Un lucru important pentru a mentine sanatatea fizica si mentala, o reprezinta analiza tuturor masurilor preventive care stau la dispozitia fiecaruia dintre noi. Atentia ar trebui indreptata asupra lucrurilor simple, pe care le avem la indemana in orice sezon si care nu presupun mari eforturi.
In cazul in care doriti sa introduceti cat mai multe fructe in dieta, merele ar fi o varianta ideala. Specialistii recomanda consumul de mere care sa includa si coaja, iar in cazul in care acestea contin pesticide, se poate opta pentru varianta ecologica.
Cercetari recente sustin faptul ca merele sunt bogate in vitamine, precum vitamina C, vitamina K si vitamina A. Deasemenea, contin fibre, potasiu, polifenoli si substante antioxidante, oferind o mulțime de beneficii pentru sănătate, suficient pentru a ține doctorul departe.
“Un măr pe zi ține doctorul departe.”
Cu totii cunoastem aceasta vorba cunoscuta din batrani. In acest context apare inevitabil intrebarea: Cat adevar se regaseste in aceasta afirmatie? Si totusi ce efecte poate avea consumul unui mar pe zi?
Fraza aceasta a captat atentia intregii populatii, lucru ce s-a dovedit a fi adevarat si in urma cercetarilor efectuate in laborator. Nutritionistii sustin faptul ca este indicat consumul merelor proaspete sau cat mai putin procesate, cu tot cu coaja.
Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca merele sunt bogate in fibre, vitamine, enzime si substante cu efect antioxidant, reducand riscurile problemelor de sanatate la care este expus corpul uman. Pe langa efectele favorabile existente pentru sanatate, un consum regulat de mere incetineste pocesul de imbatranire la nivel celular.
Pentru multi oameni merele reprezinta fructele ideale, datorita faptului ca acestea contin multe vitamine, fibre si totusi destul de putine calorii.
Proprietati anticancerigene
Corpul uman este expus la nenumarate riscuri privind multe boli, cu precadere la diferite tipuri de cancer. In acest sens, se recomanda consumul alimentelor ce contin cat mai multe substante cu efect antioxidant, precum merele.
Principalii antioxidanti din mere sunt quercitina, catechinele, acidul clorogenic, care pot reduce radicalii liberi, actionand impotriva celulelor canceroase. Pe langa acesti factori, mai sunt si altii care pot influenta aparitia unor boli, precum stilul de viata, activitatea fizica, fumatul, consumul de alcool, poluarea. Cu toate acestea s-a constatat o incidenta mai scazuta a cancerului in cazul persoanelor care includ in dieta lor un mar pe zi.
Un studiu realizat la Universitatea Cornell a demonstrat faptul ca un continut ridicat de fibre insolubile, precum cele ce se regasesc in coaja de mere ar putea distruge celulele canceroase. De altfel, coaja merelor contine substante care nu permite dezvoltarea celulelor canceroase, in special la nivelul colonului.
Recent s-a descoperit ca persoanele care mananca mere, in mod regulat, prezinta un risc mai scazut cu aprox. 20% de declansare a cancerului. Deasemenea, s-a dovedit faptul ca alte substante din mere, precum quercetina, reduc semnificativ riscul de cancer la plamani.
Sanatatea inimii
Dupa cum s-a precizat anterior, faptul ca merele sunt bogate in fibre, ajuta si la sustinerea sanatatii cardiovasculare. Deasemenea, merele nu contin grasimi, colesterol sau sodiu, lucru care nu se poate compara cu alta gustare.
Fibrele solubile din mere protejeaza sanatatea inimii si ajuta la scaderea nivelului de colesterol daunator si al trigliceridelor. Se cunoaste faptul ca acest tip de colesterol influenteaza bolile de inima.
Un alt aspect important, este constituit de prezenta potasiului si a flavonoizilor din mere, care ajuta la protejarea aparatului cardiovascular si la stabilizarea presiunii arteriale. Specialistii sfatuiesc sa se acorde o importanta deosebita modului de preventie a principalelor aspecte de sanatate care prezinta factori de risc.
Sanatatea osoasa
In urma unor cercetari medicale, substantele flavonoide din mere pot creste densitatea osoasa, ajutand in procesul de prevenire al osteoporezei. Merele mai contin si o substanta denumita boron, care este un mineral necesar in formarea si mentinerea masei osoase.
Este necesar ca femeile care se afla in perioada post-menopauza, sa se preocupe de sanatatea osoasa, datorita faptului ca menopauza creste riscul de osteoporoza. In acest sens, este indicat sa se mareasca cantitatea consumata de mere.
Sanatatea neurologica
Se cunoaste faptul ca anumite tulburari neurologice, precum Alzheimer si Parkinson, sunt cauzate de prezenta radicalilor liberi. In aceasta situatie, se urmareste protejarea creierului impotriva stresului oxidativ.
Conform unor studii, sucul de mere proaspat ajuta in problemele de memorie si la prevenirea declinului diferitelor afectiuni mentale. Astfel, este posibil ca declinul cognitiv sa poata fi prevenit prin simplul fapt a cresterii cantitatii de mere consumate.
Sanatatea digestiva si gestionarea greutatii
Fibrele din organism previn problemele de tranzit intestinal, precum constipatia, diareea, mentinerea nivelului optim al florei intestinale. Faptul ca merele sunt bogate in fibre solubile si insolubile, acest lucru ajuta atat la sustinerea sanatatii intestinale, cat si la gestionarea greutatii.
Cantitatea de fibre din mere lasa o senzatie de satietate, lucru care poate impiedica sa se consume prea multe alimente in ziua respectiva. In acest mod, reduce senzatia de foame si realizeaza o buna gestionare a greutatii corporale.
Un studiu publicat in revista Advances in Nutrition, a scos in evidenta faptul ca un consum regulat de mere are proprietati curative si de prevenire, precum si faptul ca mareste sansele de a scadea in greutate.
Risc scazut de diabet zaharat
Fibrele solubile continute in mere, ajuta la mentinerea nivelului de glucoza din sange. Este cunoscut faptul ca un astfel de nivel ridicat prezinta un mare factor de risc in problemele legate de diabet.
In medie, un mar cu coaja contine un procent mai mare de grame de fibra decat alte fructe. Studiile au aratat ca este posibil ca riscul aparitiei diabetului de tipul 2, sa poate fi prevenit in urma consumului de mere. Procentajul acestui risc poate fi scazut cu pana la 28%.
Consideri că acest articol a fost util?