Skip to main content

Aproape toate cercetările efectuate pe acest subiect din ultimii ani arată că majoritatea indivizilor nu se gândesc la siguranța lor financiară, în special pentru anii de bătrânețe și de pensionare. Acest lucru subliniază doar faptul că siguranța financiară este un concept dificil, care necesită planificare atentă încă de la o vârstă fragedă. Din păcate, nu toată lumea este pregătită pentru această discuție, mulți chiar evitând subiectul. Desigur că, siguranța financiară înseamnă lucruri diferite pentru fiecare persoană în parte. Ce este important să reții este că trebuie să te asiguri că ai suficienți bani pentru a-ți acoperi cheltuielile, urgențele de orice fel, la pensionare, fără a avea vreo grijă.

Sfaturi pentru a strânge bani până la pensionare

  • Este evident că este mai bine să începi să economisești de la o vârstă fragedă, dar niciodată nu este prea târziu pentru a începe.
  • Pentru a face economisirea mai ușoară, încearcă să tratezi economiile pentru pensii ca pe o cheltuială recurentă, similară cu plata chiriei, a unui credit ipotecar sau a unui împrumut auto.
  • Dacă stilul tău de viață, veniturile sau responsabilitățile fiscale s-au schimbat, este o idee bună să-ți reevaluezi profilul financiar și să faci mici ajustări acolo unde este posibil. O să îți mulțumești când vei ajunge la pensie. Spre exemplu, dacă poți economisi 200 de lei la fiecare salariu, la sfârșitul unui an vei fi economisit 2.400 lei. Dacă începi la vârsta de 30 de ani, în 35 de ani vei fi economisit 84.000 lei, aproximativ 17.000 euro. Imaginează-ți cum ar arăta această sumă dacă ai putea pune 500 de lei deoparte lunar, sau chiar mai mult.
  • Dacă ești căsătorit sau într-o relație serioasă, încearcă să discuți cu partenerul tău și vedeți cum puteți face să economisiți împreună, iar suma să o adăugați într-un cont comun, ușor accesibil amândurora. Dacă din salariul fiecăruia ați putea pune deoparte 1.000 lei, la sfârșitul unui an, ați avea 24.000 lei strânși. Dacă luăm exemplul de mai sus și considerăm că începeți la vârsta de 30 de ani, în 35 de ani, veți fi economisit împreună 840.000 lei, aproximativ 168.000 euro. Atenție însă, acest lucru nu trebuie făcut cu oricine. Există posibilitatea să îți pierzi toate economiile, dacă persoana de lângă tine nu este suficient de serioasă.
  • Cu excepția cazului în care ai deja experiență în domeniul planificării financiare, cel mai probabil, atunci când vine vorba de educație financiară, va fi necesar să soliciți serviciile unui expert.

De câți bani ai nevoie pentru a fi în siguranță din punct de vedere financiar?

Mulți oameni încearcă să obțină un răspuns cât mai concret la această întrebare, sperând că dacă află suma X, vor fi motivați să înceapă să strângă bani. Răspunsul la această întrebare de fapt, depinde de o multitudine de lucruri. În primul rând vârsta influențează foarte mult deciziile unei persoane. Spre exemplu, o persoană de 20-30 de ani este mult mai încântată când vine vorba de călătorit, ieșit în oraș cu prietenii sau petrecut până în zori. O persoană de 40-50 de ani se gândește mai mult la remodelarea casei, la asigurarea unui cămin copiilor sau și mai puțin la petreceri și călătorii.

În general, regula de 4% este suficientă pentru toată lumea. Cu alte cuvinte, dacă poți retrage în siguranță 4% din conturile tale, în fiecare an și nu rămâi niciodată fără bani, cel mai probabil poți spune că te numeri printre norocoșii care sunt în siguranță din punct de vedere financiar.

Sfaturi pentru pensionare

  • Planifică ce vei face cu timpul tău. Pentru că de obicei oamenii tind să muncească foarte mult și lucrează ore îndelungate, este destul de greu să ai timp pentru hobby-uri. Pensionarea este momentul tău să faci ceea ce ți-ai dorit întotdeauna. Acum că ai strâns suficienți bani, du-te la acel curs de dans, yoga, olărit. Lumea este oficial a ta, nu mai trebuie să te prezinți la muncă, nu mai ai copii mici de crescut, ești liber să scrii continuarea poveștii.
  • Găsește-ți prieteni, pentru că cercul tău social se micșorează atunci când pleci de la serviciu. Poți să te înscrii într-un club, să faci un curs de seară sau pur și simplu să inviți un vecin la o cafea și să descoperiți împreună acest nou capitol din viață, acum că nu mai aveți atâtea griji.
  • Fii pozitiv și nu-ți pierde identitatea numai pentru că nu mai lucrezi. Dacă ajungi la pensie și vrei totuși să strângi câți mai mulți bani și să nu cheltui ce ai strâns până acum, există atât de multe lucruri gratuite de făcut. Gândește-te de câte ori veneai de la serviciu în tinerețe, obosit și îngândurat și tot ce îți doreai în momentele acelea era să ieși puțin la aer și să privești un apus.
  • Orice ai face, nu încerca să găsești ceva negativ la viața ta. Caută lucrurile pozitive din viață și încearcă în fiecare seară înainte de a merge la culcare să te gândești la 10 lucruri bune care ți s-au întâmplat. Multe persoane la bătrânețe se stresează fără rost gândindu-se la bani. Dacă respecți toate sfaturile de mai sus, cu siguranță nu vei avea problema aceasta.
  • Încearcă să înțelegi tehnologia, oricât avansează. De cele mai multe ori nu este ușor, dar tehnologia îți poate permite într-adevăr să faci o mulțime de lucruri – în primul rând te ajută să păstrezi legătura cu familia din întreaga lume. Totodată, poți învăța gratuit, o multitudine de lucruri, fie că este vorba de grădinărit, de cusut, brodat sau reparat anumite obiecte din gospodăria ta. Internetul și tehnologia vor fi întotdeauna prietenii tăi.

Cuvinte de final

Ceea ce am discutat aici sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta succesul planului tău de pensionare și pot determina dacă te bucuri de o pensie sigură din punct de vedere financiar. Acest articol este creat pentru a te ajuta să înțelegi de ce este crucial să ai un plan bine definit când vine vorba de o pensionare confortabilă. Totodată, prin acest articol ar trebui să înțelegi că educația financiară este extrem de importantă și oricât de mult ai vrea să eviți o discuție despre bani, nu poți evita viitorul. Iar ca acesta să fie unul plăcut, inevitabil trebuie să-l alimentezi cu bani.

 

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui