie sa citesti: Cum sa scapi de datorii

Concluzie

Activele si pasivele sunt elemente de baza a educatiei financiare, odata ce ai inteles aceste aspecte poti incepe sa cresti pe latura financiara.

Un activ este o resursa controlata de tine ca rezultat al unor evenimente anterioare care se asteapta sa iti aduca beneficii economice in viitor.

Un pasiv este o obligatie curenta din evenimente anterioare, prin a carei eliminari este de asteptat sa renunti la anumite resurse

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 3.67

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui