În ultimul timp băncile au venit cu tot mai multe tipuri de carduri de debit din ce în ce mai personalizate nevoilor noastre. Și care mai de care mai interesante ca aspect. Totuși, tocmai pentru că sunt atât de multe, uneori e greu să știi care e cel potrivit pentru tine.
În acest articol te vom învăța cum să-ți faci un card bancar, care sunt costurile și cum să te îndrepți înspre cel mai bun card de debit.
Continut
Cum îți faci un card de debit (bancar)?
Asta depinde foarte mult de tipul de emitent pe care-l alegi. Dacă vrei să-ți faci un card de debit în țara noastră e important să știi că acestea aparțin a doi mari operatori – Visa și Mastercard. Ca monedă, ele pot fi emise fie în lei, euro sau dolari.
Procesul este unul destul de simplu însă nu foarte rapid. Dacă alegi una din băncile din România, metoda clasică este să mergi la cea mai apropiată sucursală. Acolo, vei solicita în scris deschiderea unui cont bancar cu card atașat, după care va trebui să semnezi câteva acte.
Totuși, în ultimul timp tot mai multe instituții clasice au introdus posibilitatea de completare a unei cereri online prin care poți solicita deschiderea unui cont. Ceea ce este un lucru foarte bun deoarece îți va salva timp și energie. Ca să afli dacă banca la care vrei să-ți deschizi cont are această opțiune, cel mai ușor este să-i accesezi site-ul. Cu siguranță vei găsi această informație acolo.
Prin intermediul băncilor online, operațiune de deschidere a unui cont este chiar mai simplă. Alegi un furnizor, urmezi procesul de înregistrare, faci o poză la cartea de identitate și, dacă ți se cere, și un selfie. Cam asta e tot.
Cum folosești corect un card de debit și pentru ce?
Motivele pentru care poți avea nevoie de un card de debit sunt multiple. În primul rând, un astfel de card te poate ajuta dacă ești angajat pentru încasarea salariului.
Apoi, dacă ești elev sau student, acesta îți va permite să-ți depozitezi bursa sau alocația acolo. În cazul în care ai ieșit la pensie, vei putea primi suma aferentă acesteia direct pe cardul bancar.
Mai poți folosi un card de debit și pentru achitarea cumpărăturilor fizice sau online sau pentru plățile către furnizori, dar și alte tranzacții pe care vrei să le efectuezi.
Care sunt costurile unui card bancar?
Acestea vor depinde foarte mult de banca emitentă. Totuși, în linii mari, astea sunt majoritatea costurilor de care te vei lovi când ai sau vrei să obții un card bancar:
- Taxa de administrare. Aceasta îți va fi trasă automat din cont în fiecare lună sau an, doar pentru faptul că ai un cont deschis la ei.
- Taxa de emitere. Pe aceasta o plătești în momentul în care îți este emis cardul.
- Taxa de livrare. O vei achita o singură dată dacă soliciți livrarea la o anumită adresă.
- Comision de retragere. Acesta va fi aplicat atunci când retragi bani din cont și se aplică, de obicei, atunci când retragi de la o altă bancă decât cea la care ai deschis contul.
- Taxa de interogare sold. Există anumite bănci care-ți vor percepe o taxă dacă depășești numărul de interogări la ghișeu stabilit de acestea.
Cum alegi cel mai bun card de debit?
Acest lucru depinde foarte mult de nevoile tale de zi cu zi și modul în care efectuezi plățile. Se poate să ai nevoie să efectuezi un număr mare de tranzacții lunare și atunci să alegi un card care să vină cu beneficii pe partea asta.
Sau, poate ai nevoie să transferi bani internațional și atunci e normal să alegi un card de debit cu comisioane mici la astfel de transferuri. Așadar, în final totul se rezumă la nevoia ta principală.
Dacă vrei să faci o alegere bună când vine vorba de un card de debit, important este să știi din start ce nevoi ai. Apoi, procesul prin care vei intra în posesia acestuia nu îți va da prea multe bătăi de cap (așa cum ai văzut și în articolul acesta. În final, ultimul lucru la care poate mai trebuie să fii atent sunt taxele și comisioanele care vor veni cu noul tău card bancar.
Consideri că acest articol a fost util?