Inainte de a merge la piscina, este important sa va asigurati ca parul este protejat de efectele nedorite ale clorului. Pe timp de vara, acest subiect este frecvent dezbatut si un sfat din partea hairstylistilor este mai mult decat bine-venit.
In acest anotimp, firul de par are nevoie de o ingrijire mai blanda, datorita faptului ca sunt multi factori care-l agreseaza, precum soarele, apa de la piscina, apa marii, temperatura ridicata, umezeala.
Acest lucru ridica o serie de intrebari, datorita faptului ca efectele secundare ale clorului se fac resimtite de tot mai multe persoane. Hairstylistii recomanda sa se puna accent pe protejarea cuticulei firului de par impotriva deteriorarii provocate de clor.
Clorul este un element chimic, un oxidant puternic si este foarte toxic in cantitati mai mari. Aceasta substanta se adauga in apa de la piscina pentru a elimina micro-organismele, respectiv pentru a preveni dezvoltarea unor bacterii periculoase precum E Coli sau Giardia.
Clorul din apa afecteaza sanatatea?
Acest element chimic se adauga in apa intr-o anumita cantitate, care poate fi tolerata de corpul uman. Astfel, dezinfectarea apei trebuie sa reprezinte un proces riguros, deoarece poate avea efecte negative asupra sanatatii.
Clorul este o substanta iritanta foarte puternica, care poate contribui la procesul de acumulare a radicalilor liberi. Astfel, persoanele care beau apa cu clor sunt predispuse la probleme de sanatate grave, precum cancerul de colon.
Corpul uman absoarbe clor din apa prin piele, in special atunci cand apa este calda si porii se deschid mai tare. Efectele negative ale clorului din apa potabila asupra organisumului sunt cunoscute, insa de multe ori este folosit datorita faptului ca reprezinta varianta cea mai ieftina pentru dezinfectare.
Modalitatea de protejare a firului de par
Clorul are un efect de uscare a pielii corpului si scalpului, deoarece uleiurile naturale, adica sebumul, este indepartat. Atunci cand se merge la piscina in mod regulat, parul tinde sa devina mai fragil, respectiv mai predispus la deteriorare.
In cazul persoanelor care au parul vopsit, clorul poate influenta nuanta, adica poate capata un aspect matuit, iar parul blond poate primi nuante verzui. Cateva dintre aceste masuri preventive propun adoptarea unui mod de ingrijire a podoabei capilare inainte si dupa mersul la piscina.
Firul de par este precum un burete, adica poros, absorbind orice produs aplicat pe suprafata acestuia. In momentul in care parul este uscat, acesta va absorbi mai multa apa cu clor, decat in momentul in care a fost udat anterior. Din aceasta cauza, se recomanda efectuarea dusului atat inainte, cat si dupa inot, pe intregul corp, cu precadere pe cap.
Pe langa importanta udarii parului inaintea intrarii in piscina, hairstylistii sfatuiesc si aplicarea unui strat de balsam sau masca, pentru a proteja mai eficient asupra efectelor nedorite. Astfel, se va crea o bariera intre firul de par si clorul din apa.
Dupa iesirea din piscina, specialistii insista asupra importantei spalarii parului si ulterior aplicarea unei masti de hidratare. In acest sens, modalitatea de spalare a parului trebuie sa fie efectuata in mod riguros, pentru ca toate celelalte substante sa fie indepartate in totalitate.
In situatia in care clorul nu este corect inlaturat, se va reduce eficacitatea produselor aplicate ulterior, diminuand efectul benefic al celorlalte ingrediente. Hairstylistii recomanda ca, periodic, sa fie utilizat un sampon clarificator pentru a permite parului sa-si restabileasca echilibrul natural.
Consideri că acest articol a fost util?