Skip to main content

Datoriile pot fi o experienta traumatizanta si iti poate afecta viata in foarte multe feluri. Aici vei gasi sfaturi cum poti prelua inapoi controlul si scapa de datorii.

Sunt datoriile tale o problema?

Datoriile nu sunt intotdeauna o problema si majoritatea persoanelor vor avea o forma sau alta de datorie, fie credit de casa, fie un credit bancar sau o descoperire de cont.

Daca sunt tratate cu cautiune, datoriile pot fi utile, foarte multi oameni nu isi permit sa isi cumpere o casa sau o masina noua fara un credit. Problema intervine cand datoriile scapa de sub control si iti cauzeaza probleme.

Datorii problematice si datorii gestionabile

Daca ai datorii care acumulate sunt mai mari decat salarul tau anual, exceptand creditele de termen lung, daca nu stii exact de unde ai atatea datorii si ai probleme sa le platesti atunci ai de a face cu o datorie problema.

Daca ai datorii care le platesti la termen si nu depasesc acumulate salariul tau anual atunci ai de aface cu o datorie gestionabila.

Trebuie luat in considerare ca daca incepi sa cheltui mai mult decat castigi si folosesti carti de credit sau imprumuturi pentru a umple golurile datoriile gestonabile se pot transforma foarte usor intr-o datorie problematica.

In acest articol vom povesti despre multe sfaturi pentru a tine datoriile sub control, ordinea sfaturilor es in functie de cat de usor pot fi implementate in viata ta.

Fa bilantul si planifica

1. Afla unde esti

Incepe prin a creea o lista cu toate datoriile pe care le ai: carti de credit, credite ipotecare, descoperirile de cont si orice alt tip de imprumut. Verifica cat de mari sunt datoriile pentru fiecare si cat platesti pentru fiecare lunar.

2. Fa un buget si redu cheltuielile

Sa faci un plan si sa iti faci un buget in care evidentiezi cat castigi si care sunt cheltuielile, iti pot oferi o idee clara despre unde vin si unde pleaca bani. Printr-un buget poti vedea unde poti face schimbari si reduce cheltuielile astfel avand mai multi bani pentru a plati datoriile.

Daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect vezi: Cum sa iti faci un buget acasa.

3. Plateste datoriile inainte sa faci economii

In timp ce este bine sa ai o perina de salvare in caz de urgente, nu este bine sa faci economi cand ai datorii problematice. Dobanzile pentru conturile de economii sunt mult mai mici decat dobanzile la rate sau alte tipuri de imprumuturi.

4. Plateste datoriile din contul de economii

Daca ai datorii si contul de economii la aceiasi banca este uzual sa folosesti bani din contul de economii sa iti platesti datoriile din descoperirea de cont sau cartea de credit. Platind datoriile din bani din conturile de economii te pot ajuta sa salvezi mii de lei anual.

5. Pastreaza-ti calmul

Aproximativ unu din sase romani se confrunta cu probleme de sanatate mintala anual iar gandurile constante si fustrarile cauzate de datorii pot agrava problema. Trebuie sa te gandesti la partea pozitiva intotdeauna, situatia in care te afli poate disparea cu usurinta daca faci pasi marunti inspre telul de a nu mai avea datorii.

Fa bani extra

6. Vinde obiecte care nu le mai folosesti

Uitate printre hainele tale si vinde cele care nu le mai folosesti sau cauta obiecte prin casa care nu iti mai sunt de folos si vindele. Daca acestea sunt intr-o stare buna le poti vinde cu usurinta si vei putea face bani de pe urma lor.

7. Recupereaza bani de la banca

Daca te afli in datorii ultimul lucru care vrei sa ti se intample este sa fi suprataxat de catre banca pentru o descoperire de cont. Verifica extrasele de cont si daca ceva ti se pare suspicios confruntai pe cei de la banca si exista o posibilitate ca sa iti primesti bani inapoi.

 

Pentru mai multe sfaturi despre cum sa faci bani extra citeste articolul nostru: 21 metode prin care poti face bani

Redu cheltuielile

8. Cauta oferte mai bune

Aceasta actiune poate nu are rezultate imediate dar pe termen lung se pot economisi multi bani.

In cele mai multe cazuri ne complacem in situatia in care suntem cu nostri si acceptam preturile lor, dar poti cauta oferte mai bune pentru a salva bani in casa, te poti uita dupa oferte mai bune pentru asigurare, telefon mobil, cablu TV, Internet, curent, etc.

Vezi mai multe detalii: Cum sa negociezi si sa obtii o oferta mai buna

9. Schimbati asigurarile

Sa fi loial unei firme de asigurari nu este neaparat un lucru bun, deoarece poate deveni costisitor. Exista foarte multe oferte pe piata de asiguriari, fie pentru casa, calatorii, masina sau de sanatate care au politici mai bune pentru tine.

Trebuie sa te asiguri ca nu cheltuiesti bani degeaba pentru aceleasi servicii de la alta firma de asigurari. Inainte de expirarea politelor pe care le ai indicat este sa faci o cercetare de piata pentru a vedea daca exista oferte mai bune pentru tine.

10. Cumpara inteligent produse alimentare

Un impact foarte mare asupra datoriilor il ai atunci cand reduci cheltuielile cotidiene precum cumparaturile de alimente.

Cel mai usor mod in care poti economisi este sa renunti la brandul tau preferat si sa incerci altele care sunt asemanatoare dar la preturi mai mici. Incearca sa schimbi chiar si supermarketul la care mergi poate in alte locatii sunt optiuni mai bune si mai ieftine. Nu cumpara intotdeauna produse facute de branduri cunoscute si opteaza pentru branduri care incearca sa se remarce pe piata.

11. Verificati cheltuielile

Se intampla multora sa uite despre multe cheltuili marunte dar care adunate te pot costa mult pe termen lung. Un abonament la sala care nu il mai folosesti sau o asigurare pentru ceva ce nu mai ai pot fi 2 dintre situatiile care pot aparea.

Scoate extrasele bancare din ultimul an verifica cu atentie cheltuielile pe care le ai pentru a putea indentifica daca esti in situatia in care platesti ceva de ce nu mai ai nevoie.

Verifica daca poti opta pentru ajutor

12. Cauta ajutor pentru factura la electricitate

Exista ajutoare pentru oameni care nu isi pot permite sa plateasca factura la curent. Existe scheme de compensare a facturilor la gaze si energie, tot ce trebuie sa faci e sa verifici daca te incadrezi pentru un astfel de ajutor.

13. Ajutor pentru cresterea copiilor

Ajutoarele pentru cresterea copiilor reprezinta o forma suplimentara de venituri de la stat, in vederea asigurarii unui nivel de trai minimal. Daca cresti un copil, chiar si daca nu este al tau poti beneficia de aceste beneficii de la stat.

14. Vezi daca te incadrezi pentru alte beneficii

Poti beneficia de ajutoare de stat fara ca sa iti dai seama de asta. Chiar si daca lucrezi si nu ai copii sau probleme de sanatate exista beneficii de care te poti bucura.

Petreceti cateva ore si cauta astfel de beneficii si aplica la cat mai multe.

Cum sa manageriezi datoriile de la cardul de credit

15. Schimba cardul de credit la unul cu 0% Dobanda

Daca platesti dobanzi mari la cardurile de credit pe care le ai atunci o optiune ar fi sa iti transferi datoriile pe carduri de credit cu 0% dobanda pe o perioada determinata. De obicei sunt multe oferte bune chiar si pana la 3 ani de dobanda 0%.

Pentru mai multe informatii legate de subiect, citeste: Ce este cardul de credit și cum te poate ajuta?

16. Refuza cresterea dobanzii la cardul de credit

Daca nu reusesti sa platesti lunar creditul luat de pe cartea de credit, aceastei diferente ii se aplica dobanda de catre banca.

Daca banca decide sa creasca dobanda aplicata trebuie sa te contacteze in mod normal cu 30 de zile inainte si ai 60 de zile sa o refuzi. Anuleaza cardul de credit si plateste suma datorata la vechea dobanda.

Cum sa manageriezi o descoperire de cont

17. Maresteti deschidere de cont

Daca crezi ca vei cheltui mai multi bani decat ai si o sa treci peste limita deschideri de cont, este indicat sa vorbesti la banca pentru a mari limita ta pentru a nu avea penalitati si costuri suplimentare.

18. Foloseste un card de credit cu transfer de bani si dobanda 0%

Foloseste un card de credit cu transfer de bani pentru a plati descoperirea de cont pentru a evita penalitati si costuri suplimentare.

Cele mai bune carti de credit cu transfer de bani va permite sa schimbati in sold pentru o taxa de aproximativ 3% in timp ce datoria de pe cardul de credit ramane fara dobanda pentru cel mult 18 luni.

Cum sa manageriezi un imprumut

20. Taie din dobanzi

Este posibil ca sa poti aplica pentru un transfer de imprumut la un furnizor care are dobanzi si rate mai mici. Fati calculele din timp pentru a vedea daca un posibil transfer este viabil.

Va trebui sa vorbesti cu cei de la care ai luat imprumutul si sa le ceri o estimare pentru a inchide imprumutul. Aceasta estimare cuprinde suma datorata si o taxa de deconectare pentru achitare anticipata.

Apoi, va trebui  sa compari acest numar cu rata dobanzii la cel mai bun imprumut nou pe care il poti obtine si sa verifici daca per general poti economisi bani.

21. Adunati toate datoriile in acelasi loc

O adunare de datorii inseamna sa strangi toate datoriile in acesi loc cu un singur furnizor, astfel poti sa ai rate mai mici si sa depinzi doar de un furnizor. Trebuie sa faci un imprumut nou si sa platesti toate imprumuturile existente pentru a strange toate imprumuturile in acelasi loc.

Trebuie sa tii cont ca daca te afli in imposibilitatea de a plati ratele aceasta problema va exista in continuare si cu imprumutul nou.

22. Atentie la imprumuturile cu garantii

Imprumuturile cu garantii sunt imprumuturile bancare care au o garantie. Creditele ipotecare de obicei si in cele mai multe cazuri au o astfel de garantie. Acest tip de imprumuturi sunt foarte usor de primit, mai ales daca ai o proprietate cu care poti garanta.

Atentie la acest tip de imprumut, poti primi foarte multi bani dar daca nu reusesti sa platesti la timp ratele poti pierde proprietatea cu care ai garantat.

23. Evita imprumuturile de scurta durata

Imprumuturile de scurta durata sunt facute pentru a te ajuta pana la urmatorul salariu.

Aceasta optiune de imprumuturi este temptanta cand ai nevoie de niste bani extra dar sa stiti ca este foarte costisitoare.

Daca aveti nevoie de un imprumut pe perioada scurta cel mai bine este sa va faceti o deschidere de cont pentru ca dobanzile sunt mult mai mici.

Cum sa manageriezi datoriile problematice

24. Vorbeste cu furnizorul

Daca te chinui sa platesti orice fel de imprumut, fie ca este card de credit sau imprumut, atunci pare ca pierzi controlul situatiei.

Daca credeti ca pierdeti un termen de plata sau nu puteti plati un imprumut, cel mai bine este sa vorbiti cu creditorul pentru ai explica situatia. Aceasta conversatie poate fi una benefica deoarece acesta are posibilitatea de a va aranaj un plan alternativ de plati pentru imprumutul tau.

25. Obtineti un Ordin de reducere a datoriilor (DRO)

Un DRO (Ordind e reducere a datoriilor) este un proces mai simplu si mai ieftin decat falimentul prin care o persoana care avea nevoie sa anuleze datoriile pe care nu si le-ar putea permite sa plateasca.

Exista insa limite si criterii de eligibilitate destul de stricte pentru un DRO, sa nu fi in faliment, sa nu aveti active peste 1000 euro, aveti venituri foarte mici, etc.

26.Considera falimentul

Daca nu esista nici o sansa sa iti platesti datoriile atunci este timpul sa declari falimentul. Te costa foarte putin dar astfel poti scapa de toate datoriile. In acelasi timp toate bunurile tale tale sunt vandute pentru incercarea de a plati cat mai mult din datoriile tale.

Falimentul este de ultima instanta, inainte de un astfel de pas recomandam sa cereti sfaturi de la profesionisti in domeniul falimentului si daca este optiunea de care aveti nevoie.

Cum sa scapi de datorii

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui