Poti economisi sute de lei pe an prin negocierea facturilor din gospodarie. Iata cateva sfaturi despre cum poti sa negociezi cu succes prin telefon, in magazin sau online.
Poate nu vine de la sine sa negociezi dar cercetarile sugereaza ca este mai usor decat credeti, poate devenii obisnuita sa negociezi unele achizitii care au preturi indoielnice. Acest ghid va arata cum sa negociati cu succes online si offline.
Continut
Ce inseamna sa negociezi?
Comercianti cu amanuntul doresc sa crezi ca pretul de pe eticheta sau din magazinul online este final, dar de cele mai multe ori nu este asa. Negociand poti scadea pretul unui articol sau al unui abonament.
O cercetare de piata arata ca oameni care si-au negociat abonamentul TV si internet, economisesc in medie 300lei pe an si pentru contractul de telefonie mobila 100 lei pe an.
Ar putea sa para ciudat daca nu sunteti obisnuit sa negociati, dar aceasta practica aduce multe recompense. Multi dintre comercianti si furnizori, cum ar fi cei pentru Tv si internet, se asteapta de fapt ca clientii sa isi negocieze pretul.
Dupa ce inveti si stii ce faci nu iti va mai fii incomfortabil sa negociezi orice.
9 sfaturi cum sa negociezi cu succes
Cheia oricarei negocieri de succes este sa areti ca poti obtine ceea ce doresti la un pret mai in alta parte si ca esti fericit sa mergi la o sursa alternativa. Intr-un final orice vanzator isi doreste sa te pastreze ca si client decat sa piarda complet vanzarea.
In continuare enumeram 9 sfaturi utile pentru a va imbunatati sansele de a obtine o reducere atunci cand achizitionati bunuri sau servicii in magazine sau online.
1. Fi strategic
Daca te afli in mijlocul unui contract pe durata determinata, este posibil sa fiti nevoit sa platiti o taxa pentru anulare iar acest lucru poate functiona impotriva ta.
In schimb, asteapta pana aproape de finalul contractului si contacteaza furnizorul pentru a obtine o reducere.
2. Vorbeste cu cine trebuie
Daca sunteti in cautarea unei oferte mai bune pentru asigurare sau orice alt serviciu, cel mai bine este sa spuneti consilierului de servicii ca doriti sa anulati pentru o oferta mai buna. De cele mai multe ori acesta va trimite catre echipa de retinere a clientilor, acestia au puterea de a va oferi reduceri tentante.
Daca negociezi intr-un magazin, nu pierde timpul cu un vanzator, cauta un supervizor. Acestia au de obicei autoritatea de a autoriza reduceri.
3. Fii politicos
Nu fi agresiv cu vanzatorii, acestia nu sunt obligati sa reduca pretul produselor sau serviciilor, asa ca cel mai bine este sa fi sincer si empatic si sa depui putin efort in a construi o relatie.
4. Spune clar care iti sunt intentile
Personalul de vanzari este mai dispus sa reduca pretul unei achizitii daca sugerati ca sunteti gata sa cumparati articolul sau serviciu pe loc. La urma urmei, multi dintre ei au de indeplinit obiective de vanzari semestriale sau trimestriale. Arata un interes in serviciu sau produsul prin intrebari multe si oferiti sa platiti pe loc, aceste lucruri ajuta in a obtine o reducere.
5. Fii flexibil
Sunt cazuri in care nu se va putea negocia pretul unui produs sau serviciu iar vanzatorul va incerca sa va castige cu oferirea de optiuni extra gratuite. Intreaba daca poate sa iti ofere produse sau servicii auxiliare gratuite pentru a te bucura pe deplin de ceea ce vrea sa iti vanda. Un astfel de exemplu ar fi la datele mobile, cand negociati un contract si nu primiti o reducere cereti in schimb mai multe date mobile.
6. Dovezi clare
Daca negociezi fata in fata cu vanzatorul, aduceti dovezi clare ale unor oferte mai bune decat cele pe care le aveti in momentul de fata. Un exemplu este o reclama de la competitie. Incercati sa negociati in perioadele linistite in care vanzatorul este atent la ce spuneti si sa aveti timp sa negociati pana la capat. Va fi greu sa obtii ceva vineri seara sau in weekend.
7. Pune in evidenta defectele
Intotdeauna puneti in evidenta orice defect, chiar si un semn minimal de uzura, astfel puteti justifica solicitarea unei reduceri. Aceasta tactica functioneaza de obicei atunci cand incerci sa cumperi produse la mana a doua precum o masina.
8. Taci si asculta
Este o tehnica clasica de negociere sa ramai tacut dupa ce va prezentati interesul pentru un serviciu sau produs. Aceasta tacere este de obicei incomoda, iar vanzatorul de obicei va incerca sa o umple oferindu-ti o reducere sau o oferta mai buna.
9. Nu iti fie frica sa pleci
Tine minte tu si agentul de vanzari aveti acelasi scop comun sa finalizati vanzarea. De obicei, partea care este cea mai dispusa sa plece de la negocieri este cea care ajunge la intelegerea pe care si-o doreste. Daca nu vi se face oferta dorita, nu va fie frica sa plecati.
Cum sa negociezi online
Majoritatea comerciantilor si furnizorilor de servicii ofera servicii de chat online, unde puteti vorbi direct online cu un reprezentant, pentru a va ajuta sa primiti raspunsurile rapid la orice intrebari ati avea despre serviciu sau produs.
Puteti sa folositi aceleasi tehnici prezentate mai sus cu diferenta ca nu va mai fi o conversatie fata in fata ci veti fi in fata calculatorului sau telefonului mobil. Pentru multi care doar acum incep sa negocieze aceasta ar fi o optiune comfortabila de unde sa incepeti.
Consideri că acest articol a fost util?
Salut,
Acest ghid mi-a fost de mare ajutor! Am mers sa cumpar un cadou si inainte de a merge la magazin m-am informat despre produs si reducerile din trecut iar cand a fost momentul sa cumpar am mentionat ofertele trecute si am reusit sa primesc un deal foarte bun. Mentionez ca am fost la un magazin de bijuterii.
Super pont! Multumesc!
Salut,
Ma bucur ca ti-a fost de ajutor articolul!
O zi frumoasa.