Un card de credit poate fi extrem de util atunci când vrei să-ți achiziționezi un bun sau un serviciu însă nu ai banii necesari pentru asta. Asta deoarece îți va permite să te “împrumuți” de suma de care ai nevoie de la o anumită bancă (sau instituție financiară). Desigur, cu condiția să o returnezi la timp.
Hai să vedem cum te folosești corect de un card de credit și ce opțiuni ai atunci când vine vorba de alegerea celui potrivit.
[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]Continut
Cum te folosești corect de un card de credit?
Folosirea unui card poate să nu pară o treabă foarte complicată. Totuși, un card de credit funcționează ceva mai diferit decât ceea ce noi numim “card” în general (referindu-ne, de cele mai multe ori, la cel de debit).
Asta pentru că vine cu niște obligații. Care sunt acestea vei descoperi în rândurile următoare unde vei învăța și cum să folosești un card de credit în avantajul tău. Așadar:
- Nu cheltui toată suma disponibilă. Chiar mai important, încearcă să nu te folosești de mai mult de 50% din venitul tău lunar. De exemplu, dacă limita cardului tău de credit echivalează 3 salarii iar salariu tău este de 2000 de lei pe lună, încearcă să nu depășești 1000 de lei în cheltuielile lunare. Chiar dacă disponibilul tău este de 6000 de lei.
- Asigură-te că îți plătești “datoria” către bancă la timp. Chiar dacă ai la dispoziție opțiunea de a plăti o sumă minimă (de obicei 5% din valoarea creditului utilizat) îți recomandăm să plătești toată suma datorată. Ca să-ți fie mai simplu să înțelegi de ce spunem asta, gândește-te la datoria cardului tău de credit ca la un bulgăre de zăpadă. Dacă nu este plătită în termen și în total în fiecare lună, această datorie se va “rostogoli” în luna următoare. În plus, precum un bulgăre de zăpadă, se va face tot mai mare – adică, se vor adăuga la aceasta dobânzi și cheltuieli viitoare. Lucru care va face mai grea plata.
- Setează-ți plata recurentă a cardului. Majoritatea băncilor care oferă carduri de credit îți dau și posibilitatea de a-ți seta plata automată lunară a cardului. Asta dacă îți încasezi și salariul la ei.
Această metodă e una foarte de ajutor pentru că așa nu vei uita să plătești, ba mai mult vei prioritiza această plată lunar. Ca să faci asta, cel mai bine ar fi să setezi plata automată în următoarea zi lucrătoare după intrarea salariului.
[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]
Cum aplici pentru un card de credit?
Poți intra în posesia cardului de credit dorit fie printr-o vizită la banca emitentă, fie online prin completarea unui formular.
[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]Care sunt cardurile de credit din care poți alege?
Înainte să alegi un card de credit, ar fi indicat să te interesezi cu privire la beneficiile pe care ți le oferă banca emitentă, dar și la “obligațiile” cu care acesta vine (cum ar fi dobânda, comisioanele și taxele de administrare).
Ca să-ți facem munca mai ușoară, iată aici o listă cu exemple de carduri de credit pentru care poți opta în funcție de nevoile tale:
- UniCreditCard Premium. Pe lângă punctele de loialitate pe care banca UniCredit le oferă, aceasta a lansat recent și un nou program de cashback la cumpărături – programul Shopsmart. Dacă vei opta pentru acest card de credit vei primi înapoi o parte din banii cheltuiți în magazinele partenere. De exemplu, la Kaufland primești 3% cashback, la Hervis și iSTYLE 10%.
- Cardul de credit Orange Money. Acest card va fi potrivit pentru tine dacă obișnuiești să călătorești des. Pachetul Extra Travel îți oferă înapoi o parte din banii cheltuiți la plățile în anumite agenții de turism.
- Cardul de credit BCR IKEA. Dacă ești în proces de reamenajare interioară, acesta e cardul perfect pentru tine. Vei beneficia de 60 de rate fără dobândă în rețeaua magazinelor IKEA.
Alegerea unui card de credit poate fi o misiune ușoară dacă știi din prima ce nevoie vrei să-ți satisfacă. Așadar, dacă vrei să călătorești și să beneficiezi de discounturi la cazare și zboruri, vei alege un card de credit de la o bancă ce colaborează cu agenții de turism sau de zbor.
Dacă, în schimb, vrei să ai “reduceri” la cumpărături vei aplica pentru un card de credit la o bancă precum UniCredit (care-ți oferă cashback în foarte multe magazine).
Consideri că acest articol a fost util?